Gazon verticuteren

Alles wat je moet weten

Voor een überstrak gazon is verticuteren belangrijk. Uhhh, verticuwattes? Om het simpel uit te leggen: verticuteren is een techniek om de vilt- en moslaag van het gazon te verwijderen. Deze laag moet je zo nu en dan verwijderen om het gras goed te kunnen laten groeien. Alles weten over het verticuteren van je gazon? Lees dan snel verder!
lawn_problems_empty spots-2

Wat is verticuteren?

Verticuteren is dus een manier om de vilt- en moslaag van je gazon te verwijderen. Maar wat is een viltlaag? Deze laag bestaat uit afgestorven organisch materiaal, zoals gras en verteerde bladeren wat het gras verstikt. Zie verticuteren als verticaal maaien. Ook mos verwijder je op deze manier, zo geef je het gras meer ademruimte om zich goed te ontwikkelen.

Verticuteren is grasmaaien,

maar dan verticaal in plaats van horizontaal.

Waarom moet ik gras verticuteren?

grass-with-moss-vilt-1080

Grassprieten hebben ruimte nodig, heel wat ruimte. Zo kunnen ze goed groeien en met z’n allen een prachtig, vol gazon vormen. Soms is er te veel ruimte tussen de grassprieten, waardoor mos, onkruid of vilt hun kans zien om toe te slaan. Dit zorgt ervoor dat de wortels van het gras minder zuurstof, voeding en water krijgen. De grond wordt zo dus steeds dichter. Door te verticuteren maak je de toplaag open en leg je een goed basis voor een mooi gazon.

Checklist voordat je gaat verticuteren

verticuteren

Voordat je begint met verticuteren is het belangrijk dat je een aantal zaken op orde hebt. 

  • Zorg dat het gras een beetje vochtig is. Dit zorgt voor een snel herstel.
  • Huur, leen of koop een verticuteerhark of -machine.
  • Haal alvast alle benodigdheden zoals AZ-Kalk, Gazon-AZ en Graszaad-Herstel in huis. 
  • Maai het gras voordat je gaat verticuteren. Houd een lengte van drie á vier centimeter aan.
  • Kijk voordat je begint onze how-to video.

Hoe verticuteer ik mijn gazon?

In deze how-to video laten we zien hoe je het gazon moet verticuteren.

moss-and-grass-1080px

Wanneer het gazon verticuteren?

Verticuteren, dat is dus een goed idee. Doe dit in het voorjaar, wanneer je start met het onderhoud van je gazon. Meestal is dat zo tussen maart tot mei. Meestal is één keer verticuteren per jaar voldoende.

Wil je later in het jaar nogmaals verticuteren omdat er veel onkruid of mos tussen het gras zit? Doe dit dan rond augustus of september nog een keer. Het graszaad wat je na het verticuteren strooit heeft dan nog ruim de tijd om aan te slaan voor de winter.

Heb je juist weinig last van mos of onkruid en ziet jouw gazon er na de winter nog heel gezond uit? Dan is het niet nodig om te verticuteren en kun je dit dus overslaan. Kijk het jaar daarop opnieuw aan hoe het met jouw gazon gesteld is en bepaal of het nodig is. 

Bij welke temperatuur verticuteren?

Wacht het best met verticuteren totdat  de bodemtemperatuur boven de tien graden is. Meestal is dit tussen maart en september.

Tijdens periodes van extreme hitte en droogte kun je beter niet verticuteren. Het gras droogt dan te snel uit, verticuteren is dan niet aan te raden.

Verticuteren stappenplan

Verticuteren, hoe moet dat dan? Het is tijd voor het echte werk, je weet nu waarom en wanneer je moet verticuteren. Dus tools in de aanslag en gaan! Je kunt verticuteren op verschillende manieren. Gebruik een verticuteerhark of verticuteermachine. Een verticuteermachine is vooral bij grotere oppervlakten aan te raden, want het is een arbeidsintensieve klus.

Hieronder een stappenplan voor het verticuteren van je gazon:

  1. Geef het gras een frisse coupe. Het is belangrijk dat je gazon goed kort is gemaaid voordat je gaat verticuteren. Anders wordt de klus onnodig zwaar gemaakt
  2. Nu kun je verticuteren. Let op: gebruik het gereedschap niet als ploeg. Breng de hark of de machine maximaal 5 millimeter in de grond om optimaal resultaat te behalen. Zo verwijder je gemakkelijk het mos en onkruid. Begin eerst in de lengte en verticuteer vervolgens in de breedte
  3. Verwijder al het verticuteerafval zodat je gazon er weer fris en fruitig bijligt. Zo kan het gras snel gaan groeien. 

Krijgt een deel van je gazon minder dan 4 uur zon per dag?

Dan is het extra vatbaar voor mos. Verticuteer in de late zomer dan nog eens.

Bemesten en bekalken na het verticuteren

Graszaad voor kale plekken 5

Schrik niet wanneer het gazon er na het verticuteren niet meer zo mooi uitziet. Gelukkig is het herstellen van kale plekken een fluitje van een cent. Zaai wat Graszaad-Herstel bij voor een voller gazon. Dit graszaad kiemt snel en is voorzien van een natuurlijke coating om vogelvraat tegen te gaan. Zo heb je weer snel een groen en weerbaar gazon.

Na het bijzaaien is het tijd voor het op peil brengen van de zuurgraad van de bodem en bemest het gazon om zo extra voedingsstoffen toe te voegen aan het gazon. Gebruik hiervoor AZ-Kalk en Gazon-AZ.

Benieuwd naar het het gazononderhoud in vier stappen? We hebben al deze stappen voor je in een handig stappenplan gezet. Zo krijg je het gras snel in optimale conditie.

Volg ons stappenplan

voor een diepgroen gazon

Houd je gazon langer mooi met de producten van ECOstyle

Blader door onze producten voor jouw gazon

Gazon-AZ+ Gazonmest
Gazon-AZ+ Gazonmest

Een groen, sterk gazon ligt binnen handbereik! Geef je ...

vanaf € 12.99

kalk voor de tuin
AZ-Kalk

Corrigeer de zuurgraad van de bodem in het gazon, de ...

vanaf € 6.29

Graszaad-Herstel
Graszaad-Herstel

Zeg maar gedag tegen kale plekken in het gazon. ...

vanaf € 5.99

pH-Bodemtest
pH-Bodemtest

Meten is weten! De juiste pH-waarde van tuingrond is van ...

€ 10.49

GazonGemak - plantaardige mest (Vegan)
GazonGemak - plantaardige mest (Vegan)

Een gazon krijgt het soms zwaar te verduren, met kale ...

€ 8.99

Duurzaamheid

Ga voor duurzaam

Kies voor ECOstyle

Ga voor een natuurlijke en verantwoorde behandeling van je gazon. De producten van ECOstyle zijn natuurvriendelijk en zorgen voor een gezonde bodem. Zo profiteren zowel jij als het natuurleven in jouw tuin van een topfit gazon.