Onkruid verwijderen en bestrijden met ECOstyle
9,49
Onkruidbestrijder Ultima - concentraat
7 reviewsVanaf18,79
16,99
Terrasreiniger concentraat
2 reviews13,99
Onkruidbestrijder Ultima - gebruiksklaar
2 reviews15,99
19,79
29,49
Wat is onkruid?
Onkruid… Het is een subjectieve benaming. In principe worden er planten mee bedoeld die op plekken groeien waar jij ze niet wilt hebben. Dit betekent dat de één het wel onkruid vindt, terwijl de ander dat niet vindt. In principe kan álles dus onkruid zijn. Over één ding zijn mensen het eens, onkruid is lastig te bestrijden en verspreidt razendsnel.
Veelgestelde vragen over onkruid in de border 🌿
Hoe komt onkruid in de border?
Wil je aan de slag gaan met het bestrijden van onkruid? Dan is het handig om te weten waar het onkruid vandaan komt…
- Voedselrijke grond: Natuurlijk is daar niets mis mee, maar dit is wel waarom veel onkruid in rap tempo doorgroeit.
- Met de wind mee: door de wind, door de regen… Tsja, onkruid laat zich niet snel ontmoedigen. De zaden verspreiden zich met behulp van wind en dieren. Vervolgens komen ze terecht in jouw border waar ze maar wat graag ontkiemen.
- Omstandigheden: Onkruid heeft vaak voorkeur voor een bepaalde grondsoort of omstandigheid. Zo groeit heermoes gemakkelijk op een verarmde grond en heeft zevenblad voorkeur voor schaduw. Door omstandigheden zo mogelijk te veranderen kun je onkruidgroei ontmoedigen.
Waarom een border zonder onkruid?
Wat is er eigenlijk mis met onkruid in de border? Hier zijn vier redenen waarom je liever geen onkruid hebt:
- Are you ready to rumble…: Ja écht! Onkruid vormt een flinke competitie voor de andere planten en bloemen in de border. Zij nemen de kostbare ruimte in de border in en gebruiken alle voedingsstoffen in de grond. Jouw plantjes hebben hierdoor minder plek om hun wortels te laten groeien waardoor ze langzaam verstikken.
- Wortel schieten: Onkruid maken wortels aan alsof het niets is. Ook zijn de wortels super sterk waardoor ze jouw andere planten snel verdringen. Trek je wat onkruid uit de grond en blijft er een klein stukje achter? Kan gewoon weer een nieuw plantje uit groeien… Zevenblad is daarvan een bekend voorbeeld.
- Het zijn woekeraars: Onkruid plant zich snel voor met behulp van zaden of door de wortels. Daarnaast groeien ze snel de hoogte of breedte in waardoor ze snel heel jouw border overnemen.
- Knibbel, knabbel, knuisje: Onkruid vormt de ideale schuilplaats voor ongewenste plagen. Denk aan bladluis of slakken.
Hoe onkruid uit border verwijderen?
Onkruid is op verschillende manieren uit de border te verwijderen. De meest voorkomende manieren zijn:
- Wieden: Het is niet het meest leuke werk. Maar door het onkruid met de hand te wieden, is de kans het grootst dat je ook daadwerkelijk de wortels verwijdert. Doe je dit? Dan is de kans kleiner dat het terug groeit.
- Steken: Diepgeworteld en hardnekkig onkruid? Dan verwijder je deze het best door te steken. Zo verwijder je het onkruid met wortel en al.
- Schoffelen: Schoffel in de aanslag en gaan. Door te schoffelen maak je de bovenlaag van de bodem los. Zo haal je onkruid makkelijk weg en hebben jonge plantjes minder kans om te wortelen.
- Bestrijdingsmiddel: Blijft het onkruid terugkeren? Gebruik dan een biologisch afbreekbaar middel, zoals Ultima. Zorg ervoor dat je tijdens het sprayen geen bladeren van andere planten raakt, want Ultima maakt zelf geen onderscheid tussen onkruid en gewenste planten. Zit het onkruid verweven door de planten? Dan is dit geen optie. Op verhoute delen zoals de heg, struiken of bomen is het geen probleem. Ultima wordt namelijk via het blad opgenomen en trekt zo de wortels in van het onkruid. Verder heeft het geen invloed op het bodemleven en breekt het af in de grond.
Wanneer onkruid aanpakken?
Bestrijd onkruid zo vroeg mogelijk, vanaf ongeveer februari of maart zie je vaak al onkruid opkomen. Door vroeg bestrijden, zorg je dat het onkruid zich niet kan uitbreiden. De plantjes zijn dan nog klein waardoor je ze makkelijk met wortel en al uit de grond trekt. Twijfel je of het onkruid is of iets dat je zelf hebt geplant? Laat de plant dan eerst even doorgroeien, tot je zeker van je zaak bent. Is het onkruid? Ga dan over op de aanpak.
Hoe onkruid in de border voorkomen?
Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Gelukkig zijn er verschillende manieren waarom je onkruid zo veel mogelijk voorkomt. Dit zijn onze tips:
- Groen moet je doen: Plant sterke bodembedekkers in je border, zoals Waldsteinia of Hedera, zo heeft het onkruid geen plek over om te groeien.
- Stop je border goed in: Bedek de border met een lekker dekentje van cacaodoppen, houtsnippers of boomschors, het onkruid kan hier niet doorheen groeien en verstikt zo.
- Test de bodem: Denk je dat de kwaliteit van jouw bodem beter kan? Doe dan een pH-Bodemtest en ga aan de slag met het gezond maken van jouw bodem. Zorg dat je bodem niet te zuur is.
- Bloemen verwelken, schepen vergaan: Misschien wel het aller belangrijkst om onkruid zo veel mogelijk te voorkomen… Laat het nooit bloeien! Verwijder het onkruid zo jong mogelijk zodat het zich nog niet voortplant, anders ben je nog verder van huis.
Problemen in de border
Houd wel in gedachten dat een compleet onkruidvrije border ook niet het einde is… Sommige soorten onkruid vind je misschien wel heel mooi, zoals boterbloempjes of madeliefjes. Zolang het onkruid beperkt blijft, is er vaak niets ergs aan de hand. Onkruid draagt namelijk ook bij aan de biodiversiteit in de tuin. Ze kunnen bijen aantrekken of vormen een plek waar vlinders graag hun eitjes leggen. Denk je last te hebben van andere problemen in de border? Oei, dat is vervelend! Kom op tijd in actie. We vertellen je graag nog meer over de meest voorkomende problemen in de border.