Orchidee verzorgen

Orchidee verzorgen

De orchidee is een van de meest bekende planten in Nederland. Deze fascinerende kamerplant staat bekend om de mooie bloemen, unieke vormen en intense kleuren.

Kamerplanten A-Z

Orchidee

Orchideeën, met hun exotische schoonheid en elegante uitstraling, behoren tot de meest geliefde en fascinerende bloemen ter wereld. Hoewel ze soms als veeleisend worden beschouwd, is het verzorgen van orchideeën een lonende ervaring voor zowel beginnende als ervaren tuiniers. In deze gids nemen we je mee door alle essentiële aspecten van het verzorgen van orchideeën, van hun oorsprong en ideale groeiomstandigheden tot water geven, voeden, verpotten, snoeien en het omgaan met mogelijke ziektes.

De Orchidee in het kort

Water geven

Water geven

1x per 2 weken
Standplaats

Standplaats

Veel zonlicht
Verpotten

Verpotten

Om de 3-5  jaar
Stekken

Stekken

Ja, via scheuren
Giftig

Giftig

Nee
Luchtzuivering

Luchtzuiverend

Matig

Alle informatie die je nodig hebt

Orchideeën hebben een rijke geschiedenis en komen voor in verschillende delen van de wereld, van tropische regenwouden tot woestijnen, voor. Er zijn duizenden soorten orchideeën, elk met hun eigen unieke kenmerken en eisen.

De meeste orchideeën komen voor in Azië, Zuid-Amerika en delen van Afrika. Europese ontdekkingsreizigers vonden de exotische orchideeën prachtig en introduceerde ze in Europa. De unieke schoonheid en complexiteit van orchideeën fascineerden wetenschappers en verzamelaars waardoor ze erg populair werden.

Er ontstond een soort verzamelwoede. Orchidee werden een teken van aanzien en rijkdom.  Door de groeiende vraag werden steeds meer orchideeën werden mee geroofd, wat zorgde dat bepaalde soorten (bijna) uitstierven. 

Water geven aan orchideeën is als het vinden van de perfecte balans. Te veel water kan leiden tot wortelrot, terwijl te weinig water de groei belemmert. Laat de bovenste laag goed opdrogen voordat je opnieuw water geeft en zorg dat het niet te nat is. De grond wordt dan te compact waardoor er weinig zuurstof bij de wortels zorgt. Daar houdt de orchidee niet van. 

Het is belangrijk dat er voldoende lucht bij de wortels komt, daarom worden orchideeën vaak gegroeid in boomschors of mos.

De juiste standplaats is cruciaal voor de gezondheid van orchideeën. Deze plant groeit het best bij helder, indirect licht. Vermijd direct zonlicht, vooral tijdens de heetste uren van de dag. Een raam op het oosten of westen is een goede plek zijn.

Net als elke andere planten hebben orchideeën voeding nodig om te groeien en bloeien. Gebruik een speciale orchideeënmeststof met een uitgebalanceerde verhouding van voedingsstoffen. Kies bijvoorbeeld voor OrchideeVoer, dan geef je jouw orchidee alle voeding die het nodig heeft. Geef voeding tijdens het groeiseizoen, dit is tussen maart en oktober.

Orchideeën hoeven niet vaak te worden verpot, ze houden er wel van om krap te staan. Dan maken ze meer bloemen aan. Is het tijd om te verpotten? Gebruik een pot die iets groter is dan de vorige en kies een speciale orchideeënpotgrond die goed draineert. Voorzichtigheid is geboden bij het hanteren van de wortels, aangezien ze gevoelig zijn. Verpot na de bloei, voordat nieuwe groei begint.

Het vermeerderen van orchideeën kan een lastige opgave zijn. De plant groeit soms 'keiki's', een soort kleine planten die zich ontwikkelen op de stengels van volwassen orchideeën. Deze kan voorzichtig worden gescheiden en in zijn eigen pot worden geplaatst. Ook kun je de plant stekken door te scheuren als hij groot genoeg is, je deelt de plant dan als het ware op in twee planten. 

Orchideeën kunnen worden getroffen door verschillende ziektes, zoals dopluis en wolluis. Een goede luchtcirculatie en het vermijden van overtollig vocht helpt om problemen te voorkomen. Inspecteer je planten regelmatig op tekenen van problemen en behandel ze vroegtijdig om verdere verspreiding te voorkomen. Om deze problemen te voorkomen is het belangrijk om voor de beste omstandigheden te zorgen en de plant regelmatig voedingsstoffen te geven.

opuntia-cactusvijg-houseplant

Blader verder door onze plantenbieb

Op zoek naar informatie over tuin- of kamerplanten? Vind hier alle soorten terug.

Bekijk plantenbieb

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Meer leren over kamerplanten? Word lid van de ECOstyle nieuwsbrief en ontvang tips & inspiratie in je inbox.