Plagen natuurlijk bestrijden met ECOstyle
Vanaf17,99
Vanaf17,99
Vanaf17,99
Vanaf19,99
Vanaf17,99
Vanaf17,99
5,99
Wat is een junikever?
De junikever, wetenschappelijk bekend als 'Amphimallon solstitiale', is een keversoort die behoort tot de familie van bladsprietkevers. Zoals de naam doet suggereren komt de kever voornamelijk voor in de maand juni. De kever heeft een ovaalvormig lichaam en is meestal bruin van kleur, hoewel de exacte kleur kan verschillen. Ze zijn meestal zo'n 2 centimeter lang. Junikevers staan bekend om hun luidruchtige vlieggedrag, vooral in de avonduren, wanneer ze vaak rond verlichte gebieden cirkelen.
Veelgestelde vragen over de junikever
Wat is de levenscyclus van de junikever?
De junikever heeft een levenscyclus die begint bij de eitjes, gevolgd door larven, poppen en uiteindelijk volwassen kevers. Volwassen junikevers verschijnen meestal in mei en juni, vandaar hun naam. Ze hebben een korte levensduur van ongeveer vier weken, waarin ze zich voornamelijk bezighouden met het paren en het leggen van eitjes. De eitjes worden begraven in de grond en na ongeveer twee weken komen de larven uit.
De larven van de junikever, ook wel engerlingen genoemd, zijn wit van kleur met een C-vormig lichaam. Ze voeden zich voornamelijk met de wortels van gras en andere planten. De fase van larve tot kever kan tot wel drie jaar duren, afhankelijk van de omstandigheden. Na deze periode verpoppen de larven zich in de grond, waar ze zich ontwikkelen tot volwassen kevers. De nieuwe generatie kevers verschijnt dan in de zomer van het volgende jaar.
Waarom is de junikever vervelend?
De junikever kan behoorlijk vervelend zijn, dan voornamelijk door de larven. Zij kunnen aanzienlijke schade aanrichten aan gazons en planten doordat ze zich voeden met de wortels. Dit kan resulteren in gele, verdorde plekken in het gazon en verzwakte planten die vatbaar zijn voor ziekten en plagen. Bovendien kunnen de kevers zelf schade aanrichten aan bladeren waar ze zich mee voeden. Maar dit zorgt meestal voor niet al te grote problemen.
Junikever bestrijden: zo kom je er vanaf
Gelukkig zijn er verschillende stappen die je kunt nemen:
- Monitoring: Controleer regelmatig je tuin op tekenen van junikevers en hun larven. Controleer de grond bij kale plekken in het gazon. Dit stelt je in staat om de omvang van de plaag te beperken en op tijd maatregelen te nemen.
- Handmatig verwijderen: Als je slechts enkele junikevers ziet, kun je ze handmatig verzamelen en verwijderen. De kevers komen voornamelijk op lichtbronnen af dus zet de buitenverlichting bijvoorbeeld 's avonds uit om de kevers niet naar je tuin te lokken.
- Natuurlijke vijanden aantrekken: Moedig natuurlijke vijanden van de junikever aan, zoals vogels, egels en padden. Door voor een goede biodiversiteit in de tuin te zorgen heeft de kever minder kans om tot een plaag uit te groeien.
- Voorkom engerlingen: Gebruik de natuurlijke vijanden van de engerlingen om te voorkomen dat ze schade aanrichten en uitgroeien tot kevers. Zet hiervoor speciale aaltjes tegen engerlingen in.
- Onderhoud van het gazon: Zorg voor een gezond gazon door regelmatig te maaien, te beluchten en te bemesten. Een gezond gazon kan beter omgaan met de aanwezigheid van engerlingen.