Zelf gras zaaien?

Een gazon aanleggen doe je zo!

Zelf een compleet nieuw gazon aanleggen? Gelukkig is gras zaaien een fluitje van een cent. Je moet alleen wel goed weten wat je moet doen. Benieuwd hoe je zelf gras moet inzaaien? Hieronder vertellen we je er meer over.
gras zaaien

Waarom gras zaaien?

Waarom wil je eigenlijk gras zaaien? Vaak doe je dit om een compleet nieuw gazon aan te leggen, of als opvulling omdat het gazon is uitgedund of kale plekken heeft.

Dit laatste vergt een andere aanpak dan het compleet nieuw inzaaien van een gazon. Wil je een compleet nieuw gazon aanleggen? Hieronder vertellen we je er alles over.

Graszoden of gras zaaien?

Wil jij een compleet nieuw gazon aanleggen? Dan kan dit op twee manieren. Maak gebruik van graszoden of zaai een compleet nieuw gazon in.

Het inzaaien van een gazon heeft belangrijke voordelen; het is goedkoper en makkelijker dan graszoden leggen. Graszoden gebruik je juist voor de snelheid en het gemak. Heb je een groot gazon? Dan is dit laatste weer efficiënter dan zelf zaaien. Iets om dus rekening mee te houden…

gazon 4

Wanneer kan ik het beste gras zaaien? 

Er zijn twee perioden waarin je gras het best kan zaaien:

  • In het voorjaar, van half april tot eind mei.
  • In het najaar, van half augustus tot eind oktober.

Ga je aan de slag met graszaad? Zorg er dan wel voor dat er die dag weinig wind staat. Anders ligt de helft van het graszaad straks náást het gazon. Dat zou zonde zijn.

Ook is het ideaal als het na het zaaien regent. Graszaad moet namelijk goed vochtig blijven om te ontkiemen. Houd Buienradar dus goed in de gaten en plan het zaaien er dan nét voor.

Kun je niet wachten? Besproei het graszaad dan na het strooien. Dit zorgt voor een goede start.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Heb je gekozen om te zaaien? Top! Het is belangrijk dat je de ondergrond hier goed op voorbereidt. Zo krijg je een super strak gazon.

Zo bereid je de bodem in een paar simpele stappen voor:

  1. Doei mos, vaarwel klaver. Weg met al dat onkruid! Woel de grond goed om, zo begin je met een schoon canvas om straks jouw kunstwerk op te maken.
  2. Tijd om de boel te egaliseren! Trek je stoute schoenen aan en stamp de grond stevig aan. Laat jij de boze aardgeesten liever met rust? Gebruik dan een wals om deze klus met minder geweld te klaren.
  3. Hark vervolgens de toplaag lichtjes los. Et voilà! Jouw bodem is helemaal klaar om ingezaaid te worden.

Wat je zaait, zul je ook oogsten.

Kies voor Graszaad-Inzaai, een kwalitatief graszaad voor een mooi, vol en gezond gazon.

Stappenplan gras zaaien

Nu jouw ondergrond helemaal is voorbereid op het echte werk, pak je de graszaden erbij. We gaan zelf een gazon aanleggen, zo ga je aan de slag:

  1. Verdeel het graszaad in twee gelijke hoeveelheden. Zaai één deel van de zaden in de lengte en het andere deel in de breedte van de oppervlakte. Zaai de randen van het gazon iets meer in voor extra stevigheid.
  2. Na het inzaaien hark je het graszaad voorzichtig in. Niet te diep, anders ontkiemt het graszaad slecht.
  3. Druk het graszaad lichtjes aan. Doe dit door voorzichtig over het graszaad heen te lopen, maar dansen mag natuurlijk ook.

Houd het weerbericht de komende dagen wel even in de gaten. Is het erg droog? Blijf het gazon dan licht besproeien totdat het gras duidelijk omhoog komt en begint te groeien.

Welk graszaad is geschikt voor het aanleggen van een gazon?

Graszaad-Inzaai 1

Ga je aan de slag met het inzaaien van een compleet nieuw gazon? Gebruik dan Graszaad-Inzaai. Dit graszaad bevat bacteriën die zorgen voor snelle kieming, een dichte grasmat en een hoge weerstand tegen droogte. Het graszaad is geschikt voor sier-, speel en schaduwgazons.

Tip: Koop altijd een wat grotere verpakking dan je daadwerkelijk nodig hebt. Zo zaai je later gemakkelijk bij als het nodig is.

Hoe voorkom ik schade aan mijn gazon?

Goed begonnen is half gewonnen. Geef jouw gazon daarom een goede start. Zorg dat de bodem in topconditie is, een goede bodemstructuur is hierin essentieel. Is jouw bodem te zuur en uit balans? Dan heeft dit gevolgen voor de kwaliteit van jouw gazon en neemt de weerstand af. Het gras wordt dan vatbaarder voor ziekten en plagen.

Benieuwd naar de zuurgraad van jouw bodem? Gebruik dan de pH-bodemtest om gemakkelijk de zuurgraad te achterhalen. Is de bodem te zuur en uit balans? Gebruik dan AZ-Kalk om de bodembalans te herstellen. Het is in het voorjaar sowieso goed om je gazon te voorzien van kalk. Door de invloed van het weer en de omzetting van voedingsstoffen verzuurt de bodem altijd weer een beetje.

Ook is het belangrijk om jouw gazon twee á drie keer per jaar te bemesten met Gazon-AZ om het gezond te houden.

Hoe onderhoud ik mijn gazon?

Nu ook jouw gazon er strak bijligt, en jij geen groentje meer bent, kun je heerlijk met de voetjes omhoog gaan genieten van jouw tuin. Het grootste werk is gedaan, maar natuurlijk moet je jouw gazon ook goed onderhouden. Daarom hebben we een handig stappenplan voor je waar in vier stappen wordt uitgelegd hoe je jouw gazon hélemaal in de watten legt. Gazon blij, jij blij.

Een goed begin van je gazon met de producten van ECOstyle

Blader door onze gazonproducten

Graszaad-Inzaai
Graszaad-Inzaai

Zorg voor mooi en dicht gazon in een handomdraai. ...

vanaf € 8.99

GazonGemak - plantaardige mest (Vegan)
GazonGemak - plantaardige mest (Vegan)

Een gazon krijgt het soms zwaar te verduren, met kale ...

€ 8.99

Gazon-AZ+ Gazonmest
Gazon-AZ+ Gazonmest

Een groen, sterk gazon ligt binnen handbereik! Geef je ...

vanaf € 12.99

Gazon 4-in-1 totaalpakket
Gazon 4-in-1 totaalpakket

Klaar met kale plekken in het gazon? Gazon 4-in-1 herstelt ...

vanaf € 10.49

GazonGrond
GazonGrond

Een sterk gazon het hele jaar door? Daarvoor heeft het gras ...

€ 10.99

Duurzaamheid

Ga voor duurzaam

Kies voor ECOstyle

Ga voor een natuurlijke en verantwoorde behandeling van je gazon. De producten van ECOstyle zijn natuurvriendelijk en zorgen voor een gezonde bodem. Zo profiteren zowel jij als het natuurleven in jouw tuin van een topfit gazon.

Hulp nodig?

We staan voor je klaar.

Bezoek ons Kenniscentrum en vind het antwoord op jouw vraag, of neem direct contact met ons op.