De ultieme gids voor het aanleggen van een duurzame tuin | ECOstyle
Fabienne van ECOstyle13/04/20236 min lezen

Een duurzame tuin is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor jezelf. Want wist je dat groen dé kleur is om je rustiger te laten voelen? Uit meerdere onderzoeken blijkt dat planten ervoor zorgen dat je minder cortisol aanmaakt. Cortisol is het stresshormoon wat voor een opgejaagd gevoel zorgt. Maar niet alleen jij, maar ook de aarde wordt er blij van. We delen onze beste tips voor het aanleggen van een duurzame tuin met je.

Wat is een duurzame tuin?

Het is een begrip dat je steeds vaker voorbij hoort komen: een groene, duurzame tuin. Maar is een tuin niet altijd groen? Nee zeker niet, integendeel juist. Steeds meer tuinen in Nederland worden betegeld en ontgroend. Waarom? Een veel gehoorde reden is dat het minder tijd kost en lekker onderhoudsarm is. Maar dat blijkt in de praktijk vaak wel anders. De tegels worden groen maar ook groeit er onkruid tussen. Dit zorgt voor flink wat werk.

Een groene tuin gaat verder dan een terras met wat planten. Als je het ons vraagt dan is een groene tuin een tuin die een bijdrage levert aan het milieu en op die manier duurzaam. Denk bijvoorbeeld aan een tuin vol beplanting, een diepgroen gazon, weinig tegels en een heg die fungeert als afscheiding. Dát is een tuin die bijdraagt aan de biodiversiteit en zorgt voor een fijn klimaat in de tuin.

vlinders tuin

Waarom een duurzame tuin aanleggen?

Dit zijn de voordelen die kleven aan het hebben van een duurzame tuin. We zetten ze voor je op een rijtje:

  • Het draagt bij aan een goede afwatering

  • Het draagt bij aan biodiversiteit

  • Je tuin is beter bestand tegen droge periodes

  • Op warme dagen zal je tuin koeler aanvoelen

  • Tuinieren geeft plezier en ontspanning

Een groene tuin ziet er natuurlijk heel mooi uit maar het is óók nog eens heel fijn om hier te zijn. Door de groene kleur maak je extra cortisol aan waardoor jij je ultiem ontspannen voelt. Je hoort de vogels fluiten, de vlinders en bijen komen voorbij fladderen, bloemen hebben de mooiste kleuren en je ruikt de geur van vers gemaaid gras. Dat is niet verkeerd.

De hoogste tijd dus om aan de slag te gaan met het maken van een groene tuin. Als we de tuin allemaal een beetje vergroenen, dan heeft dit een grote impact op de planeet. Groene vingers? Nee hoor, die heb je niet nodig. Een tuin onderhouden is zo simpel als wat - en het is nog leuk ook!

Een duurzame tuin aanleggen, hoe doe je dat?

Het aanleggen en ontwerpen van een duurzame tuin hoeft niet moeilijk te zijn. Je kunt ervoor kiezen om werk te maken van álle stappen óf kies er ééntje uit. Hoe je ook te werk gaat, elke aanpassing is een stap in de groene richting. Hieronder lees je onze duurzame tuin tips en wat je kunt doen om je tuin duurzamer te maken.

1. Ontsteen je tuin

Tegels eruit, groen erin. Tegels vervangen door groen is super goed voor het klimaat en de natuur. Zo heb je bijvoorbeeld minder last van wateroverlast, is het koeler in de zomer en een groene tuin is goed voor allerlei dieren, insecten en vogels. Daarnaast is al dat leven ook nog eens superleuk om te zien. Doe daarom dit jaar mee aan het NK Tegelwippen. Wil je écht verschil maken? Zorg dan dat minimaal 60 procent van je tuin groen is. Kies voor het verharde deel voor waterdoorlatende stenen of een terras met brede voegen. Op deze manier kan het water óók op deze plekken gemakkelijk de bodem in trekken.

2. Zorg voor een topfitte bodem

Een rijke en luchtige voedingsbodem, daarin groeien en bloeien planten het best. Dit zorgt ervoor dat je planten minder snel een ziekte te pakken krijgen en lekker gezond doorgroeien. Maar hoe krijg je dan een gezonde bodem? Zorg voor een goede, luchtige grond, de juiste voedingsstoffen en een optimale zuurtegraad. Dan is de basis gelegd en vormt zich een rijk bodemleven waarin wortels het best groeien. Benieuwd hoe je een gezonde en vruchtbare bodem maakt?

Shop alles voor gezonde bodem

3. Plant en zaai je suf

Een groene tuin, daar horen natuurlijk plantjes in. Maar hoe beter planten bij jouw tuin passen, hoe gezonder en sterker ze zijn. Breng jouw tuin daarom goed in kaart: waar is het zonnig en waar juist niet? Planten die op de juiste plek staan hebben minder onderhoud nodig en zijn minder vatbaar voor plagen en ziektes. Een plant die van schaduw houdt zet je beter niet op een zonovergoten plek, daar wordt ‘ie namelijk niet zo blij van. Koop daarnaast ook het liefst veel verschillende biologische zaden en planten. Deze zijn niet met gif behandeld en daardoor dus het best voor het milieu én de dieren.

Bij in paarse bloem

4. Stimuleer de biodiversiteit

Een duurzame en groene tuin is aantrekkelijk voor allerlei beestjes. Een tuin vol leven is niet alleen heel leuk om naar te kijken, maar ook super goed voor het milieu. Dieren, zoals vogels en egels, houden je tuin gezond en vrij van plagen. Deze natuurlijke kringloop is heel effectief om bepaalde plagen binnen de perken te houden. Ook helpen bijen en andere vliegende insecten bij de bestuiving van planten en bloemen. Super waardevol om die te vriend te houden. Zorg daarom dat je planten hebt die verschillende maanden in bloei staan. Dan is er altijd wel iets te snoepen.

Zorg daarnaast niet alleen voor genoeg planten, maar ook voor rommelhoekjes in de tuin. Egels verstoppen zich bijvoorbeeld graag tussen takken en lage struiken. Maar ook allerlei andere nuttige diertjes vinden graag een schuilplek onder takjes en bladeren. Door zoveel mogelijk biodiversiteit te hebben, zorg je voor een goed ecosysteem in de tuin. Denk bijvoorbeeld ook na over het plaatsen van een insectenhotel of nestkastje. Erg leuk om te kijken welke bezoekers er komen logeren én zo een bijdrage aan de balans in je tuin leveren!

5. Denk aan de toekomst

Een duurzaam ingerichte tuin, die houdt ook rekening met klimaatverandering. Hoe beter je tuin is voorbereid op extremer weer zoals hitte, droogte en veel water, hoe beter dat is. Een goede voorbereiding is het halve werk. Heb je al eens aan een groen balkon gedacht, of een groen dak? Deze werken verkoelend tijdens extreme hitte en zorgen voor minder wateroverlast in tijden van veel regen. Een groene tuin zorgt voor minder wateroverlast. Het water kan op deze manier veel beter weglopen in de grond. Een juiste bodembedekking zorgt ervoor dat de aarde vochtig blijft in periode van droogte. Met deze tips maak je optimaal gebruik van alles uit de natuur. Wél zo duurzaam. Je krijgt er een mooi en gezond tuintje voor terug en helpt daarnaast ook nog eens het milieu. Hoe fijn is dat?!

Duurzame tuin aanleggen

Genoeg redenen dus om de komende tijd aan de slag te gaan met het vergroenen én verduurzamen van de tuin. Zo zorgen we met z’n allen dat de natuur weer kan doen waar ze het beste in is: haar pracht laten zien en haar vijanden natuurlijk bestrijden. Nú, maar ook voor toekomstige generaties. Doe je mee?

Toe aan nog meer groene content?

  • 5x ideeën voor zelf vogelvoer maken

    5x ideeën voor zelf vogelvoer maken

    Lees meer 

  • Camelia snoeien: zo houd je deze bloeiende struik in topvorm

    Camelia snoeien: zo houd je deze bloeiende struik in topvorm

    Lees meer 

  • kerstboom-recyclen.jpg

    Kerstboom recyclen: duurzaam genieten van de feestdagen

    Lees meer 

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.