Vilt in het gazon verwijderen?

Zo los je dit op

Heb je een gazon? Dan kom je vroeg of laat vast een viltlaag tegen. Deze laag kan verschillende problemen met zich meebrengen. Met geel gras, mos, onkruid en kale plekken tot gevolg. Een viltlaag wil je dus koste wat het kost voorkomen. Wat een viltlaag precies is, hoe je het verwijdert en hoe je het voorkomt vertellen we je graag.
grass-with-moss-vilt-1080

Vilt in het gazon, wat is dat?

Dat een viltlaag niet de bedoeling is in je gazon staat vast, maar wat is het eigenlijk? Zie de viltlaag als een soort deken die tussen de grassprieten ontstaat. De viltlaag bestaat uit allerlei natuurlijke materialen die in het gras blijven hangen. Hierbij kun je denken aan dode grasstengels, wortels, mos, onkruid, afgestorven gazonmaaisel en andere dingen die uit de omgeving komen aanwaaien.

Een viltlaag kun je niet voorkomen, vroeg of laat krijg je er vaak toch mee te maken. Door jouw gazon regelmatig te verticuteren, bekalken en bemesten onderhoud je het gazon optimaal. Je haalt het bestaande vilt weg en voorkomt vorming van nieuw vilt

Waarom wil je geen vilt in je gazon hebben?

gazon-kale-plekken-1000px

Een viltlaag zorgt vaak voor problemen... met kale plekken, onkruid en verkleurd gras tot gevolg.

Deze problemen veroorzaakt de viltlaag in het gazon:

  • Het gras verstikt
  • Regenwater bereikt de bodem minder goed
  • Gras wortelt slechter of helemaal niet
  • De voedingsstoffen bereiken de wortels van het gras moeilijker
lawn_problems_empty spots-2

Zo verwijder je de viltlaag

Je raakt dus het liefst zo snel mogelijk van je viltlaag af. Dit doe je door te verticuteren. Dit kan met een verticuteermachine of verticuteerhark. Gebruik een verticuteermachine bij grotere oppervlakten, het is namelijk een arbeidsintensieve klus. Klein gazon? Dan is een verticuteerhark voldoende.

Door het gazon te verticuteren verwijder je ook het aanwezige mos en onkruid. Zo krijg je meer lucht in het gazon waardoor het gras beter groeit. Een mooie basis! Meer weten over verticuteren?

Hoe kun je je gazon herstellen?

Schrik tijdens het verticuteren niet van het effect op jouw gras! Je maakt het gazon als het ware stuk, klinkt misschien raar maar het kan geen kwaad. Het gazon herstelt zich snel, de wortels worden geactiveerd om te groeien.

Heb je veel kale plekken? Strooi dan graszaad. Bekalk met AZ-Kalk en bemest met Gazon-AZ je gras na het verticuteren; zo zorg je voor een sterk wortelstelsel en een verhoogde opname van voedingsstoffen. Gazon-AZ bevat actief bodemleven, wat ervoor zorgt dat er een natuurlijke kringloop ontstaat in je gazon.

Je kunt het grasmaaisel laten liggen, dit wordt snel omgezet tot bruikbare plantenvoeding. Daarnaast zorgt het bodemleven ervoor dat een nieuwe viltlaag wordt voorkomen. Dit soort materialen die op het gazon terecht komen worden gelijk omgezet.

Verticuteer je gazon in twee richtingen.

Hierdoor krijg je het mooiste resultaat en ben je er zeker van dat je de hele viltlaag verwijdert.

Hoe vaak moet ik de viltlaag verwijderen?

Verticuteer in het voorjaar en start vervolgens met het vierstappenplan. De natuurlijke kringloop wordt in gang gezet, het gras krijgt de juiste voeding en groeit mooi dicht. Daar hebben jij en je gazon veel plezier van!

Hoe voorkom ik een viltlaag?

Graszaad voor kale plekken 5

Een viltlaag is te voorkomen door je gazon goed te onderhouden. Zorg voor een goede bodemstructuur met GazonGrond, de juiste zuurgraad met AZ-Kalk en de juiste natuurlijke voedingsstoffen inclusief bodemleven met Gazon-AZ.

Kortom, volg het handige stappenplan voor je gazon.

Volg ons stappenplan

voor een diepgroen gazon

Houd je gazon langer mooi met de natuurlijke producten van ECOstyle

Blader door de producten voor je gazon:

Gazon-AZ+ Gazonmest
Gazon-AZ+ Gazonmest

Een groen, sterk gazon ligt binnen handbereik! Geef je ...

vanaf € 12.99

kalk voor de tuin
AZ-Kalk

Corrigeer de zuurgraad van de bodem in het gazon, de ...

vanaf € 6.29

pH-Bodemtest
pH-Bodemtest

Meten is weten! De juiste pH-waarde van tuingrond is van ...

€ 10.49

GazonGemak - plantaardige mest (Vegan)
GazonGemak - plantaardige mest (Vegan)

Een gazon krijgt het soms zwaar te verduren, met kale ...

€ 8.99

GazonGrond
GazonGrond

Een sterk gazon het hele jaar door? Daarvoor heeft het gras ...

€ 10.99

Duurzaamheid

Ga voor duurzaam

Kies voor ECOstyle

Ga voor een natuurlijke en verantwoorde behandeling van je gazon. De producten van ECOstyle zijn natuurvriendelijk en zorgen voor een gezonde bodem. Zo profiteren zowel jij als het natuurleven in jouw tuin van een topfit gazon.

 

Hulp nodig?

We staan voor je klaar.

Bezoek ons Kenniscentrum en vind het antwoord op jouw vraag, of neem direct contact met ons op.