Gazon kalken?

Zo doe je dat!

Een gezond, groen gazon is zeker niet vanzelfsprekend. Soms is het gazon meer geel dan groen of groeit er mos en onkruid in. De oorzaak? Vaak is er een link te leggen met de zuurgraad van de bodem. De oplossing in dat geval? Kalk strooien. We leggen je alles uit over het kalken van je gazon en hoe je het gazon weer fit krijgt. Klaar voor de start?
AZ-Kalk 1

Wat is kalk voor het gazon?

Mos en ander onkruid knokken zich snel omhoog. De meeste van deze planten houden namelijk van een zure grond, gras niet. Kalk helpt je gelukkig om de basis van het gazon weer fit te krijgen én te behouden.

Kalk maakt de grond namelijk minder zuur. Mos en ander onkruid worden zo ontmoedigd. Daarnaast kan het gras haar voedingsstoffen beter opnemen in een minder zure grond. Zo kan het gras beter dichtgroeien en wordt het een sterkere, groene grasmat. Daar is geen kruid tegen gewassen!

Kalk maakt je bodem minder zuur.

Hierdoor neemt het gras gemakkelijker voedingsstoffen op!

Waarom kalk strooien op je gazon?

AZ-Kalk 4-1

Je vraagt je misschien af: waarom moet je kalk strooien op het gazon? Daarom hebben we de vier belangrijke voordelen voor je op een rijtje gezet:

  1. Met kalk bereik je de juiste zuurgraad (pH-waarde) van de bodem. De bodem moet voor het gras bij voorkeur een zuurgraad hebben tussen de 5,5 – 6,5. Doe een pH-bodemtest om te achterhalen hoe zuur jouw bodem is.
  2. Kalk gaat de groei van mos tegen.
  3. Meststoffen worden door kalk beter opgenomen. Kijk dus niet raar op als jouw gras een flinke, gezonde groeispurt maakt.
  4. Ook geeft kalk minder kans op onkruid. Het gazon groeit mooi dicht, onkruid heeft dan minder kans om zich te ontwikkelen.

 

 

AZ-Kalk 1

Wanneer kalk strooien?

Voordat je kalk strooit is het aan te raden om eerst een pH-Bodemtest te doen, zo weet je of de bodem tè zuur is. Verder strooi je AZ-Kalk gerust het hele jaar rond.

Benieuwd in welke maand kalk moet strooien? Hieronder de twee beste momenten:

  • Gazon kalken in het voorjaar: Kalk strooi je vaak in het voorjaar, als je begint met het behandelen van je gazon. Vaak is de bodem zuur geworden door regen, kalk het gazon daarom in het voorjaar.  
  • Gazon kalken in het najaar: Is jouw tuingrond erg zuur? Strooi dan in het najaar voor een tweede keer kalk. Mos heeft dan in de winter veel minder kans om toe te slaan. Het gazon komt daardoor in het voorjaar ook veel beter voor de dag.

AZ-Kalk is gemakkelijk bij alle weersomstandigheden te gebruiken. Je kan de kalk strooien bij regen, dan komt het sneller in de bodem terecht. Is het droog? Dan kun je natuurlijk ook sproeien na het kalk strooien.

Wist je trouwens dat onze AZ-Kalk een bijzondere en super duurzame kalksoort is? Het komt namelijk uit de Nederlandse waterwinning en is daarnaast CO2 neutraal. Doordat de kalk op waterbasis is lost het niet op in water, maar bindt met het juist met het zuur in de grond. Zo krijgt jouw grond prachtig maatwerk en is er geen uitspoeling door regen. Daardoor wordt alle kalk die je strooit gebruikt. Hoe fijn en duurzaam is dat!

Hoevaak kalk strooien?

Kalk het gazon één tot twee keer per jaar. Houd hiervoor de aanbevelingen op de verpakking aan. Probeer je snel van die zure grond af te komen? Snappen we! Maar helaas heeft het geen zin om extra veel in één keer te strooien. De zuurwaarde van de grond verandert namelijk niet over één nacht ijs. Geef de natuur daar ook de tijd voor.

Heeft je grond de juiste pH-waarde? Goed gedaan! Kalk jouw gazon dan één keer per jaar. Zo ga je de verzuring van de bodem tegen en blijft jouw grond de juiste pH-waarde houden.

 

Hoe kalk ik mijn gazon?

In deze how-to video laten we zien hoe je het gazon moet kalken.

Zo kalk je het gazon

AZ-Kalk 1-1

Hoewel kalk het gras niet aantast, zorgt een ongelijke verdeling wel voor wat onhandigheden. Zo kan de zuurgraad per plek gaan verschillen, wat dus ook weer invloed heeft op de status van het gazon. Probeer kalk daarom zo gelijk mogelijk te verdelen. Hoe ga je te werk? Volg onderstaand stappenplan:

  1. Verwijder de bladeren en ander organisch materiaal van het gras. Als het gras hier en daar wat langer is, maai het dan eerst voordat je gaat bekalken.
  2. Verdeel de kalk in twee gelijke delen. Strooi het eerste deel in de lengterichting en het tweede deel in de breedterichting. Andersom mag trouwens ook hoor… Heb je niet zo’n groot gazon? Dan kun je kalk strooien met de hand. Voor het grotere werk gebruik je beter een strooiwagen
  3. Na het strooien van de kalk kun je direct bemesten. Gazon-AZ en AZ-Kalk kunnen namelijk op dezelfde dag worden gebruikt. 

Gazon onderhouden met kalk

Zo, de zaak is in kalk en cement. Jouw gazon heeft een goede kalkbeurt gehad en je zult zien dat je na verloop van tijd hier een mooie groene mat voor terugkrijgt!

Toch heeft een mooi gazon meer nodig dan alleen kalk. Ons mantra is dan ook: verticuteren, bijzaaien, kalken, bemesten en herhalen. Op deze manier wordt jouw grasmat gezond en steeds een tikkie dichter.

Houd je gazon langer mooi met de natuurlijke producten van ECOstyle

Blader door onze producten om jouw gazon groener te maken:

kalk voor de tuin
AZ-Kalk

Corrigeer de zuurgraad van de bodem in het gazon, de ...

vanaf € 6.29

Gazon-AZ+ Gazonmest
Gazon-AZ+ Gazonmest

Een groen, sterk gazon ligt binnen handbereik! Geef je ...

vanaf € 12.99

pH-Bodemtest
pH-Bodemtest

Meten is weten! De juiste pH-waarde van tuingrond is van ...

€ 10.49

GazonGemak - plantaardige mest (Vegan)
GazonGemak - plantaardige mest (Vegan)

Een gazon krijgt het soms zwaar te verduren, met kale ...

€ 8.99

Gazon 4-in-1 totaalpakket
Gazon 4-in-1 totaalpakket

Klaar met kale plekken in het gazon? Gazon 4-in-1 herstelt ...

vanaf € 10.49

Duurzaamheid

Ga voor duurzaam

Kies voor ECOstyle

Ga voor een natuurlijke en verantwoorde behandeling van je gazon. De producten van ECOstyle zijn natuurvriendelijk en zorgen voor een gezonde bodem. Zo profiteren zowel jij als het natuurleven in jouw tuin van een topfit gazon.