Vliegende mieren: alles wat je moet weten over deze zomerse plaag

Isabelle

Isabelle

vliegende mieren

In de warmere maanden van het jaar kunnen we een opvallend fenomeen tegenkomen: vliegende mieren. Je hebt misschien wel eens een zwerm van deze gevleugelde insecten gezien, die in groten getale door de lucht vliegen. Maar wat zijn vliegende mieren precies en hoe verschillen ze van gewone mieren? We vertellen het je in dit blog!

 

 

Wat zijn vliegende mieren?

Vliegende mieren zijn eigenlijk geen andere soort mieren dan je gewend bent. Mannelijke en vrouwelijke mieren van een kolonie vliegen deze periode uit om zich voort te planten. Deze "bruidsvluchten" vinden meestal plaats tijdens warme, vochtige zomeravonden, vaak na een regenbui. De gevleugelde mieren verlaten hun nest en zwermen in grote groepen om een partner te vinden.

 

Het verschil met gewone mieren

Het verschil tussen vliegende mieren en gewone mieren zit hem in de vleugels. De meeste mieren hebben geen vleugels en verplaatsen zich over de grond. De gevleugelde mieren hebben daarentegen twee paar vleugels, die ze gebruiken om te vliegen. Dit stelt hen in staat om een nieuwe kolonies te stichten.

 

Waar komen vliegende mieren vandaan?

Vliegende mieren komen voort uit bestaande mierenkolonies die zich hebben ontwikkeld tot een volwassen staat. Wanneer de omstandigheden gunstig zijn, zoals de juiste temperatuur en luchtvochtigheid, worden de mieren die zich voort kunnen planten geactiveerd waarna ze uitvliegen. Na de bruidsvlucht paren de mannelijke mieren met de vrouwelijke mieren, waarna de mannetjes sterven en de vrouwtjes op zoek gaan naar geschikte plekken om nieuwe kolonies te stichten.

 

flying-ant-on-branch

 

Wanneer kun je vliegende mieren verwachten?

Vliegende mieren zijn meestal te zien tijdens de zomermaanden, maar het precieze tijdstip kan variëren afhankelijk van de regio en de weersomstandigheden. Over het algemeen komen ze vaak voor na een regenbui, wanneer de grond vochtig is en de luchtvochtigheid hoog. De aanwezigheid van vliegende mieren kan behoorlijk opvallend zijn, vooral wanneer grote zwermen de lucht vullen.

 

Levensduur van vliegende mieren

De levensduur van vliegende mieren varieert. Mannetjes sterven ongeveer 48 uur na de paring. Vrouwtjes daarentegen kunnen veel langer leven, soms wel enkele weken tot maanden, terwijl ze nieuwe kolonies stichten. Na het paren verliezen de vrouwtjes hun vleugels en beginnen ze met het leggen van eieren om nieuwe mierenkolonies op te bouwen.

 

Hoe kun je vliegende mieren bestrijden?

Als je te maken hebt met vliegende mieren en ze als overlast ervaart, besef dan dat vliegende mieren meestal na een aantal dagen weer zijn verdwenen. Is de overlast te groot omdat ze bijvoorbeeld naar binnen komen? Zorg dan voor goede horren en dicht alle openingen, zoals kieren en scheuren.

 

Hier komen die vliegende mieren dus vandaan!

Kortom: vliegende mieren zijn mannelijke en vrouwelijke mieren die uitvliegen om zich voort te planten. Ze zijn te onderscheiden van gewone mieren door hun vleugels. Vaak komen ze tevoorschijn tijdens warme zomeravonden om zo nieuwe kolonies te stichten. Hoewel ze voor sommige mensen overlast kunnen veroorzaken, is de kans groot dat ze na een aantal dagen weer weg zijn. De impact van vliegende mieren kun minimaliseren door te zorgen dat ze niet naar binnen komen, zo kun je alsnog genieten van een zomer zonder al te veel mierenoverlast.

Shop alles tegen mieren

Aaltjes tegen mieren

Natuurlijke vijanden

vanaf € 21.95

MierenPoeder

Biocide

vanaf € 10.99

MierenLokdoos

Biocide

€ 7.49

MierenSpray

Biocide

€ 12.99

Navulbare MierenLokdoos

Biocide

€ 9.49

PlaagVrij Bundel

Ongedierte bestrijding

€ 36.49

Tree planting-1

Wij staan voor duurzaam

Duurzaam tuinieren, daar staan we al ruim 50 jaar voor. Het is onze missie om mét de natuur te werken, om haar te beschermen en ondersteunen. Nu, én in de toekomst.

Globe

Onze taak?

Het natuurlijke evenwicht van onze planeet herstellen en ondersteunen. Zo kunnen we haar weer een stukje mooier achterlaten voor toekomstige generaties.

Toe aan nog meer groene content?