In oktober merk je duidelijk dat het herfst is. De bomen worden steeds kaler en de grond vult zich met blad. Je ziet dat de tuin meer in winterslaap gaat: de bloemen verdwijnen en de moestuin wordt leger. Vaak denken mensen dat er in de herfstmaanden weinig te doen is, maar daar is gelukkig niks van waar!
Dit kun je doen in de maand oktober
Zorg ervoor dat je de juiste taken oppakt, om zo het maximale uit je planten te halen. We hebben de belangrijkste to do’s voor je opgesomd.
Gazon
Zaaien, blad verzamelen en najaarsbemesting
Border
Bloembollen, compost en snoeien
Moestuin
Oogsten, verwijderen en planten
Kamerplanten
Voeding, sproeien en rouwvliegjes
Het leven in de tuin
Vogels, muizen en egels
En verder
Vliesdoek, buitenkraan en tegelwippen
Gazon onderhoud in oktober
In oktober is het wat betreft het gazon nog genoeg te doen, de bodem is namelijk nog lekker warm en het is goed vochtig.
Door de goede bodemtemperatuur is oktober de ideale maand om een nieuw gazon in te zaaien.
Haal regelmatig blad van het gazon. Vooral als het nat is, kan het gras eronder gaan schimmelen. Dus hark de komende tijd de bladeren van het gras en breng het terug op een andere plek in je tuin of op de composthoop. Leg de bladeren bijvoorbeeld tussen je planten in de border, dit is goed voor het bodemleven en je grondkwaliteit.
De tuin gaat langzaam in winterrust. Maak de border daarom nu winterklaar.
Oktober is dé ideale maand om bloembollen te planten. Door verschillende soorten te planten en goed te kijken naar de bloeitijd kun je in het voorjaar iedere maand plezier hebben van voorjaarsbloeiers.
Kort hoge stamrozen deze maand tot de helft in. Hiermee voorkom je dat de plant tijdens de aankomende najaarsstormen knakt.
Snoei notenbomen in het najaar, hierdoor genezen de snoeiwonden sneller en voorkom je bloedende takken.
Plant groenblijvende planten niet later dan oktober. Zo krijgen ze genoeg kans om goed aan te slaan voordat het gaat vriezen.
Laat afgevallen blad liggen, dat wordt omgewerkt tot waardevolle tuingrond. Wil je het wat sneller laten verteren? Strooi er dan Compostmaker overheen. Je zult zien dat het verteringsproces dan sneller verloopt
Is je tuingrond zuur? Dan is ook het najaar een prima periode om de zuurgraad te herstellen met AZ-Kalk. Deze kalk kun je het hele jaar door gebruiken; het lost niet op in water, maar bindt met het zuur in de grond. Gebruik de pH-Bodemtest om de zuurtegraad van de aarde te meten.
Heb je dahlia’s of andere vorstgevoelige bollen in je tuin? Berg ze dan droog en donker op, dan kun je ze volgend voorjaar opnieuw poten.
Het najaar is een geweldige tijd om planten, heesters, hagen en bomen te planten.
In oktober komt het moestuinseizoen toch echt tot een eind. De groei in de moestuin is er af, toch zijn er nog wat dingen die je kan doen
Heb je nog tomatenplanten buiten staan? Ga dan de tomaten plukken, buiten kunnen ze niet meer afrijpen als het kouder wordt. Leg ze binnen neer om mooi rood te kleuren.
Verwijder overgebleven vruchtplanten zoals tomaten, komkommers en courgette uit de moestuin. De planten hebben hun oogst gegeven en zijn zwak in het najaar. Daardoor zijn ze gevoelig voor ziekten en schimmels.
Nog appels of peren aan de fruitboom? Voorkom dat ze de boom vallen, pluk ze daarom op tijd.
Raap hazelnoten en walnoten op tijd op of laat ze liggen als lekkernijtje voor de eekhoorns, spechten en muizen.
Oogst pompoen en sierkalebas als de stelen kurkachtig aanvoelen en scheuren vertonen. Houd de stelen eraan zitten, dan blijven ze langer goed.
Oktober is een goede maand voor het planten van knoflook.
Het is nu vooral oogsten en onderhouden. Heb je kruiden in je moestuin staan? Haal ze dan uit de grond en zet ze in een pot en geef ze binnen een plekje.
In de lege moestuinbedden kun je een groenbemester zaaien. Dit is goed voor de structuur van de grond en het vasthouden van vocht en voeding. Gebruik bijvoorbeeld winterrogge of gele mosterd.
Binnenshuis is ook te merken dat het najaar om de hoek staat. De groei van kamerplanten neemt vanaf oktober af.
Het is duidelijk dat kamerplanten in ruststand gaan. Halveer de voeding en geef minder water.
Kijk alle planten goed na op ongedierte. Veel beestjes zijn in de zomermaanden via de open deuren en ramen naar binnen gewaaid. Voorkom plagen door er op tijd bij te zijn.
De verwarming gaat weer aan, de lucht in huis wordt droger. Verwen je planten regelmatig met een sproeibeurt, dat zullen op prijs stellen.
Kleine potgrondvliegjes; je kent ze vast wel. De vliegjes zelf zijn irritant maar de larven zijn erger. Zij hebben het namelijk op de plantenwortels gemunt. Wil je rouwvliegjes bestrijden? Zet aaltjes in tegen de larven van de potgrondvliegjes. Gebruik vangplaatjes voor de volwassen vliegjes.
Er gebeurt een hoop in de tuin. De een maakt zich klaar voor een winterslaap terwijl de ander nog druk in de weer is. Deze beestjes kun je in de tuin verwachten:
Plaats een vogelvoertafel op een plek die vanuit huis goed te zien is. Heb je nestkastjes in je tuin? Fijn! Haal nestresten en ander materiaal van vorige bewoners eruit en maak het kastje schoon. In de komende maanden kunnen vogels er een fijne schuilplek vinden tijdens kou, regen en wie weet sneeuw. Heb je nog geen vogelhuisje hangen? Misschien is er toch een goede plek om er eentje te plaatsen. De vogels zijn er erg blij mee en voor jou is het ook een feestje om te zien hoe ervan genoten wordt.
Voor eekhoorns zijn de herfstmaanden erg druk. De eekhoorn houdt namelijk geen winterslaap, daarom zijn ze nu druk bezig om voedsel te verzamelen om de winter door te komen.
De egel gaat wel in winterslaap. De nestbouw van de egel begint soms al in oktober. Zorg voor rommelhoekjes in de tuin van afgevallen blad en takken zodat de egel dit kan gebruiken. Of plaats een egelhuis in de tuin zodat de egel hierin kan overwinteren.
4 oktober is het dierendag. Zet jouw huisdieren op deze dag extra in het zonnetje maar vergeet alle andere dieren ook niet. Denk ook aan alle landbouwhuisdieren door mee te doen aan Eet-geen-dierendag en help de dieren in de tuin door schaaltjes voer en drinken neer te zetten in de tuin. Let op: zet geen melk neer, van veel dieren raakt daarvan de spijsvertering van slag. Water is prima!
In de bodem is het een drukte van jewelste. De regenworm en pissebed zijn bijvoorbeeld druk bezig om al het afgevallen blad om te zetten in voeding. Zowel goed voor de bodem als voor jouw planten.
Overige zaken
Verder zijn er in oktober nog wat aandachtspunten voor in huis en tuin. Dit is wat er nog meer te doen is:
Koop vliesdoek en noppenfolie om planten tegen vorst te beschermen.
Sluit de buitenkraan af.
Op veel plaatsen in Nederland is de afgelopen maanden enthousiast meegedaan aan tegelwipacties. Prachtig om te zien dat kale, stenen oppervlakken, omgetoverd werden tot groene en levende stukjes tuin. Veel beter voor de biodiversiteit, het afvoeren en in droge tijden vasthouden van water en vooral ook, het is zo mooi! Ook nog eens leuk en gezellig om als buurt, school of plaats te organiseren. Dus, mocht jouw omgeving ook wel wat vergroening kunnen gebruiken, pak de handschoen en tuinhark op en creëer er een stukje groen bij in eigen tuin of buurt.