Gazon onderhouden in 4 stappen | ECOstyle 🌱 Gazon onderhouden in 4 stappen | ECOstyle 🌱
Gazon onderhouden? Zo ga je voor een diepgroen gazon

Gazon onderhouden? Zo ga je voor een diepgroen gazon

Ziet jouw gazon eerder geel dan groen? Of heeft je gazon last van wat kale plekken? Grote kans dat je dit kan oplossen door het gazon goed te onderhouden en zo te herstellen. Ook wanneer je gazon er wel mooi groen uit ziet, is het belangrijk je gazon te blijven onderhouden. Op deze pagina vind je alle informatie, tips en producten die je nodig hebt.

Gazon onderhouden met ECOstyle

Shop alle gazonmest 

Shop alle gazonmest 

Wat heb je nodig om je gazon te onderhouden?

Je wilt het hele jaar door een mooi, diepgroen gazon. Dat is niet alleen prettig om naar te kijken: een gezond gazon is ook nog eens fijn voor het bodemleven en alle andere levende wezens die zich in jouw tuin bevinden.

Klaar om je gazon eens even flink in de watten te leggen? Hier heb je natuurlijk wel wat spullen voor nodig. Hieronder hebben we een handig lijstje met alle spullen die je nodig hebt voor het verzorgen van het gazon.

Stappenplan voor een gezond gazon ✅

Stap 1: Verticuteren

Verticuteren is een manier om mos en vilt uit je gazon te verwijderen. Deze laag bestaat uit mossen, dode grassen en ander organisch materiaal wat het gras verstikt. Door te verticuteren geef je het gras meer ademruimte om goed te ontwikkelen. Zo verticuteer je jouw gazon:

  1. Maai je gazon goed kort voordat je gaat verticuteren.
  2. Pak de verticuteerhark of -machine erbij en sla maximaal 5 millimeter in de grond. Zo verwijder je gemakkelijk het mos en onkruid. Begin eerst in de lengte en verticuteer vervolgens in de breedte.
  3. Verwijder al het verticuteerafval zodat je gazon er weer fris en fruitig bijligt.

Tip: Heb je zelf geen verticuteerhark- of machine? Vraag eens rond bij buren, vrienden en kennissen. Grote kans dat je er eentje van hen kunt lenen. Een verticuteermachine kun je vaak ook huren bij een tuincentrum of landwinkel bij jou in de buurt.

Stap 2: Bijzaaien

Schrik niet wanneer het gazon er na het verticuteren niet meer zo mooi uitziet. Het gazon bijzaaien is geen overbodige luxe.

Gebruik hiervoor Graszaad-Herstel voor een voller gazon. Dit graszaad kiemt snel en heeft een natuurlijke coating. Zo snoepen de vogels de graszaadjes niet op. Je krijg er snel een groen en weerbaar gazon voor terug.

Stap 3: Kalken

Tijd om het gazon te kalken. Dit maakt de grond minder zuur waardoor het gras goed groeit en het onkruid en mos veel moeilijker wordt gemaakt. Kalk het gazon in het voorjaar. Heb je een zure grond? Bekalk dan in het najaar nog een keertje. Houd hiervoor de aanbevolen hoeveelheid op de verpakking aan.

Tip: Weet je niet precies hoe zuur de grond in jouw tuin is? Test dit snel en eenvoudig met de pH-Bodemtest. Binnen een paar minuten weet je hoe het met de zuurgraad is gesteld. En hoeveel kalk je moet gebruiken op je gazon.

Zo ga je te werk met kalk:

  1. Verwijder alle bladeren en plantresten van het gras.
  2. Verdeel de AZ-Kalk in twee gelijke delen. Strooi het eerste deel in de lengte en het tweede deel in de breedte. Niet zo’n groot gazon? Dan lukt dit prima met de hand. Anders kun je ook een strooiwagen gebruiken

Stap 4: Bemesten

Er wordt vaak gedacht dat het bemesten van een gazon niet nodig is. Maar niets is minder waar. Het zorgt voor een vitaler, sterker en vooral een mooier gazon. Na het kalken is het tijd om het gazon te bemesten. Gebruik je AZ-Kalk en Gazon-AZ+? Deze kunnen prima op één dag gebruikt worden, scheelt weer extra tijd.

De mest kun je prima met de hand strooien of gebruik een strooiwagen als je een groter gazon hebt. Gebruik ongeveer één kilo per tien vierkante meter. Houd daarnaast het weerbericht goed in de gaten. Is je gazon droog tijdens het bemesten en gaat het erna ook niet regenen? Sproei het gazon dan na het bemesten zodat de mest goed op de bodem terecht komt.

Tip: Heb je een hond die graag snoept van Gazon-AZ+? Jouw hond is niet de enige! Het inregenen van de mest is hiervoor zeker aan te raden. De mest komt zo dieper op de bodem te liggen waardoor de hond er minder goed bij komt. Gelukkig is de meststof niet gevaarlijk voor mens en dier, maar het is ook niet gemaakt om op te eten. Heeft je hond toch een flinke hap genomen? Geen paniek, soms merk je er helemaal niks van. In sommige gevallen kan je hond er wat diarree van krijgen of overgeven. Onze meststof bevat geen ‘scherpe’ onderdelen en brengt je hond dus geen schade aan. Je kunt dus opgelucht adem halen want naar de dierenarts gaan is niet nodig.

Met deze vier stappen krijg je een diepgroen gazon

Bij jaarlijks gazon onderhoud zijn de volgende 4 stappen in het voorjaar belangrijk: verticuteren, inzaaien, kalk strooien en bemesten. Verticuteer het gras om de viltlaag en het eventueel aanwezige mos te verwijderen. Zaai vervolgens de kale pekken in met graszaad. Bekalken is belangrijk om de zuurgraad van je bodem te optimaliseren, zo voorkom je mos en onkruid en kunnen voedingstoffen beter door het gazon worden opgenomen. Als laatste ga je bemesten, zodat het gras lekker kan gaan groeien.

Veelgestelde vragen over gazon onderhoud 🌱

Wanneer moet ik mijn gazon onderhouden?

In feite moet je altijd je gazon onderhouden; het is een vaste cyclus die jaarlijks terugkomt. Doe je dit niet, dan zal de kwaliteit van het gras flink verslechteren. Veel onderhoudstaken keren wekelijks of maandelijks terug, maar daar krijg je dan ook flink wat voor terug. Dit zijn de belangrijkste activiteiten bij het onderhouden van het gazon.

  • Gras maaien
  • Water sproeien
  • Verticuteren
  • Gras bijzaaien
  • Kalk strooien
  • Bemesten

Hoe maai ik het gras van mijn gazon?

Grasmaaien is één van de onderdelen om je gazon mooi groen en dicht te houden. Regelmatig maaien zorgt ervoor dat de kwaliteit van de grasmat verhoogt en de groei van het gras gestimuleerd wordt.

Het gazon maaien kan op verschillende manieren. Maai het liefst met een kooi-, robot- of mulchmaaier, deze snijden het gras in plaats van het er af te 'slaan'. Hoe scherper het gras wordt gesneden, hoe minder kans op ziekten en plagen. Voor een siergazon is de juiste maaihoogte drie tot vier centimeter en voor een speelgazon vier tot vijf centimeter.

Maai in het begin van het seizoen, rond maart en april, ongeveer een keer per twee weken. In de maanden mei tot en met augustus maai je minimaal een keer per week. Hoe snel je gras groeit, hangt samen met de weersomstandigheden. De snelheid waarop het gras groeit heeft gevolgen voor het feit hoe vaak je het moet maaien.

Vanaf september bouw je het maaien weer af totdat het echt kouder wordt. Maai dan alleen nog bij zacht weer. Vaak stopt in november de grasgroei omdat het te koud wordt, maar dit kan per jaar verschillen.

Hoe geef ik mijn gazon water en hoe vaak?

Het is belangrijk om je gazon goed te bewateren als het een periode langer droog blijft, zeker in de zomermaanden. Een gazon heeft water nodig voor sterke wortels. Controleer daarom regelmatig of je gazon water nodig heeft. Je kunt dit herkennen door het doffer worden van het gras en vergeling van het blad. Om je gazon goed en gelijkmatig water te geven gebruik je een zwenk- of sectorsproeier of een druppelslang.

Hoe hoger de temperaturen, hoe belangrijker het is om jouw gazon water te geven als er geen regen valt. Bewater je gazon liever twee keer per week twee uur achter elkaar, dan de hele week een half uur. Zo maak je het gras niet ‘lui’ en stimuleer je diepere beworteling. Geef het gazon niet te vaak water, een tot twee keer per week is voldoende. Zo train je het gras om de wortels aan het werk te zetten, voor drogere perioden wortelt het gras dieper waardoor het sterker is.

Voorkom op warme dagen verbranding van het gras door het voor zonsopgang of na zonsondergang water te geven. Dan verdampt het water ook minder snel en kan het gras het dus optimaal gebruiken. In de winter hoef je meestal geen water te geven doordat er dan genoeg regen valt. Daar komt ook bij dat het gras in de winterperiode niet of nauwelijks groei.

Wat kan ik doen tegen problemen in het gazon?

Ondanks al je goede inspanningen en het uitvoeren van ons 4-stappenplan, kan het gebeuren dat je toch weer last krijgt van problemen in je gazon. Je kunt hierbij denken aan mos, vilt, klaver, engerlingen of emelten.

We helpen je graag bij het oplossen van deze problemen. Lees alles over gazonproblemen of neem een kijkje in ons kenniscentrum.

Tuinkalender per maand

Tuinkalender per maand

Een mooie en gezonde tuin vereist het hele jaar door aandacht en onderhoud. Om je te helpen bij het plannen van de juiste tuinklussen op het juiste moment, hebben we een handige tuinkalender gemaakt. Zo weet je altijd wat je te doen staat!

Hulp nodig?

We staan voor je klaar.

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.