Zonnebloem verzorgen - tips & advies | ECOstyle 🌻 Zonnebloem verzorgen - tips & advies | ECOstyle 🌻
Zonnebloem verzorgen

Zonnebloem verzorgen

De zonnebloem is een prachtige gele bloem die het zonnetje letterlijk in de tuin brengt. Ze kunnen flink hoog worden waardoor ze boven andere beplanting uitsteken.

Plantenbieb A-Z

Zonnebloem

Zonnebloemen, met hun heldere gele bloemhoofden die de zon volgen, zijn ze een ware blikvanger. De doorsnede van de bloem kan erg groot zijn, soms wel 30 centimeter! Dankzij de bekende schilderijen van Vincent van Gogh zijn zonnebloemen nog geliefder geworden. De prachtige planten zijn niet alleen een symbool van vreugde, maar ze zijn ook een genot om te hebben omdat ze zo snel groeien. Als je overweegt om zonnebloemen aan je tuin toe te voegen, dan is het belangrijk om te weten hoe je goed voor deze mooie plant moet zorgen. Wij geven onze beste tips.

De Zonnebloem in het kort

Bloeiperiode

Juli - oktober

Winterhard

Vaste soorten wel, eenjarige soorten niet

Standplaats

Zonnig

Biodiversiteit

Trekt bijen, vlinders en insecten aan

Waterbehoefte

Droog - normaal

Type plant

Eenjarige en vaste plant - niet inheems

Alles over de zonnebloem 🌻

Oorsprong

De zonnebloem (Helianthus annuus)is afkomstig uit Noord-Amerika en is al eeuwenlang een belangrijke plant. Ze werden oorspronkelijk geteeld om hun eetbare zaden en olie. In de 16e eeuw introduceerden Spaanse ontdekkingsreizigers zonnebloemen in Europa, waar ze al snel populair werden vanwege hun opvallende bloemen. Sindsdien hebben ze de harten van veel mensen verovert. 

Water geven

Het water geven van zonnebloemen vereist enige aandacht, vooral aan het begin. Jonge zonnebloemen hebben veel vocht nodig om goed te groeien. Zorg ervoor dat de grond gelijkmatig vochtig is, maar vermijd dat de grond doorweekt raakt, aangezien zonnebloemen gevoelig zijn voor wortelrot. Naarmate de planten groter worden, kunnen ze beter omgaan met drogere omstandigheden, maar zorg er nog steeds voor dat ze voldoende water krijgen. Vooral tijdens erg hete zomers.

Licht en standplaats

Zonnebloemen danken hun naam aan hun gewoonte om de zon te volgen. Ze hebben minstens zes uur direct zonlicht per dag nodig om optimaal te groeien en te bloeien. Zorg voor een locatie in je tuin die veel zon krijgt, bij voorkeur op het zuiden gericht. Dit zal de groei van sterke stengels en grote, kleurrijke bloemhoofden bevorderen.

Voeding geven

Zonnebloemen hebben, net als andere planten, voedingsstoffen nodig om goed te groeien. Kies voor een meststof met een hoger gehalte aan fosfor, omdat dit de bloemvorming stimuleert. Kies voor vaste zonnebloemen Vaste planten-AZ en voor eenjarige soorten Zomerbloeiers-AZ

Verpotten

In de meeste gevallen groeien zonnebloemen het best direct in de grond, maar als je ervoor kiest om ze in potten te planten, zorg dan voor voldoende diepe en brede potten zodat ze genoeg ruimte hebben voor hun wortels. Zorg ervoor dat de pot goede drainage heeft en vul deze met hoogwaardige potgrond zoals GroeiGrond.

Ziektes

Hoewel zonnebloemen over het algemeen vrij veerkrachtig zijn, kunnen ze af en toe te maken krijgen met ziektes en plagen. Enkele problemen zijn meeldauw, bladluizen en slakken. Zorg voor goede luchtcirculatie rondom de planten en vermijd dat er te veel vocht op de bladeren blijft staan, dit helpt ziektes te voorkomen. Ook is het belangrijk om de plant regelmatig voedingsstoffen te geven zodat deze vitaal blijft.

Snoeien

Snoeien van zonnebloemen is meestal niet nodig, behalve om dode of beschadigde bladeren te verwijderen. Laat de bloemstengels ongestoord groeien voor het beste resultaat.

Planten verzorgen met ECOstyle

Bekijk alle meststoffen 

Bekijk alle meststoffen 

Blader verder door onze plantenbieb

Blader verder door onze plantenbieb

Op zoek naar informatie over tuin- of kamerplanten? Vind hier alle soorten terug.

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.

1
Free Gift