Kalk strooien?

Zo doe je dat!

Een gezond, groen gazon is zeker niet vanzelfsprekend. Soms is het gazon meer geel dan groen of groeit er mos en onkruid in. De oorzaak? Vaak de zuurgraad van de bodem. De oplossing? Kalk strooien. We leggen je graag alles uit over het bekalken van je gazon en hoe je deze weer fit krijgt. Klaar voor de start?

Gazon hero

Wat is kalk voor het gazon?

Mos en ander onkruid knokken zich snel omhoog. Deze planten houden namelijk van een flink zure grond, gras niet. Kalk helpt je gelukkig om het gazon weer fit te krijgen én te behouden.

Kalk maakt de grond namelijk minder zuur. Mos en ander onkruid worden zo ontmoedigd, en daarnaast kan het gras in een minder zure grond haar voedingsstoffen beter opnemen. Zo kan het gras beter dichtgroeien en wordt het zo een sterkere, groene grasmat. Daar is geen kruid tegen gewassen!

Kalk maakt je bodem minder zuur.

Hierdoor kan het gras gemakkelijker voedingsstoffen opnemen!

Waarom kalk strooien op je gazon?

moss-with-falllen-leaves-1080px

Je vraagt je misschien af: maar waarom moet ik dan precies kalk strooien en wat levert het mij op? Daarom hebben we de vier belangrijke voordelen voor je op een rijtje gezet.

  1. Met kalk bereik je de juiste zuurgraad (pH-waarde) van de bodem. De bodem moet een zuurgraad hebben tussen de 6 – 6,5. Doe een bodemtest om te achterhalen hoe zuur jouw bodem is
  2. Zoals we net al even aanhaalden: kalk gaat de groei van mos tegen. Door kalk groeit het gras sneller dan mos
  3. Meststoffen worden door kalk beter opgenomen. Kijk dus niet raar op als jouw gras een flinke groeispurt maakt
  4. Ook geeft kalk minder kans op onkruid. Het gazon groeit mooi dicht, onkruid heeft dan minder kans om zich te ontwikkelen.

 

 

green-grass-and-clover-1080px

Het gazon kalken, wanneer doe je dat?

Voordat je kalk strooit is het aan te raden om eerst een bodemtest te doen, zo weet je of de bodem tè zuur is. Verder strooi je kalk gerust het hele jaar rond. Het best strooi je kalk in het late najaar, de wintermaanden of net na de winter. Dan wordt de kalk beter opgenomen door de vochtige grond en bemest je vervolgens weer in het voorjaar. Kalk je bij droog weer? Sproei dan direct na het strooien. Aan te raden is om voor een regenbui te strooien. De bodem neemt de kalk dan beter op.

Hoe vaak moet je kalk strooien?

Kalk het gazon twee keer per jaar. Houd hiervoor ongeveer 25 gram per vierkante meter aan. Probeer je snel van die zure grond af te komen? Snappen we! Maar helaas heeft het geen zin om extra veel in één keer te strooien. De zuurwaarde van de grond verandert namelijk niet over één nacht ijs. Geef de natuur daar ook de tijd voor. Heeft je grond de juiste pH-waarde? Goed gedaan! Kalk jouw gazon dan één keer per jaar. Zo ga je de verzuring van de bodem tegen en blijft jouw grond de juiste pH-waarde houden.

 

Zo strooi je kalk op het gazon

Hoewel kalk het gras niet aantast, zorgt een ongelijke verdeling wel voor wat onhandigheden. Zo kan de zuurgraad per plek gaan verschillen, wat dus ook weer invloed heeft op de status van het gazon. Probeer kalk daarom zo gelijk mogelijk te verdelen. Kies bij voorkeur voor kalk in korrelvorm. Dit stuift niet bij het strooien en is gemakkelijk toe te passen.

Hoe ga je te werk? Volg dan het volgende stappenplan.

  1. Verwijder de bladeren van het gras. Ga je kalken in de zomer? Maai dan ook eerst het gras
  2. Verdeel de kalk in twee gelijke delen. Strooi het eerste deel in de lengterichting en het tweede deel in de breedterichting. Andersom mag trouwens ook hoor… Heb je niet zo’n groot gazon? Dan lukt dit prima met de hand. Voor het grotere werk gebruik je beter een strooiwagen
  3. Strooi je de kalk bij droog weer? Maak het gazon voor een goede opname daarna direct nat. Bekalk je voor een regenbui? Dan heb je geluk, de natuur regelt de rest.

Kalk en meststof werken meestal niet goed samen.

AZ-Kalk en Gazon-AZ kun je daarentegen prima na elkaar op één dag gebruiken.

Onderhoud je gazon met kalk

Zo, de zaak is in kalk en cement. Jouw gazon heeft een goede kalkbeurt gehad en je zult zien dat je na verloop van tijd hier een mooie groene mat voor terugkrijgt!

Toch heeft een mooi gazon meer nodig dan alleen kalk. Ons mantra is dan ook: verticuteren, bijzaaien, kalken, bemesten en herhalen. Op deze manier wordt jouw grasmat gezond en steeds een tikkie dichter.

Houd je gazon langer mooi met de natuurlijke producten van ECOstyle

Blader door onze producten om jouw gazon groener te maken:

AZ-Kalk

AZ-Kalk

AZ-Kalk corrigeert de zuurgraad van de bodem van het gazon, ...

vanaf € 5.49

Gazon-AZ

Gazon-AZ

Gazon-AZ geeft een diepgroen en blijvend mosvrij gazon. ...

vanaf € 11.49

pH-Bodemtest

pH-Bodemtest

Meten is weten! De juiste pH-waarde van tuingrond is van ...

€ 9.99

Gazon Gemak 750 g

Gazon Gemak 750 g

Een gazon krijgt het soms zwaar te verduren, met kale ...

€ 7.99

Gazon 4-in-1 totaalpakket

Gazon 4-in-1 totaalpakket

Gazon 4-in-1 herstelt snel en optimaal kale plekken in het ...

vanaf € 10.99

Duurzaamheid

Ga voor duurzaam

Kies voor ECOstyle

Ga voor een natuurlijke en verantwoorde behandeling van je gazon. De producten van ECOstyle zijn natuurvriendelijk en zorgen voor een gezonde bodem. Zo profiteren zowel jij als het natuurleven in jouw tuin van een topfit gazon.