De winter lijkt echt te zijn begonnen in de tuin na de eerste nachtvorst. Tja, voor de meeste tuinliefhebbers zijn de herfst en winter niet de favoriete seizoenen. Toch zorgt die verstilde periode dat je op een heel andere manier van je tuin kan genieten. Is het niet te koud? Dan zijn er nog een aantal klusjes die je in november in de tuin kan doen.
Dit kun je doen in de maand november
Zorg ervoor dat je de juiste taken oppakt, om zo het maximale uit je planten te halen. We hebben de belangrijkste to do’s voor je opgesomd.
Gazon
Afstrooien en gele plekken voorkomen
Border
Snoeien, poten en afdekken
Moestuin
Oogsten, aanplanten en snoeien
Kamerplanten
Verplaatsen, luchtvochtigheid en plagen
Het leven in de tuin
Vogels, egels en insectenhotel
En verder
Verlichting, schoonmaken en opbergen
Gazon onderhoud in november
In november gaat het gazononderhoud op een lager pitje. De groei ligt bijna volledig stil, dus nu is het belangrijk dat jouw gazon goed de koude maanden doorkomt.
In november wordt het tijd om het gazon klaar te maken voor de winter. Na de najaarsbemesting is het gras nog wat gegroeid. Het is tijd voor de laatste maaibeurt van het jaar. Verwijder blad van het gazon en strooi het gazon daarna af met GazonGrond. Dit zorgt voor een mosvrij en vorstbestendig gazon.
Voorkom gele plekken in het gazon door de gevallen bladeren regelmatig van het gras af te halen. Leg het bladafval in de border, daar verteert het snel in waardevolle compost.
Plant winterharde planten om ook tijdens de donkere dagen van een gezellige tuin te genieten.
Ruim afgestorven plantdelen in bloemborders niet op, laat ze gewoon staan.
Breng kleur in de tuin met cyclamen, skimmia of blauwgras. Zo heb je toch een fleurige tuin tijdens de donkere dagen.
Snoei leibomen, knotwilgen, appelbomen, druif, berk, kastanje en esdoorn. November is daar de perfecte maand voor.
Vriest het niet? Dan kun je nog steeds bloembollen poten. Zo heb je in het voorjaar een prachtige, kleurrijke border.
Bescherm vaste planten in de border door ze af te dekken met bladeren. Niet alleen bescherm je planten voor bevriezing, maar ook bevorder je hiermee de groei en doe je het bodemleven een plezier.
Zet vorstgevoelige planten alvast op een vorstvrije plek neer of dek ze af met noppenfolie of vliesdoek.
Er gebeurt een hoop in de tuin. De een maakt zich klaar voor een winterslaap terwijl de ander nog druk in de weer is. Deze beestjes kun je in de tuin verwachten:
Egels overwinteren boven de grond onder een hoopje bladeren en takken. Heb je plek voor een rommelhoekje? Gooi dan wat snoeihout en verzameld blad op een hoop bij elkaar. Zo help je de egels overwinteren, maar je helpt er ook heel veel andere dieren mee.
Ga over op vogelvoer dat geschikt is voor de winter, zo kunnen vogels zich opvetten voor de koude wintermaanden. Hang ook een vogelhuisje op zodat vogels hier kunnen schuilen.
Heb je nog geen insectenhotel? Hang die dan op. In de koude maanden dient het als een geschikt winterkwartier waar nuttige insecten kunnen rusten of overwinteren.
Overige zaken
Verder zijn er in oktober nog wat aandachtspunten voor in huis en tuin. Dit is wat er nog meer te doen is:
Voorkom bevriezing door de buitenkraan op tijd dicht te draaien.
November is de perfecte maand om de kerst- en tuinverlichting op te hangen. Zo maak je de donkere dagen een stuk gezelliger.
Maak je gereedschap en machines die je tijdens het seizoen hebt gebruikt schoon en berg alles netjes op.
Heb je alle graszaden, meststoffen en andere tuinmiddelen vorstvrij opgeborgen? Zo kan je er volgend jaar gewoon weer gebruik van maken.