AloĆ« Vera verzorgen - tips & advies | ECOstyle šŸŖ“ AloĆ« Vera verzorgen - tips & advies | ECOstyle šŸŖ“
aloe vera verzorgen

Aloƫ Vera verzorgen

De Aloƫ Vera is een prachtige kamerplant om in huis te halen, het fijne is: hij is nog makkelijk ook. Heb jij niet zulke groene vingers? Dan is dit de ideale plant voor jou!

Plantenbieb A-Z

Aloƫ Vera

De Aloƫ Vera is een plant met vele geneeskrachtige eigenschappen en geeft daarnaast een prachtige toevoeging aan je interieur. De succulente plant staat bekend om zijn dikke bladeren vol gel, die heel wat gezondheidsvoordelen bieden. Naast het decoratieve aspect is het belangrijk om te weten hoe je goed voor je Aloƫ Vera kunt zorgen. We vertellen je graag meer over het verzorgen van de Aloƫ Vera, van de ideale standplaats tot het verpotten en stekken ervan.

De Aloƫ Vera in het kort

plant hoevaak water geven

Water geven

1x per 2 weken

plant zonlicht

Standplaats

Veel zonlicht

wanneer kamerplant verpotten

Verpotten

Om de 2 - 3 jaar

plant stekken

Stekken

Ja, via bladstek of nieuwe uitlopers

kamerplanten giftig voor huisdieren

Giftig

Nee

luchtzuiverende planten

Luchtzuiverend

Medium

Alles over de aloĆ« vera šŸŖ“

Oorsprong

De oorsprong van AloĆ« Vera voert ons terug naar de oudheid. De succulente plant heeft zijn wortels in de warme klimaten van Afrika en Arabische schiereilanden. De oude Egyptenaren beschouwden AloĆ« Vera als een 'plant van onsterfelijkheid' en gebruikten de gel uit de bladeren voor huidverzorging en helende doeleinden.Ā 

Water geven

De Aloƫ Vera is een succulente plant die water opslaat in zijn dikke bladeren. Daarom is het belangrijk om de grond tussen de gietbeurten volledig te laten opdrogen. Overmatig water geven kan leiden tot wortelrot en schade aan de plant. Als algemene richtlijn moet je je Aloƫ Vera ongeveer eens in de 2-3 weken water geven, maar dit kan variƫren afhankelijk van factoren zoals de temperatuur en hoeveelheid licht. In de winter hoef je de plant minder water te geven dan in de zomer.

Licht en standplaats

De AloĆ« Vera groeit het beste in lichte ruimtes. Plaats je plant bij voorkeur in de buurt van een raam op het oosten, westen of zuiden, waar hij voldoende zonlicht ontvangt. De AloĆ« Vera kan ook overleven in de schaduw. Vermijd direct zonlicht, dit kan de bladeren laten verbranden. Deze kleuren in dit geval rood. Over het algemeen is het een erg makkelijke plant qua standplaats.Ā 

Voeding geven

De AloĆ« Vera heeft geen sterke voedingsbehoeften, maar af en toe voeden helpt bij een gezonde groei. Ook is de plant minder gevoelig voor ziekten en problemen wanneer deze voldoende voeding krijgt. Gebruik een organische plantenvoeding speciaal voorĀ  cactussen en vetplanten, zoalsĀ PrikVoer. Het is beter om te weinig te voeden dan te veel, omdat overbemesting de plant kan beschadigen. Voer je AloĆ« Vera tijdens het groeiseizoen, in de winter hoef je niet te voeden.

Verpotten

Jonge Aloe Vera planten hebben om de 2-3 jaar een nieuwe pot nodig, terwijl volwassen planten om de 3-4 jaar kunnen worden verpot. Kies een pot die iets groter is dan de vorige, met voldoende gaten onderin zodat overtollig water kan weglopen. Gebruik een goed doorlatende potgrond, bijvoorbeeld eenĀ GroeiGrond KamerplantenĀ met wat extra zand er doorheen gemengd voor voldoende luchtigheid.

Ziektes

Over het algemeen is de AloĆ« Vera een vrij sterke plant, maar soms kunnen er toch problemen opduiken. Overmatig water geven kan wortelrot veroorzaken. Let ook opĀ bladluisĀ enĀ wolluis, die kunnen soms optreden. Om deze problemen te voorkomen is het belangrijk om voor de beste omstandigheden te zorgen en de plant regelmatigĀ voedingĀ te geven.

Stekken

Het vermeerderen van Aloƫ Vera kan worden gedaan door middel van stekken. Kies een gezonde, volgroeide bladsteel aan de basis van de plant en snijd deze voorzichtig af met een scherp mes. Laat de snijwond enkele dagen drogen zodat er een korstje op vormt. Plaats vervolgens het afgesneden uiteinde in een pot met goed doorlatende potgrond en zet het op een warme en heldere plaats. Na verloop van tijd zal de stek wortels ontwikkelen en uitgroeien tot een nieuwe plant.

Ook groeien volwassen planten babyplantjes aan de aanzet van de plant. Deze kun je lossnijden en in een nieuwe pot zetten.

Planten verzorgen met ECOstyle

Bekijk alle meststoffen 

Bekijk alle meststoffen 

bloemen tuin

Blader verder door onze plantenbieb

Op zoek naar informatie over tuin- of kamerplanten? Vind hier alle soorten terug.

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.