Gras zaaien? Zo leg je in een paar stappen een gazon aan | ECOstyle Gras zaaien? Zo leg je in een paar stappen een gazon aan | ECOstyle
Zelf gras zaaien? Een gazon aanleggen doe je zo!

Zelf gras zaaien? Een gazon aanleggen doe je zo!

Zelf een compleet nieuw gazon aanleggen? Gelukkig is gras zaaien een fluitje van een cent. Je moet alleen wel goed weten wat je moet doen. Benieuwd hoe je zelf gras moet inzaaien? Hieronder vertellen we je er meer over.

Gras zaaien met graszaad van ECOstyle

Shop alle graszaden 

Shop alle graszaden 

Waarom gras zaaien?

Waarom zou je gras inzaaien? Vaak doe je dit om een compleet nieuw gazon aan te leggen, of als opvulling omdat het gazon is uitgedund of kale plekken heeft.

Dit laatste vergt een andere aanpak dan het compleet nieuw inzaaien van een gazon. Wil je een compleet nieuw gazon aanleggen? Lees vooral door, we vertellen je er alles over!

De bodem voorbereiden op het inzaaien

Ga je een nieuw gazon inzaaien? Top! Het is belangrijk dat je de grond hier goed op voorbereidt. Zo krijg je een groen en weerbaar gazon.

Zo bereid je de bodem in een paar simpele stappen voor:

  1. Doei mos, vaarwel klaver. Weg met al dat onkruid! Woel de grond goed om, zo begin je met een schoon canvas om straks jouw kunstwerk op te maken.
  2. Tijd om de boel te egaliseren! Trek je stoute schoenen aan en stamp de grond stevig aan. Laat jij de boze aardgeesten liever met rust? Gebruik dan een wals om deze klus met minder geweld te klaren.
  3. Hark vervolgens de toplaag lichtjes los. Et voilà! Jouw bodem is helemaal klaar om ingezaaid te worden.

Veelgestelde vragen over gras zaaien 🌱

Graszoden of gras zaaien?

Wil jij een compleet nieuw gazon aanleggen? Dan kan dit op twee manieren. Maak gebruik van graszoden of zaai een compleet nieuw gazon in.

Het inzaaien van een gazon heeft belangrijke voordelen; het is goedkoper en makkelijker dan graszoden leggen. Graszoden gebruik je juist voor de snelheid en het gemak. Heb je een groot gazon? Dan is dit laatste weer efficiënter dan zelf zaaien. Iets om dus rekening mee te houden…

Wanneer moet ik gras zaaien?

Er zijn twee perioden waarin je gras het best kan zaaien:

  • In het voorjaar, van half april tot eind mei.
  • In het najaar, van half augustus tot eind oktober.

Ga je aan de slag met graszaad? Zorg dan dat je gaat zaaien op een dag dat er weinig wind staat. Anders ligt de helft van het graszaad straks náást het gazon. Dat zou zonde zijn.

💧 Ook is het ideaal als het na het zaaien regent. Graszaad moet namelijk goed vochtig blijven om te ontkiemen. Houd Buienradar dus goed in de gaten en plan het zaaien er dan nét voor. Kun je niet wachten? Besproei het graszaad dan na het strooien. Dit zorgt voor een goede start.

Welk graszaad moet ik gebruiken voor het aanleggen van een gazon?

Ga je aan de slag met het inzaaien van een compleet nieuw gazon? Gebruik dan Graszaad-Inzaai. Dit graszaad bevat bacteriën die zorgen voor snelle kieming, een dichte grasmat en een hoge weerstand tegen droogte. Het graszaad is geschikt voor sier-, speel en schaduwgazons.

Heb je graag jaarrond een groen gazon? Gebruik dan graszaad met microklaver. Dit graszaad geeft een mooi dicht en groen gazon zonder mos. De samenstelling zorgt voor een snelle worteling, zowel in de diepte als de breedte van het gazon.

Heb je een kwetsbaar gazon of wil je een gazon op een lastige plek zoals in de schaduw? Gebruik dan Graszaad Versterk, dit graszaad bestaat uit een premium mix van verschillende grassoorten. Het graszaad is zowel te gebruiken om bestaande gazon te versterken, maar ook voor het nieuw inzaaien van een gazon.

💡 Tip: Koop altijd een wat grotere verpakking dan je daadwerkelijk nodig hebt. Zo zaai je later gemakkelijk bij als het nodig is.

Hoe voorkom ik schade aan mijn gazon?

Geef je gazon een goede start om problemen in een later stadium te voorkomen. Zorg dat de bodem in topconditie is, een goede bodemstructuur is hierin essentieel. Is jouw bodem te zuur en uit balans? Dan heeft dit gevolgen voor de kwaliteit van jouw gazon en neemt de weerstand af. Het gras wordt dan vatbaarder voor ziekten en plagen.

Benieuwd naar de zuurgraad van jouw bodem? Gebruik dan de pH-bodemtest om gemakkelijk de zuurgraad te achterhalen. Is de bodem te zuur en uit balans? Gebruik dan AZ-Kalk om de bodembalans te herstellen. Het is in het voorjaar sowieso goed om je gazon te voorzien van kalk. Door de invloed van het weer en de omzetting van voedingsstoffen verzuurt de bodem altijd weer een beetje.

Ook is het belangrijk om jouw gazon twee á drie keer per jaar te bemesten met Gazon-AZ om het gezond te houden.

Stappenplan gras zaaien

Hoe ga je te werk bij het inzaaien van een gazon? Zodra de bodem klaar geprepareerd is, pak je de graszaden erbij. We gaan zelf een gazon aanleggen, zo ga je aan de slag:

  1. Verdeel het graszaad in twee gelijke hoeveelheden. Zaai één deel van de zaden in de lengte en het andere deel in de breedte van de oppervlakte. Zaai de randen van het gazon iets meer in voor extra stevigheid.
  2. Na het inzaaien hark je het graszaad voorzichtig in. Niet te diep, anders ontkiemt het graszaad slecht.
  3. Druk het graszaad lichtjes aan. Doe dit door voorzichtig over het graszaad heen te lopen, maar dansen mag natuurlijk ook.

❕Het is van belang dat het graszaad nat blijft na het zaaien. Houd het weerbericht de komende dagen wel even in de gaten. Is het erg droog? Blijf het gazon dan licht besproeien totdat het gras duidelijk omhoog komt en begint te groeien.

Gras zaaien in het najaar 🍂

Het najaar is vanwege de weersomstandigheden een perfect moment om gras bij te zaaien. Heb je last van kale plekken in het gazon? De bodem is nog warm van de zomer en er valt voldoende regen. Als je nu zaait, zal het graszaad snel ontkiemen en groeien.

Welke graszaden kun je het beste gebruiken in de herfst? Met SowEazy of Gazon-Herstel zorg je voor een goed herstel van je grasmat. Dankzij de snelle ontkieming groeit je gazon binnen no-time weer dicht!

Hulp nodig?

We staan voor je klaar.

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.