Gazon verticuteren

Alles wat je moet weten

Voor een überstrak gazon is verticuteren belangrijk. Uh, verticuwattes? Om het simpel uit te leggen: verticuteren is een techniek om de viltlaag van het gazon te verwijderen. Deze laag moet je zo nu en dan verwijderen. Alles weten over het verticuteren van je gazon? Lees dan snel verder!

lawn_problems_empty spots-2

Wat is verticuteren?

Verticuteren is dus een manier om de viltlaag van je gazon te verwijderen. Maar wat is een viltlaag? Deze laag bestaat uit mossen en dode grassen wat het gras verstikt. Zie verticuteren als verticaal maaien. Zo geef je het gras meer ademruimte om zich goed te ontwikkelen.

Verticuteren is grasmaaien,

maar dan verticaal in plaats van horizontaal.

Waarom moet ik verticuteren?

Grassprieten hebben ruimte nodig, heel wat ruimte. Zo kunnen ze goed groeien en met elkaar een prachtig groen gazon vormen. De ruimte tussen de grassprietjes wordt vaak ingenomen door mos, onkruid of de viltlaag. Dit zorgt ervoor dat de graswortels minder zuurstof, voeding en water krijgen. De grond wordt dus steeds dichter. Door te verticuteren maak je deze ruimte vrij en groeit het gras daardoor beter.

moss-and-grass-1080px

Wanneer moet je je gazon verticuteren?

Verticuteren, dat wil je dus! Maar houd er wel rekening mee dat je het gazon een extra last op de schouders geeft. Daarom verticuteer je het best in een periode wanneer het gras goed groeit. Dat is zo tussen maart en mei in het voorjaar, of in het najaar tussen augustus en oktober. Verticuteer niet te vaak, dan brengt het alleen maar extra schade toe aan je gazon. Jaarlijks één tot twee goede beurten is vaak meer dan voldoende.

Naast dat het mos en onkruid in de kliko of composteerbak verdwijnt, wordt het gras met onvoldoende wortels er ook uitgetrokken. Daarom is het niet aan te raden om een nieuwe grasmat te verticuteren. Dan is al je harde werk voor niets geweest… Wacht tot het gras drie jaar oud is. Dan is het gras groot en sterk genoeg om geverticuteerd te worden.

Verticuteren, hoe moet dat dan?

Tijd voor het echte werk, je weet nu waarom en wanneer je moet verticuteren. Dus tools in de aanslag en gaan! Je kunt verticuteren op verschillende manieren. Gebruik een verticuteerhark of verticuteermachine. Een verticuteermachine is vooral bij grotere oppervlakten aan te raden, want het is een arbeidsintensieve klus.

Hieronder een stappenplan voor het verticuteren van je gazon:

  1. Geef je gazon een frisse coupe. Het is belangrijk dat je gazon goed kort is gemaaid voordat je gaat verticuteren. Anders wordt het onnodig een hele zware klus
  2. Nu kun je verticuteren. Let op, gebruik het gereedschap niet als ploeg. Sla maximaal 5 millimeter in de grond om optimaal resultaat te behalen. Zo verwijder je gemakkelijk het mos en onkruid. Begin eerst in de lengte en verticuteer vervolgens in de breedte
  3. Verwijder al het verticuteerafval zodat je gazon er weer fris en fruitig bijligt.

Krijgt een deel van je gazon minder dan 4 uur zon per dag?

Verticuteer dan in de late zomer nog eens.

Hoe herstel ik het gazon na het verticuteren?

grass-with-bald-spots-1080px

Schrik niet wanneer het gazon er na het verticuteren niet meer zo mooi uitziet. Gelukkig is het herstellen van kale plekken een fluitje van een cent. Zaai bijvoorbeeld wat Graszaad-Herstel bij voor een voller gazon. Dit graszaad kiemt snel en is voorzien van een natuurlijke coating om vogelvraat tegen te gaan. Zo heb je weer snel een groen en weerbaar gazon.

Na het bijzaaien is het tijd voor het toevoegen van extra voedingstoffen aan het gazon. Gebruik hiervoor kalk en Gazon-AZ. Al deze stappen hebben we voor je in een handig stappenplan gezet, om je gazon in optimale conditie te krijgen en houden!

Volg ons stappenplan

voor een diepgroen gazon

Houd je gazon langer mooi met de producten van ECOstyle

Blader door onze producten voor jouw gazon

Gazon-AZ

Gazon-AZ

Gazon-AZ geeft een diepgroen en blijvend mosvrij gazon. ...

vanaf € 11.49

AZ-Kalk

AZ-Kalk

AZ-Kalk corrigeert de zuurgraad van de bodem van het gazon, ...

vanaf € 5.49

Graszaad-Herstel

Graszaad-Herstel

Graszaad Herstel is een graszaadmengsel dat is samengesteld ...

vanaf € 5.49

pH-Bodemtest

pH-Bodemtest

Meten is weten! De juiste pH-waarde van tuingrond is van ...

€ 9.99

Gazon Gemak 750 g

Gazon Gemak 750 g

Een gazon krijgt het soms zwaar te verduren, met kale ...

€ 7.99

Duurzaamheid

Ga voor duurzaam

Kies voor ECOstyle

Ga voor een natuurlijke en verantwoorde behandeling van je gazon. De producten van ECOstyle zijn natuurvriendelijk en zorgen voor een gezonde bodem. Zo profiteren zowel jij als het natuurleven in jouw tuin van een topfit gazon.