Fruitbomen snoeien: zo snoei je als een pro! ✂️ | ECOstyle Fruitbomen snoeien: zo snoei je als een pro! ✂️ | ECOstyle
Isabelle van ECOstyle27/09/2024

Een goed gesnoeide fruitboom is niet alleen een lust voor het oog, maar levert ook nog eens een heerlijke oogst op. Of je nu droomt van sappige appels, zoete peren of sappige kersen—met de juiste snoeitechniek kun je jaar in, jaar uit genieten van een overvloed aan vers fruit. Dus, waar wacht je nog op? Pak je snoeischaar en ga aan de slag met onze tips!


Waarom moet je fruitbomen snoeien?

Snoeien stimuleert de gezondheid en bevordert de groei van sterke, vruchtbare takken. Door je boom te snoeien, zorg je ervoor dat er meer lucht en licht bij de vruchtdragende delen komt. En dat betekent niet alleen een betere smaak, maar ook minder kans op ziekten en schimmels. Win-win dus!

Wanneer fruitbomen snoeien?

Timing is everything! Afhankelijk van het type fruitboom, is er een optimale periode om te snoeien. In principe kan je twee soorten fruitbomen onderscheiden: 

  • Appel- en perenbomen: Deze bomen snoei je het beste in de wintermaanden, tussen december en februari, wanneer ze in rust zijn. Op dat moment is de vorm van de boom goed zichtbaar.
  • Steenvruchten (zoals kersen en pruimen): Deze snoei je juist in de zomer, direct na de oogst. Dit voorkomt dat ze ‘bloeden’ (sapverlies) en geeft de snoeiwonden de kans om snel te herstellen.

Wat heb je nodig?

Voordat je enthousiast begint met snoeien, is een goede voorbereiding essentieel. Zorg ervoor dat je de volgende items bij de hand hebt:

  1. Scherpe snoeischaar of takkenschaar
  2. Snoeizaag voor dikkere takken
  3. Handschoenen (die stekels kunnen gemeen zijn!)
  4. Desinfectiemiddel om de snoeischaar schoon te maken

Een schone en scherpe snoeischaar zorgt voor een gladde snede en voorkomt dat de boom onnodig beschadigd raakt. Je wilt tenslotte geen open wonden waar ziekten in kunnen komen.

Stappenplan: hoe snoei je een fruitboom?

Volg deze stappen voor een geslaagde snoeibeurt:

  1. Verwijder dode en zieke takken
    Begin met het wegknippen van alle takken die dood of ziek zijn. Deze takken kunnen de groei van de boom verstoren en ziektes verspreiden.

  2. Knip kruisende en schurende takken weg
    Takken die tegen elkaar aan groeien of schuren, moeten ook weg. Ze kunnen de schors beschadigen, wat de perfecte ingang voor ziektes is.

  3. Zorg voor een open kroon
    Het doel van snoeien is om de kroon (het bovenste deel van de boom) zo open mogelijk te houden. Dit zorgt ervoor dat zonlicht alle vruchten kan bereiken, wat resulteert in een gezonde, volle oogst.

  4. Beperk het aantal vruchttakken
    Het lijkt verleidelijk om zoveel mogelijk takken te laten zitten, maar less is more! Beperk het aantal vruchtdragende takken, zodat de boom zijn energie goed kan verdelen.

Handige tips voor het snoeien van fruitbomen

  • Gebruik de ‘vingertest’: Is de tak niet dikker dan je duim? Dan kun je hem prima met een snoeischaar afknippen. Voor dikkere takken gebruik je een takkenschaar of zaag.
  • Snoei net boven een knop: Knip altijd iets boven een knop die naar buiten gericht is. Zo voorkom je dat nieuwe takken naar binnen groeien.
  • Kies een droge dag: Snoei bij voorkeur op een droge, vorstvrije dag. Vochtige wonden zijn gevoeliger voor infecties.

Meer weten over fruitbomen snoeien?

Elke fruitboom heeft net een andere snoei nodig, daarom hebben we uitgebreide blogs geschreven over specifieke fruitbomen:

Fruitboom verzorgen na het snoeien

Na een snoeibeurt is het belangrijk dat je fruitbomen er snel weer bovenop komt. Dit doe je door je pruimenboom de juiste verzorging te geven. Het is aan te raden om de organische meststof Fruit-AZ te gebruiken. Deze meststof zorgt voor sterke planten en wortels, zo ben je verzekerd van een snel herstel na het snoeien.


    Toe aan nog meer groene content?

    • Fruitbomen snoeien: zo snoei je jouw fruitbomen als een pro!

      Fruitbomen snoeien: zo snoei je jouw fruitbomen als een pro!

      Lees meer 

    • Egels naar de tuin lokken: egelhuisje plaatsen

      Egels naar de tuin lokken: egelhuisje plaatsen

      Lees meer 

    • Biodiversiteit: meer dan alleen bijen en vlinders

      Biodiversiteit: meer dan alleen bijen en vlinders

      Lees meer 

    Login

    Wachtwoord vergeten?

    Heb je nog geen account?
    Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.