Winterharde planten: deze planten overleven de koudste maanden

Isabelle

Isabelle

winterharde planten

De winter is een magische tijd: van besneeuwde landschappen tot gezellige avonden bij de open haard. Voor tuinliefhebbers kan het echter een uitdaging zijn om de schoonheid in de tuin te behouden wanneer de temperatuur daalt. Gelukkig zijn er winterharde planten die bestand zijn tegen de kou en sneeuw en zelfs in de meest barre weersomstandigheden hun pracht behouden. In deze blog bespreken we wat winterharde planten zijn, geven we een aantal voorbeelden en vertellen we wat je kunt doen als je planten niet winterhard zijn.

 

 

Wat zijn Winterharde Planten?

Winterharde planten zijn planten die aangepast zijn om te overleven in (extreem) koude winteromstandigheden. Deze planten hebben bepaalde eigenschappen ontwikkeld om vorst en sneeuw te weerstaan. Veel van hen behouden hun groene bladeren, andere laten hun blad juist vallen. In het voorjaar komen ze weer tot bloei en groeien ze uit tot prachtige planten.

 

erica-winterhard

 

10 voorbeelden van winterharde planten

Ben je op zoek naar planten die je tuin in de winter kunnen opvrolijken? Hieronder een lijstje van 10 voorbeelden:

 

 1. Hulst (Ilex) - Hulst is een klassieke winterharde struik met glanzende groenblijvende bladeren en felgekleurde bessen die veel vogels aantrekken.

 2. Taxus - De taxus is een haag met donkergroene naalden en een dichte groeiwijze. Goed nieuws: de plant is groenblijvend in de winter.

 3. Kornoelje (Cornus) - Winterbloeiende kornoelje heeft opvallend felgekleurde takken, waardoor het een gezellige keuze is voor de winter.

 4. Winterheide (Erica) - Winterheide produceert delicate bloemen in de wintermaanden en komt voor in verschillende kleuren.

 5. Sneeuwklokjes (Galanthus) - Deze schattige bloemen steken hun kopjes al in januari boven de sneeuw uit.

 6. Winterjasmijn (Jasminum nudiflorum) - Winterjasmijn bloeit met felgele bloemen op kale takken.

 7. Mahoniestruik (Mahonia) - Deze struik heeft altijdgroene bladeren en geurige gele bloemen in de winter.

 8. Siergras - Sommige siergrassen behouden hun sierwaarde, zelfs in de winter, met interessante zaaddozen en vormen.

 9. Japanse esdoorn (Acer palmatum) - de Japanse esdoorn is een prachtige boom in de herfst, hierna verliest hij wel zijn blad. De plant is wel zeer winterhard en zal vanaf maart weer uitlopen met prachtig nieuw blad.

 10. Kerstroos (Helleborus) - Kerstrozen bloeien in de winter met mooie en diverse bloemen.

 

Wat te doen als je planten niet winterhard zijn?

Als je planten hebt die niet winterhard zijn en je wilt ze beschermen tegen de kou, zijn er verschillende stappen die je kunt nemen:

 

Juten-Wol-052023-200

 1. Mulch: Bedek de wortels van de planten met een dikke laag mulch om ze te isoleren tegen extreme temperaturen.

 2. Beschutting: Creëer fysieke beschutting met behulp van afdekmateriaal van jute of schapenwol om de planten te beschermen tegen de wind en sneeuw.

 3. Verplaatsen: Als mogelijk, verplaats je niet-winterharde planten naar een beschutte locatie, zoals een schuur of garage. Let erop dat de locatie wel licht heeft, de planten overleven niet in het donker. 

 

Het toevoegen van winterharde planten aan je tuin kan de schoonheid gedurende het jaar vergroten. Met voldoende aandacht voor het beschermen van je niet-winterharde planten geef je hen zelfs een kans om de winter te overleven. Winter hoeft de pracht van je tuin niet te beëindigen, dus ga op zoek naar de beste winterharde planten en geniet van alle winterse pracht. Ben je benieuwd naar vorstgevoelige planten? Daarover vertellen we je hier meer.

Shop alles voor sterke tuinplanten

Wormenmix compostering

Bodemverbeteraar

€ 59.99

kalk voor de tuin
AZ-Kalk

Bodemverbeteraar

vanaf € 6.29

pH-Bodemtest

Hulpmiddelen

€ 10.49

Hagen-AZ

Meststof

vanaf € 9.99

Hortensia-AZ

Meststof

vanaf € 6.49

Citrus & Olijf voeding

Meststof

€ 6.99

Rhodo & Azalea-AZ

Meststof

vanaf € 6.49

Bloedmeel

Meststof

€ 15.99

Vaste planten-AZ

Meststof

vanaf € 6.49

Mediterrane planten-AZ

Meststof

€ 6.49

Rozen-AZ

Meststof

vanaf € 6.49

Lavameel

Meststof

€ 8.49

Tree planting-1

Wij staan voor duurzaam

Duurzaam tuinieren, daar staan we al ruim 50 jaar voor. Het is onze missie om mét de natuur te werken, om haar te beschermen en ondersteunen. Nu, én in de toekomst.

Globe

Onze taak?

Het natuurlijke evenwicht van onze planeet herstellen en ondersteunen. Zo kunnen we haar weer een stukje mooier achterlaten voor toekomstige generaties.

Toe aan nog meer groene content?