Vilt in het gazon verwijderen?

Zo los je dit op

Heb je een gazon? Dan kom je vroeg of laat een viltlaag tegen. Deze laag brengt allerlei problemen met zich mee. Geel gras, onkruid en kale plekken tot gevolg. Een viltlaag wil je dus koste wat het kost voorkomen. Wat een viltlaag precies is, hoe je het verwijdert en hoe je het voorkomt vertellen we je graag.

lawn-aerator-1080px

Vilt in het gazon, wat is dat?

Dat een viltlaag heel vervelend is staat vast, maar wat is het? Zie de viltlaag als een soort deken die tussen de grassprieten ontstaat. De viltlaag bestaat uit allerlei natuurlijke materialen die in het gras blijven hangen. Hierbij kun je denken aan dode grasstengels, wortels, mos, onkruid en afgestorven gazonmaaisel.

Een viltlaag kun je niet voorkomen, vroeg of laat krijg je er mee te maken. Door jouw gazon regelmatig te harken, bekalken en bemesten onderhoud je het gazon optimaal en verklein je dus ook de kans op vilt.

Waarom wil je geen vilt in je gazon hebben?

lawn_problems_empty spots-2

Een viltlaag zorgt voor allerlei problemen... met een ongezond gazon met kale plekken, veel onkruid en verkleurd gras tot gevolg. Deze problemen veroorzaakt de viltlaag in het gazon:

  • Het gras verstikt
  • Regenwater bereikt de bodem niet goed
  • Gras wortelt slechter of helemaal niet
  • De voedingsstoffen bereiken de wortels van het gras niet
lawn-mower-in-tall-grass-1080px

Zo verwijder je de viltlaag

Je raakt dus het liefst zo snel mogelijk van je viltlaag af. Dit doe je door te verticuteren. Dit kan met een verticuteermachine of verticuteerhark. Gebruik een verticuteermachine bij grotere oppervlakten, het is namelijk een erg arbeidsintensieve klus. Klein gazon? Dan is een verticuteerhark voldoende. Door het gazon te verticuteren verwijder je ook het aanwezige mos en onkruid. Zo krijg je meer lucht in het gazon waardoor het gras beter groeit. Meer weten over verticuteren?

Hoe kun je je gazon herstellen?

Schrik tijdens het verticuteren niet van de schade die je aanricht! Je maakt het gazon als het ware stuk, klinkt misschien raar maar het kan geen kwaad. Het gazon herstelt zich snel. Heb je veel kale plekken? Strooi dan wat extra graszaad. Bekalk en bemest je gras na het verticuteren; zo zorg je voor een sterk wortelstelsel en een verhoogde opname van voedingsstoffen.

Verticuteer je gazon in twee richtingen.

Hierdoor krijg je het mooiste resultaat en ben je er zeker van dat je de hele viltlaag verwijdert.

Hoe vaak moet ik de viltlaag verwijderen?

Verticuteer niet vaker dan nodig is. Één tot twee keer per jaar is vaak meer dan voldoende, anders breng je het gazon te veel schade aan en kan het lastig herstellen. Verticuteer in een periode wanneer het gras goed groeit. Tussen maart en mei in het voorjaar, of in het najaar tussen augustus en oktober. Verticuteer een nieuwe grasmat pas na drie jaar. Anders beschadig je de jonge grassprieten.

Hoe voorkom ik een viltlaag?

Een viltlaag is te voorkomen door je gazon goed te onderhouden. Zorg voor een goede bodemstructuur, de juiste zuurgraad, genoeg meststoffen en maai het gazon regelmatig. Daarom is het belangrijk je gazon regelmatig te bekalken en bemesten. Hoe je jouw gazon op en top verzorgt? Hier hebben we een handig stappenplan voor. Zo onderhoud je jouw gazon in 4 gemakkelijke stappen.

Volg ons stappenplan

voor een diepgroen gazon

Houd je gazon langer mooi met de natuurlijke producten van ECOstyle

Blader door de producten voor je gazon:

Gazon-AZ

Gazon-AZ

Gazon-AZ geeft een diepgroen en blijvend mosvrij gazon. ...

vanaf € 11.49

AZ-Kalk

AZ-Kalk

AZ-Kalk corrigeert de zuurgraad van de bodem van het gazon, ...

vanaf € 5.49

pH-Bodemtest

pH-Bodemtest

Meten is weten! De juiste pH-waarde van tuingrond is van ...

€ 9.99

Gazon Gemak 750 g

Gazon Gemak 750 g

Een gazon krijgt het soms zwaar te verduren, met kale ...

€ 7.99

Gazon Grond 30 ltr

Gazon Grond 30 ltr

Hoogwaardige grondverbeteraar, verrijkt is met ...

€ 9.49

Duurzaamheid

Ga voor duurzaam

Kies voor ECOstyle

Ga voor een natuurlijke en verantwoorde behandeling van je gazon. De producten van ECOstyle zijn natuurvriendelijk en zorgen voor een gezonde bodem. Zo profiteren zowel jij als het natuurleven in jouw tuin van een topfit gazon.

 

Hulp nodig?

We staan voor je klaar.

Bezoek ons Kenniscentrum en vind het antwoord op jouw vraag, of neem direct contact met ons op.