Ficus verzorging - tips & advies | ECOstyle 🪴 Ficus verzorging - tips & advies | ECOstyle 🪴
Ficus verzorging

Ficus verzorging

Ficussen zijn al jaren zeer populaire kamerplanten. De plant is vooral populair doordat er veel soorten en maten zijn. Daarnaast is de plant ook nog heel makkelijk te verzorgen, de ideale kamerplant dus!

Plantenbieb A-Z

Ficus

Ficus, ook wel bekend als de vijgenboom, is een populaire kamerplant die bekendstaat om zijn elegantie en luchtzuiverende eigenschappen. Met hun glanzende bladeren en diverse soorten zijn ficussen een aanwinst voor elke binnenruimte. Om te zorgen dat je ficus jarenlang blijft stralen, is het belangrijk om te weten hoe je hem goed kunt verzorgen. We zetten alle informatie voor je op een rijtje. 

De ficus in het kort

Water geven

1x per week

Standplaats

Zonnig

Verpotten

Om de 2 - 3 jaar

Stekken

Ja, via kopstek

Giftig

Ja

Luchtzuiverend

Sterk luchtzuiverend

Alles over ficus verzorging 🪴

Oorsprong

De ficus is oorspronkelijk afkomstig uit tropische en subtropische gebieden in Afrika, Azië en Australië. Er zijn meer dan 800 verschillende soorten ficussen. Variërend van kleine struiken tot grote bomen. In huis zijn de Ficus lyrata (tabaksplant), Ficus elastica (rubberplant) en Ficus benjamina (treurvijg) de meest geliefde keuzes.

Water geven

Het water geven van je ficus op de juiste manier is van cruciaal voor zijn gezondheid. Over het algemeen geldt dat je je ficus pas water moet geven wanneer de bovenste centimeter van de grond droog aanvoelt. Zorg ervoor dat je niet te veel water geeft, want ficussen zijn gevoelig voor wortelrot. In de wintermaanden hoef je de plant minder water te geven. 

Licht en standplaats

Ficussen houden van licht, maar niet van direct zonlicht. Plaats je plant daarom op een plek met veel helder, indirect licht. Een raam op het noorden of oosten is meestal ideaal. Als je ficus te weinig licht krijgt, kan hij zijn bladeren laten vallen, dus houd de standplaats goed in de gaten.

Voeding geven

Om je ficus gezond te houden, is het belangrijk om hem regelmatig voeding te geven tijdens het groeiseizoen. Gebruik een meststof speciaal ontwikkeld voor kamerplanten bijvoorbeeld voor GroenVoer. Zo krijgt de plant alle voedingsstoffen die het nodig heeft. Voer je ficus tijdens het groeiseizoen, in de winter hoef je niet te voeden.

Verpotten

Ficussen hebben niet super regelmatig een nieuwe pot nodig, maar af en toe verpotten kan helpen om de groei te stimuleren en de gezondheid van de plant te bevorderen. Doe dit bij voorkeur in het voorjaar. Kies een pot die slechts een paar centimeter groter is dan de huidige pot en gebruik een goed doorlatende potgrond, bijvoorbeeld GroeiGrond Kamerplanten.

Verpot je ficus voorzichtig, zodat zo min mogelijk wortels beschadigd raken. De ficus is best gevoelig en kan na een ingreep zoals verpotten zijn bladeren laten vallen. Kijk hier niet gek van op. 

Ziektes

Ficussen kunnen gevoelig zijn voor spint. Om deze problemen te voorkomen, houd je de luchtvochtigheid rond je plant op peil door regelmatig te sproeien. Verwijder ook regelmatig stof van de bladeren om je plant gezond te houden. Voorkom dat stof op het blad ophoopt door het gebruik van BladGlans. Om problemen te voorkomen is het belangrijk om voor de beste omstandigheden te zorgen en de plant regelmatig voeding te geven.

Stekken

Wil je genieten van nog meer ficussen? Dan kun je je ficus stekken. Knip een stek van de bovenkant van de plant af, zorg dat deze minimaal 1 blad heeft.  Plaats deze in water of potgrond. Om voor snellere wortelgroei te zorgen gebruik je het best StekPoeder. Zorg ervoor dat de stek voldoende licht krijgt, maar vermijd direct zonlicht. Na verloop van tijd zal de stek voldoende wortels hebben ontwikkeld en uitgroeien tot een nieuwe plant.

Planten verzorgen met ECOstyle

Bekijk alle meststoffen 

Bekijk alle meststoffen 

Blader verder door onze plantenbieb

Blader verder door onze plantenbieb

Op zoek naar informatie over tuin- of kamerplanten? Vind hier alle soorten terug.

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.