4 tips voor groen en gezond gras | ECOstyle
Isabelle van ECOstyle25/03/20226 min lezen

Tuinieren, het zit vol verhalen. Iedereen krijgt er een ander gevoel van en iedereen doet het op zijn eigen manier. Er is geen goed of fout! Om elkaar te inspireren met deze verhalen gaan wij met verschillende mensen in gesprek. Dit keer spreken we Lindsey, wij vroegen naar haar tips voor gazononderhoud. Hieronder lees je 4 tips voor groen en gezond gras!


Hi! Wat leuk dat je dit artikel leest. Mijn naam is Lindsey Beljaars, ik ben 28 jaar en woon in een klein dorpje in Brabant. Wij wonen in een heerlijk hoekhuis met een voor- zij en achtertuin en ik ben dol op tuinieren. Ik vind het heel belangrijk dat mijn planten prachtig bloeien en mijn gras groener dan groen is. Fijn dat ik mijn tips in een artikel met jullie mag delen. Veel leesplezier!

Een groen en gezond gazon

Het is bijna lente! Yes, finally. Ik heb zo’n zin in de lente en zomer, mijn twee favoriete seizoenen. Het fijnste vind ik dat je lekker naar buiten kan zonder jas en je lekker op blote voeten kunt lopen op het gras. Dat gevoel vind ik altijd echt heerlijk. Mijn ouders hebben een prachtige, grote tuin met uitzicht op weilanden. De tuin is voornamelijk gras en zij weten als geen ander hoe je zorgt voor een prachtig gazon. Gelukkig heb ik dit van ze mogen leren en daarom deel ik in dit artikel onze tips voor een groen en gezond gazon. Heb jij ook gras in de tuin? Dan wil je deze tips absoluut niet missen.

Gazon onderhouden

Is jouw gras eerder geel dan groen? Heeft het gazon last van veel kale plekken of juist van veel onkruid en mos? Het zijn problemen die iedereen met een grasmat in de tuin herkent. Maar wat doe je eraan? De oplossing is om jouw gras zo goed mogelijk te onderhouden. Als je denkt dat je één keer gras laat leggen en er naast maaien geen omkijken naar hebt, dan heb je het mis. Gazononderhoud is essentieel en dient jaarlijks herhaald te worden. Pas dan krijg jij echt een diepgroen gazon en is het gras aan de overkant eindelijk niet groener. Wij volgen het stappenplan van ECOstyle en geloof me, het geeft het gewenste resultaat!

1. Verticuteren

Verticuteren betekent het beluchten van het gazon. Het is een stap die vaak wordt overgeslagen terwijl het juist heel belangrijk is. Met deze stap verwijder je de viltlaag uit je gazon. In deze viltlaag zit dood organisch materiaal wat een verstikkende functie heeft in het gazon. Door deze laag te verwijderen creëer je ademruimte waardoor het gras zich weer kan ontwikkelen.

Zo ga je te werk

Belangrijk is dat je je gras eerst goed kort maait voordat je start met verticuteren. Het verticuteren zelf doe je met een verticuteerhark of een verticuteermachine. Sla hierbij maximaal 5 millimeter in de grond en verwijder zo gemakkelijk het mos en onkruid. De fout die veel gemaakt wordt is dat men maar één kant op verticuteert. Als je het echt goed wilt doen verticuteer je eerst in de lengte en vervolgens in de breedte. Na het verticuteren verwijder je al het verticuteerafval. Het ziet er op dit moment wellicht wat heftig uit en het lijkt misschien alsof het nooit meer goed komt, maar geloof mij, dat komt het wel! Deze eerste stap doet je gras zoveel goeds!

Meer over verticuteren

2. Inzaaien

Doordat het gazon er na het verticuteren niet meer zo heel mooi uitziet, krijg je waarschijnlijk de neiging om het gras in te zaaien. Dat is een goed idee! Verticuteren kan namelijk wel kale plekken veroorzaken en deze zijn gelukkig makkelijk te herstellen. ECOstyle heeft hiervoor twee producten in het assortiment, namelijk Graszaad-Herstel en SowEazy. Het voordeel is dat dit graszaad snel kiemt en een natuurlijke coating bevat waardoor vogels niet gaan snoepen van de zaadjes.

Shop graszaad

Het inzaaien van het gras doe je:

  • In het voorjaar, van half april tot eind mei
  • In het najaar, van half augustus tot eind oktober

Tip: Zaai met weinig wind om ervoor te zorgen dat de zaadjes niet naast je gazon belanden en houd het weer in de gaten. Idealiter gaat het regenen net na het zaaien, zodat de grond vochtig is wat goed is voor het ontkiemen van de zaadjes. Mocht er echt geen regen voorspeld zijn dan is het sproeien van je gazon natuurlijk een prima alternatief.

3. Kalk strooien

Je hebt je gazon geverticuteerd en hiermee onkruid en mos verwijderd. Natuurlijk wil je ervoor zorgen dat ze niet meer terugkomen. Mos en onkruid zijn dol op een zure grond en dus wil je een grond creëren die minder zuur is. Gelukkig groeit jouw gras hier nog steeds goed op, dus dat is geen probleem. Sterker nog, op een minder zure grond kan het gas beter haar voedingsstoffen opnemen. Een win-winsituatie dus! Een zure grond behandel je met kalk, bij voorkeur in het voorjaar. Is jouw grond erg zuur? Dan kun je deze stap nog een keer herhalen in het najaar. Heb je geen idee of jouw grond te zuur is, maar heb je wel veel last van onkruid en mos? Dan kun je dit testen met een pH-bodemtest.

Bestel pH-Bodemtest

Zo gebruik je de AZ-Kalk van ECOstyle

Het is belangrijk om alle bladeren en plantenresten van je gazon af te halen. Het is echt de bedoeling dat de AZ-Kalk direct op je gazon terechtkomt. De kalk kun je strooien. Bij een klein gazon kan dit prima uit de hand, maar bij een groot gazon is het wel fijn om hier een strooiwagen voor te gebruiken. Ga net als met het verticuteren te werk in twee delen, oftewel eerst in de lengte en vervolgens in de breedte.

Bestel AZ-Kalk

4. Bemesten

Last but not least, het bemesten van je gazon. Een stap die je ook absoluut niet moet vergeten, aangezien dit ervoor zorgt dat jouw gazon de voedingsstoffen krijgt die het nodig heeft. Hierdoor wordt je gras weerbaar, sterk en diepgroen. Je kunt hiervoor Gazon-AZ gebruiken welke goede schimmels en bacteriën bevat die zorgen voor een dichte grasmat. Deze zorgen er tevens ook voor dat mos en onkruid minder kans krijgen om te groeien.

Zo gebruik je Gazon-AZ

Net als de AZ-Kalk kun je de Gazon-AZ met de hand of met de strooiwagen over je gazon verdelen. Gebruik ongeveer één kilo per tien vierkante meter. Ook bij het bemesten is het handig als het niet hard waait en ideaal als het vervolgens gaat regelen. Beide producten kun je ook prima op één dag gebruiken, dus houd het weer goed in de gaten en voer dit stappenplan op één dag uit. Dit klinkt als een flinke klus, maar in de praktijk valt dit echt wel mee.

Bestel gazonmest met kalk

Aan de slag met het gazon

Dit zijn mijn tips voor een groen en gezond gazon. Ik ben benieuwd, was jij al bekend met dit 4-stappenplan en de producten van ECOstyle? Ben je op zoek naar nog meer tips om mee aan de slag te gaan? Lees dan nog meer blogs vol groene inspiratie.

Meer blogs over gazon


Gazon probleem keuzehulp 💡 Gazon probleem keuzehulp 💡

Gazon probleem keuzehulp 💡

Hulp nodig bij het vinden van het juiste product voor jouw probleem in het gazon probleem?

Toe aan nog meer groene content?

  • 5x ideeën voor zelf vogelvoer maken

    5x ideeën voor zelf vogelvoer maken

    Lees meer 

  • Camelia snoeien: zo houd je deze bloeiende struik in topvorm

    Camelia snoeien: zo houd je deze bloeiende struik in topvorm

    Lees meer 

  • kerstboom-recyclen.jpg

    Kerstboom recyclen: duurzaam genieten van de feestdagen

    Lees meer 

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.