flowers-planting-border-1080

Tuin aanleggen met plantaarde? Dat doe je zo!

Een mooie border, het is dé blikvanger van de tuin. Naar hartenlust plant je er de mooiste bloemen, planten, struiken, bomen en bodembedekkers in. De combinaties zijn eindeloos. Een border heeft een goede bodem nodig om in te groeien. Heeft de grond in je border geen goede structuur? Dan kun je deze zelf verbeteren zodat je planten goed kunnen wortelen en groeien. Ga je aan de slag met het aanleggen van een border? Dan heb je natuurlijk ook plantaarde nodig. Wat het is en hoe je het gebruikt? Dat lees je hier.

Bestel Aanplantgrond

Wat is een border?

Een border is een ander woord voor siertuin. Een border is een strook met planten, bloemen en er kunnen ook struiken en bomen in staan. Hier wordt vaak gebruikt gemaakt van verschillende kleuren en hoogteverschillen. Zo krijg je een speelse en dynamische tuin en ontstaat er diepte. Een border in de tuin maken is niet zo lastig als het lijkt. Een goede voorbereiding is hier het halve werk.

Bedenk vooraf wat voor soort siertuin je wilt. Kies je voor een onderhoudsarme tuin of steek je zelf graag de handen uit de mouwen? Krijgt de border veel zon of schaduw? Welke kleuren wil je in je border verwerken? Of wil je misschien de hele beplanting in één tint? Wanneer je dit vooraf allemaal al weet, maak je het jezelf en de border een stuk makkelijker.

In de border planten met aanplantaarde

Aanplant Grond 1

Een nieuwe bloem, plant, boom of struik gekocht voor in de border? Lekker bezig. In zes stappen weet jij hoe je deze het best aanplant met behulp van aanplantaarde:

  1. Graaf een gat en neem drie delen tuingrond uit het gat. Meng dit met één deel AanplantGrond goed door elkaar.
  2. Schep een laagje van het mengsel op de bodem van het gat.
  3. Dompel de wortelkluit goed onder in een bak met water zodat de kluit verzadigd is.
  4. Plaats de plant in het gegraven gat. Vul verder aan met het grondmengsel.
  5. Dek het gat af met een laagje van één tot twee centimeter AanplantGrond.
  6. Druk de grond goed aan en geef de plant ruim water.
  7. Geef de nieuwe plant gelijk goede voeding mee, zoals bijvoorbeeld Vaste Planten-AZ.

Veelgestelde vragen over siertuin aanplanten

border-bloemen

Begin je helemaal vanaf het begin met het aanleggen van een border? Dan is de kans groot dat je moet starten met het aanvullen van goede grond. Je planten krijgen zo een goede basis en je geeft ze een goede start.

Daar heb je natuurlijk wel een grond van goede kwaliteit voor nodig. Het aanbod is eindeloos, je vindt tuinaarde, potgrond, aanplantgrond en tuinturf. Komt het niet allemaal op hetzelfde neer? Nee, zeker niet.

In de border gebruik je het best AanplantGrond van ECOstyle. Deze grond is samengesteld om nieuwe aanplant een goede start te geven en gezond en sterk te laten uitgroeien. Maar ook voor een goede structuur voor de langere termijn.

AanplantGrond bevat een hoog gehalte aan organische stoffen. Het verbetert de bodemstructuur en zorgt voor een succesvolle aanplanting in je siertuin. Het is geschikt als bodemverbeteraar door het te vermengen met de grond voor het aanplanten van vaste planten, heesters en bomen. De zuurgraad van de AanplantGrond is perfect afgestemd op die van de bodem. Het bevat een wortelstimulator, dit zorgt voor het snel wortelen van de planten, zodat ze goed en snel aanslaan. Gezonde wortels zijn de basis voor mooie en gezonde planten.

Ook maakt het de bodem licht en luchtig, wat een positief effect heeft op de afwatering. Dat komt door de kokosvezels, groencompost en boomschors die deze grond bevat. Is het erg nat geweest? Dan loopt het water ook goed weg. In droge periodes houdt de grond juist langer vocht vast. Daar worden planten alleen maar blij van.

clean-potting-soil-1080px

Potgrond is vooral bedoeld voor het vullen van potten en bakken binnen en buiten. De samenstelling is anders en heeft een fijnere structuur dan die van AanplantGrond waardoor het lekker luchtig is. Wij noemen onze potgronden ook wel GroeiGrond. Ze zijn er voor bloeiendegroenezuurminnende en Mediterrane planten. De gronden hebben natuurlijke voeding meegekregen waar de planten wel vier maanden mee vooruit kunnen. De potgrond houdt goed water vast, wat bij warme dagen heel handig is.

Regelmatig toedekken met AanplantGrond is dus belangrijk. Het heeft de volgende voordelen:

  • Lucht is belangrijk in je grond. Een dichtgeslagen grond? Wil je niet, dit is niet goed voor de wortels van je planten omdat ze niet genoeg zuurstof krijgen. Ook het bodemleven vindt een vaste structuur niet fijn. Ademnood? Ja, dat kunnen planten dus ook hebben…
  • Goed ingepakt voor de winter. Houd jij van koude voeten? Waarschijnlijk niet. Jouw planten ook niet. Daarom hebben ze graag voldoende aarde in de border.
  • Vruchtbare bodem. Met een goede tuingrond zorg je voor een vruchtbare bodem. Er kunnen hier beter meststoffen in worden opgenomen en opgeslagen. Het resultaat? Gezonde wortels wat mooie bladeren of bloemen betekent.

young-plant-in-soil-1080px

Heb je al langere tijd een border? Dan komt het vaak voor dat de grond verzakt, helemaal wanneer jouw border in een veengrond is gemaakt. Vul je jouw borders verder aan? Dan zijn je planten je meer dan dankbaar. Je tuin ziet er weer mooi uit en je planten hebben weer voldoende grond voor de wortels. Zorg daarom dat je het bedje van jouw planten op tijd toedekt. Dan blijven ze niet langer dan nodig met te weinig plantaarde zitten.

Tip: Laat in het najaar het blad in de border liggen. Dit is in de winter een mooie schuilplaats voor allerlei nuttige beestjes en het beschermt je planten ook nog eens tegen kou. Vervolgens wordt het omgezet tot rulle compost. Daar hoef je verder niks voor te doen!

Het hoofdbestanddeel van veel tuingronden is veen, oftewel turf. Het is belangrijk om te kiezen voor een veenvrije aarde. Veen is namelijk onwijs belastend voor het milieu. Veen veroorzaakt veel CO2-uitstoot. Dit zit namelijk opgeslagen in vrijkomt wat vrijkomt bij het afgraven van veen.

Daarnaast tast het afgraven van veen ook het landschap aan. Kies daarom voor een plantaarde op basis van gecomposteerde kokosvezels om zo kwetsbare veengebieden te ontzien. AanplantGrond en alle andere potgronden van ECOstyle zijn turfvrij. Dat is altijd al een bewuste keuze geweest.

Border maken met plantaarde

border-flower-garden

Een border maken? Daar heb je een goede en gepaste grond voor nodig. Je planten hebben een ondergrond nodig waarin ze maximaal tot groei en bloei komen. En daar is gezonde en goede grond voor nodig. Dit doe je met aanplantgrond en natuurlijke meststoffen. Precies weten hoe je een border stap voor stap aanlegt? Lees ons handige stappenplan.

lavendel-border-flower

Tuinkalender per maand

Een mooie en gezonde tuin vereist het hele jaar door aandacht en onderhoud. Om je te helpen bij het plannen van de juiste tuinklussen op het juiste moment, hebben we een handige tuinkalender gemaakt. Zo weet je altijd wat je te doen staat!

Bekijk tuinkalender

Word lid van de ECOstyle community!

Ontvang praktische tips, advies en inspiratie rechtstreeks in je inbox! Samen zullen we jouw groene avontuur tot een groot succes maken.

Hulp nodig?

We staan voor je klaar.