DIY: Oorwormpot - eenvoudige manier om bladluis te bestrijden

Isabelle

Isabelle

oorwormpot maken

Een gezonde tuin zit vol met verschillende insecten die een belangrijke rol spelen bij het bestuiven van bloemen en het bestrijden van plagen. Een van die nuttige insecten is de oorworm. Dit kleine wezentje helpt om je tuin vrij te houden van ongewenste plagen, bijvoorbeeld bladluizen. In dit artikel laten we je zien hoe je een eenvoudige en effectieve oorwormpot kunt maken om deze nuttige insecten naar je tuin te lokken.

 

 

Waarom oorwormen?

Oorwormen eten maar wat graag bladluizen, mijten en de eieren van andere plaagbeestjes. Ze kunnen de planten in je tuin dus goed beschermen tegen ongewenste plagen. Een goede manier om deze nuttige insecten in te zetten is door een oorwormpot te maken. Benieuwd hoe je dat maakt? We vertellen het je hieronder!

 

Stap 1: Kies de juiste materialen

Het maken van een oorwormpot vereist niet veel materialen en gereedschap. Hier is een lijst van wat je nodig hebt:

 

  • Een kleipotje
  • Stro of hooi
  • Een stukje touw
  • Een schaar
  • Watervaste lijm
  • Stukje gaas of doek

Stap 2: Bereid het potje voor

Als je een kleipotje met een gat aan de onderkant gebruikt, dan is het aan te raden om de onderkant af te dichten met een stukje gaas of een stukje doek. Zo voorkom je dat de oorwormen ontsnappen.

 

Stap 3: Vul het potje met stro of hooi

oorworm potVul het potje met stro of hooi, plak vast met wat lijm of bevestig met touw. Stro of hooi biedt een ideale schuilplaats voo oorwormen. Zorg ervoor dat het stro of hooi niet te dicht op elkaar gepakt zit, zodat de oorwormen gemakkelijk toegang hebben tot de pot.

 

Stap 4: Creëer een ophangsysteem

Maak een ophangsysteem voor de pot, zodat je deze gemakkelijk in je tuin kunt plaatsen. Neem een stukje touw en bevestig dit aan de rand van het potje. Het andere uiteinde kun je vastmaken aan een tak.

 

Stap 5: Plaats de oorwormpot in je tuin

Kies een strategische locatie om oorwormen te vangen. Oorwormen houden van vochtige, donkere en beschutte plekken, dus zoek een plek waar ze zich op hun gemak zullen voelen. Leg de pot een paar dagen op de grond om de oorwormen in de pot te lokken.

 

Stap 6: Onderhoud en monitoring

Zitten er oorwormen in de pot? Hang de pot op in een fruitboom of andere plek waar je last hebt van bladluizen. Blijf herhalen totdat alle bladluizen weg zijn, je kan de pot telkens weer opnieuw op de grond zetten om nieuwe oorwormen te vangen. Hang de pot eventueel ook op andere plekken op waar de oorwormen nodig zijn.

 

Oorwormpot, een handige tool tegen bladluizen

Het maken van een oorwormpot is een eenvoudig en effectief middel om deze nuttige insecten naar je tuin te lokken. Door een schuilplaats te bieden voor oorwormen, creëer je een natuurlijke bestrijdingsmethode voor tuinplagen. Door het volgen van de bovenstaande stappen en regelmatig onderhoud en monitoring, zul je binnen de kortste keren een evenwichtige tuin hebben, dankzij de hulp van deze kleine luiseters. Dus waar wacht je nog op? Ga aan de slag en maak je eigen oorwormpot!

Shop alles voor een sterke tuin

MoestuinMest

Meststof

€ 24.99

MoestuinGrond

Potgrond

€ 10.99

Moestuin-AZ

Meststof

€ 6.49

Wormenmix compostering

Bodemverbeteraar

€ 49.95

kalk voor de tuin
AZ-Kalk

Bodemverbeteraar

vanaf € 6.29

Magnesium

Meststof

€ 7.49

Bloedmeel

Meststof

€ 15.99

Lavameel

Meststof

€ 8.49

Vinassekali

Meststof

€ 8.99

Beendermeel

Meststof

€ 11.99

Tree planting-1

Wij staan voor duurzaam

Duurzaam tuinieren, daar staan we al ruim 50 jaar voor. Het is onze missie om mét de natuur te werken, om haar te beschermen en ondersteunen. Nu, én in de toekomst.

Globe

Onze taak?

Het natuurlijke evenwicht van onze planeet herstellen en ondersteunen. Zo kunnen we haar weer een stukje mooier achterlaten voor toekomstige generaties.

Toe aan nog meer groene content?