Kevers herkennen en bestrijden in de tuin | ECOstyle 🪲
Isabelle van ECOstyle28/06/20233 min lezen

Als je graag in je tuin vertoeft, dan heb je waarschijnlijk wel eens een kever gezien op je planten of bloemen. Kevers zijn intrigerende insecten met een grote verscheidenheid aan soorten. In dit artikel bespreken we vier veelvoorkomende kevers die je in je tuin kunt tegenkomen: de rozenkever, taxuskever, meikever en junikever. We zullen hun kenmerken bespreken, zodat je goed het verschilt kan herkennen.


Verschillende kevers herkennen in de tuin

Er zijn talloze soorten kevers die je in je tuin kunt tegenkomen, elk met hun eigen unieke kenmerken. Denk bijvoorbeeld aan de rozenkever, taxuskever, meikever en junikever. Maar er zijn natuurlijk nog veel meer kevers aanwezig in de tuin, denk aan lieveheersbeestjes. Dit kleine kevertje ken je waarschijnlijk wel. Het ontdekken en herkennen van de verschillende kevers is belangrijk wanneer je overlast ervaart, zo kun je snel over gaan tot een gepaste bestrijding.

rozenkever herkennen

De rozenkever herkennen

De rozenkever is een veelvoorkomende keversoort in tuinen. Ze hebben een ovaalvormig lichaam met een glanzende, vaak groene of bronzen kleur. Wat hen onderscheidt, zijn hun antennes, die aan het uiteinde verdikken tot een soort 'knop'. Rozenkevers zijn vooral actief gedurende de lente en zomer. Rozenkevers voeden zich vooral met bladeren, bloemknoppen en bloemen, waarbij ze vaak kleine gaatjes achterlaten. Maar brengen niet superveel schade aan.

taxuskever herkennen

De taxuskever herkennen

De taxuskever, ook wel snuitkever genoemd, is een ander type kever dat vaak in tuinen wordt aangetroffen. Ze zijn ongeveer 1 cm lang en hebben een donkerbruin tot zwart lichaam. Het opvallendste kenmerk van taxuskevers is het ontbreken van vleugels, waardoor ze er meer als torren uitzien. Ze zijn >vooral 's nachts actief en verstoppen zich overdag in de grond of onder bladeren. De taxuskevers laten grote ronde happen achter, vooral in de taxus of rododendron.

meikever herkennen

De meikever herkennen

De meikever, een kever die vooral in de late lente verschijnt, is een opvallende verschijning. Ze zijn vrij groot, ongeveer 2,5 cm en hebben een bruin tot roodbruin lichaam. Meikevers hebben een ovale vorm en zijn bedekt met kleine haartjes. Een opvallend kenmerk van meikevers is hun vliegvermogen. Ze kunnen luid zoemende geluiden maken, terwijl ze in de lucht vliegen. Volwassen meikevers voeden zich voornamelijk met bladeren, hoewel hun schade meestal beperkt is.

junikever herkennen

De junikever herkennen

De junikever, is een veelvoorkomende keversoort in de zomermaanden. Ze hebben een grootte vergelijkbaar met die van meikevers en hebben een metallic bronzen kleur. Ook junikevers hebben haartjes. Junikevers hebben goed ontwikkelde vleugels en zijn actieve vliegers, vooral tijdens de schemering. De schade veroorzaakt door junikevers is vergelijkbaar met die van meikever. Ze voeden zich voornamelijk met bladeren en bloemen, maar meestal zorgt dit niet voor grote problemen.

Kevers bestrijden

Last van kevers in de tuin? Vooral de taxuskever zorgt voor veel problemen. Zij laten grote, ronde happen achter in onder andere de taxus of rododendron. Dit kan voor veel schade zorgen waar de plant zelfs aan onderdoor kan gaan. Zet een speciale aaltjesval in om de volwassen taxuskevers te bestrijden. Heb je kevers in de tuin? Dan hebben zij waarschijnlijk ook eitjes gelegd, dit is veel erger. De grootste schade wordt namelijk aangebracht door de larven, ook wel bekend als engerlingen. Gelukkig bestrijd je deze effectief met aaltjes. Onthoud: hoe eerder je erbij bent, hoe makkelijker de larven te bestrijden zijn.

Shop aaltjes


Toe aan nog meer groene content?

  • 5x ideeën voor zelf vogelvoer maken

    5x ideeën voor zelf vogelvoer maken

    Lees meer 

  • Camelia snoeien: zo houd je deze bloeiende struik in topvorm

    Camelia snoeien: zo houd je deze bloeiende struik in topvorm

    Lees meer 

  • kerstboom-recyclen.jpg

    Kerstboom recyclen: duurzaam genieten van de feestdagen

    Lees meer 

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.