Begonia verzorging - tips & advies | ECOstyle
Begonia verzorging

Begonia verzorging

De begonia: door zijn kleurrijke bladeren is hij erg geliefd. Niet alleen is het een aanwinst voor elke ruimte, maar ook nog eens verrassend eenvoudig te verzorgen.

Plantenbieb A-Z

Begonia

Wist je dat de begonia meer dan 1.800 verschillende soorten telt? Deze diversiteit heeft bijgedragen aan de immense populariteit van de begonia onder liefhebbers van kamerplanten. Variërend van de opvallende Begonia Maculata - oftewel stippenbegonia - met haar gezellige stippen tot de verfijnde Begonia Rex met haar unieke bladpatronen en zilveren gloed. De begonia biedt veel keuzes voor elke smaak en stijl. Hieronder vertellen we je meer over begonia verzorging.

De begonia in het kort

plant hoevaak water geven

Water geven

1x per week

Standplaats

Half-schaduw

wanneer kamerplant verpotten

Verpotten

Om de 2 jaar

plant stekken

Stekken

Ja, via bladstek

kamerplanten giftig voor huisdieren

Giftig

Ja

luchtzuiverende planten

Luchtzuiverend

Matig luchtzuiverend

Alles over begonia verzorging 🪴

Oorsprong

Begonia's zijn oorspronkelijk afkomstig uit de vochtige regenwouden van Zuid- en Midden-Amerika, Afrika en delen van Azië. Door hun vermogen om zich aan verschillende klimaten aan te passen, heeft de plant wereldwijd verspreid.

Water geven

Begonia's groeien het beste in vochtige omgevingen, maar overbewatering moet altijd worden vermeden. Geef de plant water zodra de bovenste laag van de grond droog aanvoelt. Meestal is eens per week een goede graadmeter.

Licht en standplaats

Een lichte plek zonder direct zonlicht is ideaal voor begonia's. Ze doen het het best op een plek in de halfschaduw. Voor Begonia Maculata is een plek met wat meer licht gunstig om de ontwikkeling van haar kenmerkende stippen te bevorderen.

Voeding geven

Begonia's profiteren van regelmatige voeding. Gebruik een meststof speciaal ontwikkeld voor groene planten, kies bijvoorbeeld voor GroenVoer. Zo krijgt de plant alle voedingsstoffen die het nodig heeft. Er zijn ook begonia soorten die prachtige bloemen maken. Wil je bloemen juist aanmoedigen? Geef dan BloeiVoer. In de winter hoef je geen voeding te geven.

Verpotten

Het verpotten van begonia's moet worden gedaan wanneer de wortels de pot volledig hebben gevuld. Meestal is dit rond ongeveer 2 jaar. Verpot bij voorkeur in het voorjaar. Kies een pot die slechts een paar centimeter groter is dan de huidige pot en gebruik een goed doorlatende potgrond, bijvoorbeeld GroeiGrond Kamerplanten.

Ziektes

Begonia's zijn erg gevoelig voor schimmelziektes zoals meeldauw. Overmatige vochtigheid leidt hier vaak tot, zorg daarom dat de omgeving goed geventileerd is. Bladluis en spint zijn ook bekende problemen van begonia's. Regelmatige inspectie zijn essentieel om deze plagen te voorkomen.

Begonia stekken

Een leuk stuk van begonia verzorging is het stekken. Kies een gezonde moederplant uit en snijd stekken van ongeveer 5-10 cm. Verwijder de onderste bladeren, dip de stam in StekPoeder en plant in vochtige grond. Plaats de stekken onder een plastic zak of in een kas voor extra luchtvochtigheid, en houd de bodem vochtig. Na enkele weken zullen de stekken wortels ontwikkelen. 

De bladbegonia (Begonia Rex) kan je zelfs stekken door een blad met een steeltje in de grond te steken. Het is belangrijk om de omgeving goed vochtig te houden, anders maakt de plant geen wortels aan en droogt hij uit.

Planten verzorgen met ECOstyle

Bekijk alle meststoffen 

  • KamerplantenVoer - Kamerplanten voeding KamerplantenVoer - Kamerplanten voeding

    6,49

  • Hortensia-AZ Hortensia-AZ

    Vanaf6,79

  • Citrus & Olijf Voeding Citrus & Olijf Voeding

    Vanaf6,99

  • Rozen-AZ Rozen-AZ

    Vanaf6,79

  • BloeiVoer - Bloeiende planten voeding BloeiVoer - Bloeiende planten voeding

    6,49

  • Klimplanten-AZ organische mest kopen

    6,79

  • PlantKracht Voedingssticks PlantKracht Voedingssticks

    4,29

  • Moestuin voeding Moestuin voeding

    Vanaf6,99

Bekijk alle meststoffen 

bloemen tuin

Blader verder door onze plantenbieb

Op zoek naar informatie over tuin- of kamerplanten? Vind hier alle soorten terug.

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.