Dit zijn de beste kamerplanten voor in de schaduw

Isabelle

Isabelle

schaduw kamerplanten

Dat saaie hoekje in je huis of die ene kast die wel wat groen kan gebruiken? Goed nieuws, want er zijn heel wat kamerplanten die heel goed tegen schaduw kunnen! Maar vergis je niet, want alle planten hebben licht nodig. Ja, zelfs schaduw kamerplanten. Zonder licht kunnen planten simpelweg niet groeien en gaan ze helaas toch echt dood. Hieronder lees je wat een schaduwplek eigenlijk is en welke planten tegen schaduw kunnen.

 

 

Wat is een schaduwplek?

Misschien wel de belangrijkste vraag: wat is een schaduwplek dan eigenlijk? Een kant-en-klaar antwoord hierop is lastig. Want dit hangt van veel factoren af. Denk aan de grootte van je raam, welke verdieping je woont of de windrichting van je ramen. Staat er bijvoorbeeld een gebouw of een grote boom in de buurt dat veel licht tegenhoudt? Dan heeft dit ook invloed op de intensiteit van het licht in jouw huis.

 

Daarom is het belangrijk je huis goed te analyseren. Een kamer met maar een klein raampje is bijvoorbeeld al snel een schaduwplek. Een plek op de vensterbank is een plek met veel direct licht en een plek in het midden van de kamer een plek met indirect licht. Tip: Heb je op een plek de neiging om overdag de lamp aan te zetten als je een boek wilt lezen? Grote kans dat het dan om een schaduwplek gaat.

 

Verder kan je nog deze handige vuistregel voor schaduwrijke plekken aanhouden:

  • Naast een raam
  • 0 tot 2 meter bij een raam op het noorden
  • 4 tot 6 meter bij een raam op het zuiden, oosten of westen.

calathea-leopardina-green-pattern
 

Wat zijn schaduwplanten?

Schaduw kamerplanten zijn planten die op een schaduwrijke plek kunnen staan. Maar er zijn maar weinig planten die hier echt gelukkig van worden. Verwacht van schaduwplanten daarom ook maar weinig groei. Want een plant zal nagenoeg altijd beter groeien op een plek met indirect licht. Meer fotosynthese betekent namelijk meer groei.

 

Maar toch zijn er heel wat planten die best overleven op een schaduwrijke plek. Het is wel belangrijk om je verzorging aan te passen naar de situatie: minder fotosynthese betekent minder groei betekent dat de plant ook minder voedingsstoffen gebruikt. Let dus goed op met het geven van water of voeding. Je wilt niet te veel geven!

 

Top 5 schaduw kamerplanten

Benieuwd welke kamerplanten zonder probleem in de schaduw groeien? We hebben speciaal voor jou een top 5 gemaakt voor schaduw kamerplanten.

 

  1. Zamioculcas Zamiifolia: niet veeleisend en kan prima op een schaduwrijke plek staan.

  2. Dracaena: heeft maar weinig zonlicht nodig en overleeft prima op een plekje in de schaduw.

  3. Sansevieria: eigenlijk een plant uit de woestijn maar overleeft een plek in de schaduw zonder problemen.

  4. Calatheagroeit van oorsprong op de bodem van het regenwoud en is dus maar weinig zonlicht gewend.

  5. Epipremnum Aureum: maakt elke schaduwrijke hoek gezellig want groeit zonder probleem op een schaduwrijke plek.

Schaduw kamerplanten verzorgen?

Met deze top 5 ben je verzekerd van het in huis halen van een schaduw kamerplant. Het voordeel van een schaduwplant? Ze hebben niet zo snel last van een gebrek aan zonlicht. Toch zul je merken dat veel planten een tikkie sneller groeien in wat meer licht.

 

Ondanks de lage behoefte aan zonlicht van deze planten is het wel belangrijk om voldoende water en voeding te geven. Zo groeien ze goed door en houden ze hun groene kleur. Geef jouw planten tussen de maanden maart en september regelmatig plantenvoeding, zoals GroenVoer. Dan blijven je schaduw kamerplanten er tiptop uit zien.

Shop alles voor sterke kamerplanten

GroeiGrond Kamerplanten

Potgrond

vanaf € 5.99

GroenVoer

Plantenvoeding

€ 6.49

Hydrokorrels

Bodemverbeteraar

€ 5.99

PlantKracht Voedingssticks

Plantenvoeding

€ 4.29

PlantKracht Korrels

Plantenvoeding

€ 4.29

StekPoeder

Gewasbescherming

€ 5.29

VliegVanger Vangplaten

Ongedierte bestrijding

€ 5.99

BladGlans Spray

Hulpmiddelen

€ 6.49

PrikVoer

Plantenvoeding

€ 6.49

InsectWeg

Ongedierte bestrijding

€ 12.99

MediterraanVoer

Plantenvoeding

€ 6.99

Tree planting-1

Wij staan voor duurzaam

Duurzaam tuinieren, daar staan we al ruim 50 jaar voor. Het is onze missie om mét de natuur te werken, om haar te beschermen en ondersteunen. Nu, én in de toekomst.

Globe

Onze taak?

Het natuurlijke evenwicht van onze planeet herstellen en ondersteunen. Zo kunnen we haar weer een stukje mooier achterlaten voor toekomstige generaties.

Toe aan nog meer groene content?