Bananenplant verzorgen - tips & advies | ECOstyle 🪴
bananenplant verzorgen

Bananenplant verzorgen

Maak kennis met de bananenplant: een tropische plant met ontzettend grote bladeren. Hij groeit als een malle en is daarnaast een rasechte zonliefhebber.

Plantenbieb A-Z

Bananenplant (Musa)

Leuk weetje: wist je dat er maar liefst 400 verschillende soorten van de bananenplant bestaan? Er is dus altijd wel een soort die bij jou past. In de woonkamer is het een zeer geliefde plant. Wij snappen dat natuurlijk maar al te goed, want deze topper geeft je thuis gelijk een tropisch gevoel. Om je bananenplant in topconditie te houden, geven wij maar al te graag onze beste verzorgingstips aan je.

Bananenplant in het kort

plant hoevaak water geven

Water geven

1x per week

plant zonlicht

Standplaats

Zonnig

wanneer kamerplant verpotten

Verpotten

Elk jaar

plant stekken

Stekken

Ja, via babyplantjes

kamerplanten giftig voor huisdieren

Giftig

Nee

luchtzuiverende planten

Luchtzuiverend

Matig

Alles over bananenplant verzorgen 🪴

Oorsprong

De roots van de bananenplant liggen in de tropen in Zuid-Oost Azië. Daar steekt hij ruim boven andere planten uit en staat het grootste gedeelte van de dag het liefst met z’n snuffert in de zon.

Water geven

Zorg dat de grond áltijd licht vochtig is en niet uitdroogt, geef wekelijks een slokje water. De bananenplant bestaat namelijk voor het grootste gedeelte uit water. Niet zo gek dus dat hij behoorlijk wat water lust.

In de warme zomermaanden gebruikt de plant meer water, dan moet je hem dus ook regelmatig water geven. Soms wel twee keer week. Zorg dat de plant nooit in een laagje water blijft staan, hij houdt niet zo van natte voeten. De wortels beginnen dan te rotten en dit kan het einde betekenen van jouw geliefde plant. Geef hem dus liever kleine beetjes water in plaats van in één keer heel veel.

Let op: jouw bananenplant kan soms gaan huilen, maar maak je geen zorgen! Dit fenomeen heet guttatie. Aan de uiteinden van de bladeren verschijnen dan druppels. De plant ‘zweet’ als het ware al het overtollige water uit via de bladeren. Er kunnen dan dus ook druppels op de grond terecht komen, pas in dat geval goed op als je een houten vloer hebt. Zet 'm dan liever op een andere plek of leg bijvoorbeeld een vloerkleed neer.

Licht en standplaats

Zet de bananenplant op een zonnig plekje. Houd de standplaats wel een beetje in de gaten, want té veel zon kan de bladeren ook laten verbranden. Vooral als je hem in direct zonlicht plaatst, bijvoorbeeld in het raamkozijn. Zet je de plant te donker? Dan is de kans groot dat hij stopt met groeien. Dat is zonde natuurlijk.

Zorg ervoor dat de bananenplant zo’n vijf uur per dag zon krijgt.

  • Heb je een raam op het zuiden? Zet de plant dan op zo’n twee meter afstand van het raam.
  • Heb je een raam op het noorden, oosten of westen? Zet hem dan direct voor het raam.

Voeding geven

Tussen maart en oktober geef je hem elke week vloeibare plantenvoeding. In de herfst- en wintermaanden hoef je jouw plant niet te voeden. Je plant is dan in winterslaap en groeit dan niet of nauwelijks. Gebruik GroenVoer om jouw plant van alle nodige vitamines te voorzien. Je zult zien dat hij snel groeit. Om hem sterk en gezond te houden is het daarom belangrijk om de bananenplant voeding te geven. De bananenplant voeden is heel makkelijk: pomp drie keer voor de juiste hoeveelheid voeding voor een halve liter water. Geef niet meer voeding dan nodig is. 

Verpotten

Verpot jouw bananenplant elk jaar. Dit doe je het liefst in de lente omdat beschadigde wortels dan snel herstellen. Doordat de plant in rap tempo groeit, wordt zijn potje ook snel te krap. Geef hem daarom altijd een upgrade van een pot die 20% groter is dan zijn huidige pot. Dan groeit hij er ook niet té snel uit.

Ziektes

De bananenplant is redelijk gevoelig voor ziektes. We noemen een aantal voorbeelden op die kunnen voorkomen:

  • Bruine randen: Worden de bladeren aan de onderkant bruin? Geen zorgen, dit is heel normaal. De onderste bladeren zijn namelijk ook de oudste, de bladeren sterven af om weer ruimte te maken voor nieuwe bladeren aan de bovenkant. Zijn het ook de bovenste bladeren die bruin worden? Dan is er wel iets mis. Dit is een teken van te weinig zonlicht, te veel water of juist te weinig water. Voel goed of de potgrond nat of droog is. Nat? Dan zijn de wortels waarschijnlijk rot. Je kunt je plant redden door hem te stekken. Is de grond juist droog? Dan kun je hem de komende tijd wat meer water geven.
  • Bananenplant gele bladeren: Dit betekent vaak dat jouw plant te veel licht krijgt. Zet hem in dat geval wat verder bij het raam vandaan. Ook kan het betekenen dat je plant te weinig voeding krijgt.
  • Slappe bladeren: Heeft je plant slappen bladeren? Dan heeft hij waarschijnlijk dorst. Geef hem in dat geval wat extra water. Is de grond flink nat en voelen de bladeren slap? Dan zijn je wortels waarschijnlijk rot.
  • Beestjes: Ook kunnen er zo nu en dan ongewenste bezoekers langskomen. De bananenplant is vooral gevoelig voor bladluis en spint. Check de bladeren daarom regelmatig zodat je geen plaag over het hoofd ziet. Hoe eerder je deze ontmaskert, hoe groter de kans is op bestrijding InsectWeg. Of ga voor nuttige insecten zoals roofmijt of aaltjes. Grote kans dat je bananenplant nog te prima te redden is!

Bananenplant stekken

Krijgt je plant baby’s? Hoera! Dat betekent dat je de bananenplant kunt stekken. Binnenkort heb je een huis vol familie Banaan staan! De bananenplant stekken is zo gepiept. Het is een erg makkelijke kamerplant om te stekken. Zo ga je te werk:

  • Regelmatig groeien er nieuwe babyplantjes naast de stam, deze mini’s kun je gemakkelijk stekken! Is de stek zo’n tien centimeter groot? Snijd hem met een gedesinfecteerd mesje los van de moederplant. Dip de stek direct in wat StekPoeder en stop hem vervolgens in de grond. Zorg er wel voor dat de grond altijd licht vochtig blijft. Ook is het belangrijk dat de omgeving niet te droog is, zet het stekje dus vooral niet in de buurt van de kachel. Dan droogt hij te snel uit.
  • De bananenplant stekken op water? Ja hoor, dat kan ook. In dat geval zet je het afgesneden stekje gewoon hupsakee in een vaasje water. Na een week of drie heeft het stekje waarschijnlijk genoeg wortels om over te zetten in aarde. 

Planten verzorgen met ECOstyle

Bekijk alle meststoffen 

  • KamerplantenVoer - Kamerplanten voeding KamerplantenVoer - Kamerplanten voeding

    6,49

  • Hortensia-AZ Hortensia-AZ

    Vanaf6,79

  • Citrus & Olijf Voeding Citrus & Olijf Voeding

    Vanaf6,99

  • Rozen-AZ Rozen-AZ

    Vanaf6,79

  • BloeiVoer - Bloeiende planten voeding BloeiVoer - Bloeiende planten voeding

    6,49

  • Klimplanten-AZ organische mest kopen

    6,79

  • Bijna uitverkocht PlantKracht Voedingssticks PlantKracht Voedingssticks

    4,29

  • Moestuin voeding Moestuin voeding

    Vanaf6,99

Bekijk alle meststoffen 

bloemen tuin

Blader verder door onze plantenbieb

Op zoek naar informatie over tuin- of kamerplanten? Vind hier alle soorten terug.

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.