Gazon onderhouden?

Ga voor een diepgroen gazon

Ziet jouw gazon eerder geel dan groen? Of heeft je gazon last van wat kale plekken? Grote kans dat je dit kan oplossen door het gazon goed te onderhouden en zo te herstellen. Ook wanneer je gazon er wel mooi groen uit ziet, is het belangrijk je gazon te blijven onderhouden. Op deze pagina vind je alle informatie, tips en producten die je nodig hebt.

lawn_overview-1

Gazon onderhouden: wat wil je weten?

Fertilizing

Informatie

Het 4-stappenplan voor gazononderhoud

Volg deze stappen voor een blijvend diepgroen gazon!

Bekijk het 4-stappenplan
Gras zaaien 2

Informatie

Alles wat je nodig hebt

Alle producten die je nodig hebt voor het onderhoud van je gazon

Alles wat je nodig hebt
klaver close-up

Informatie

Veelvoorkomende problemen

Vind het antwoord op jouw vraag over gazononderhoud

Vind jouw antwoord

Ga jij voor een

diepgroen gazon?

Je gazon onderhouden doe je zo

Je wilt het hele jaar door een mooi, diepgroen gazon. Dat is niet alleen prettig om naar te kijken: een gezond gazon is ook nog eens fijn voor het bodemleven en alle andere levende wezens die zich in jouw tuin bevinden.

Maar, hoe boks je dat voor elkaar, zo'n diepgroen gazon? Dat leggen we je graag uit op deze pagina.

Spring snel naar:

 1. Wanneer moet je je gazon onderhouden?
 2. Wat heb je nodig om je gazon te onderhouden?
 3. Voordelen van een gazon dat goed is onderhouden
 4. Stappenplan: met deze vier stappen krijg je een diepgroen gazon
  1. Verticuteren
  2. Bijzaaien
  3. Kalken
  4. Bemesten
 5. Veelvoorkomende problemen

Is het gras aan de overkant altijd groener?

Dat is straks verleden tijd!

lawn_overview

Wanneer moet je je gazon onderhouden?

In feite moet iedereen het gazon onderhouden, het is een vaste cyclus die jaarlijks terugkomt. Doe je dit niet, dan zal de kwaliteit van het gras flink verslechteren. Veel onderhoudstaken keren wekelijks of maandelijks terug. Dit zijn de belangrijkste activiteiten bij het onderhouden van het gazon.

 • Gras maaien
 • Water sproeien
 • Verticuteren
 • Gras bijzaaien
 • Kalk strooien
 • Bemesten

Hoe maai ik het gras van mijn gazon?

Grasmaaien is één van de onderdelen om je gazon mooi groen en dicht te houden. Regelmatig maaien zorgt ervoor dat de kwaliteit van de grasmat verhoogt en de groei van het gras gestimuleerd wordt. Zo hebben onkruid en mos geen schijn van kans.

Het gazon maaien kan op verschillende manieren. Maai het liefst met een kooi-, robot- of mulchmaaier, deze snijden het gras in plaats van het er 'af te slaan'. Hoe scherper het gras wordt gesneden, hoe minder kans op ziekten en plagen. Voor een siergazon is de juiste maaihoogte drie centimeter en voor een speelgazon vier centimeter.

Maai in het begin van het seizoen, rond maart en april, ongeveer een keer per twee weken. In de maanden mei tot en met augustus maai je minimaal een keer per week. Vanaf september bouw je het maaien weer af totdat het echt kouder wordt. Maai dan alleen nog bij zacht weer.

Hoe geef ik mijn gazon water en hoe vaak?

Het is belangrijk om je gazon goed te bewateren, zeker als het warmer wordt. Een gazon heeft water nodig voor sterke wortels. Controleer daarom regelmatig of je gazon water nodig heeft. Je kunt dit herkennen door het doffer worden van het gras en vergeling van het blad. Om je gazon goed en gelijkmatig water te geven gebruik je een zwenk- of sectorsproeier of een druppelslang.

Hoe hoger de temperaturen, hoe belangrijker het is om jouw gazon water te geven. Bewater je gazon liever drie keer per week twee uur achter elkaar, dan de hele week een half uur. Zo maak je het gras niet ‘lui’ en stimuleer je diepere beworteling. Geef het gazon niet te vaak water, een tot twee keer per week is voldoende. Zo train je het gras voor drogere perioden wortelt het gras dieper. Bij temperaturen boven de 20 graden is drie keer per week water geven voldoende. Voorkom op warme dagen verbranding van het gras door het voor zonsopgang of na zonsondergang water te geven. In de winter hoef je meestal geen water te geven doordat er dan genoeg regen valt.

Wat heb je nodig om je gazon te onderhouden?

Klaar om je gazon eens even flink in de watten te leggen? Hier heb je natuurlijk wel wat spullen voor nodig. Hieronder hebben we een handig lijstje met alle spullen die je nodig hebt voor het verzorgen van het gazon.

Voordelen van een gazon dat goed is onderhouden

Fertilize_lawn-1

Je ziet het luid en duidelijk wanneer een gazon goed wordt onderhouden. Genoeg reden dus om aan de slag te gaan met jouw gazon. Dit zijn alle voordelen op een rijtje:

 1. Goed onderhoud verlengt de levensduur van het gazon.
 2. Het gras blijft groener.
 3. Je hebt minder last van mos en onkruid.
 4. Het gras groeit sneller en voller.
 5. De bodem blijft in balans wat beter is voor het bodemleven.

 

Dit is ons 4-stappenplan

voor een topfit, diepgroen gazon

Met deze vier stappen krijg je een diepgroen gazon

Bij jaarlijks gazononderhoud zijn de volgende 4 stappen belangrijk: verticuteren, inzaaien, kalk strooien en bemesten. Verticuteer het gras om de viltlaag en het eventueel aanwezige mos te verwijderen. Zaai vervolgens de kale pekken in met graszaad. Bekalken is belangrijk om de zuurgraad van je bodem te optimaliseren, zo voorkom je mos en onkruid en kunnen voedingstoffen beter door het gazon worden opgenomen. Als laatste ga je bemesten, zodat het gras lekker kan gaan groeien.

Stap 1: Je gazon verticuteren

lawn_problems_empty spots-2

Verticuteren is een manier om de viltlaag van je gazon te verwijderen. Deze laag bestaat uit mossen en dode grassen wat het gras verstikt. Door te verticuteren geef je het gras meer ademruimte om goed te ontwikkelen. Zo verticuteer je jouw gazon:

 1. Maai je gazon goed kort voordat je gaat verticuteren.
 2. Pak de verticuteerhark of -machine erbij en sla maximaal 5 millimeter in de grond. Zo verwijder je gemakkelijk het mos en onkruid. Begin eerst in de lengte en verticuteer vervolgens in de breedte.
 3. Verwijder al het verticuteerafval zodat je gazon er weer fris en fruitig bijligt.

Wat is eigenlijk de ideale maaihoogte?

Maai jouw gazon tussen de 2,5 en 4 cm. In de schaduw, maai het 7 cm hoog.

Stap 2: Je gazon bijzaaien

Graszaai Inzaai

Schrik niet wanneer het gazon er na het verticuteren niet meer zo mooi uitziet. Het gazon bijzaaien is geen overbodige luxe. Gebruik hiervoor Graszaad-Herstel voor een voller gazon. Dit graszaad kiemt snel en heeft een natuurlijke coating. Zo snoepen de vogels de zaadjes niet op. Je krijg dan snel een groen en weerbaar gazon terug.

Stap 3: Je gazon kalken

OpMaat_Kalk_lowres

Tijd om het gazon te kalken. Dit maakt de grond minder zuur waardoor het gras goed groeit en onkruid en mos worden gemeden. Kalk het gazon ongeveer twee keer per jaar. Houd hiervoor de aanbevolen hoeveelheid op de verpakking aan.

Zo ga je te werk met kalk:

 1. Verwijder alle bladeren en plantresten van het gras. Kalk je het gazon in de zomer? Maai dan ook het gras en maak het gazon daarna goed ‘schoon’
 2. Verdeel de kalk in twee gelijke delen. Strooi het eerste deel in de lengte en het tweede deel in de breedte. Niet zo’n groot gazon? Dan lukt dit prima met de hand. Anders kun je ook een strooiwagen gebruiken

Stap 4: Je gazon bemesten

Bemesten

Er wordt vaak gedacht dat het bemesten van een gazon niet nodig is. Maar niets is minder waar. Het zorgt voor een vitaler, sterker en vooral een heel stuk mooier gazon. Na het kalken is het tijd om het gazon te bemesten. Houd er rekening mee dat er enige tijd tussen het kalken en bemesten zit. Anders wordt de werking van de kalk minder. Gebruik je AZ-Kalk en Gazon-AZ? Deze kunnen prima op één dag gebruikt worden, scheelt weer extra tijd.

De mest kun je prima met de hand strooien of gebruik een strooiwagen als je een groter gazon hebt. Gebruik ongeveer één kilo per tien vierkante meter. Houd daarnaast het weerbericht goed in de gaten. Een regenbui na het bemesten zorgt voor een betere opname. Is je gazon droog tijdens het bemesten en gaat het erna ook niet regenen? Sproei het gazon na het bemesten zodat de mest goed in de bodem terecht komt.

Duimregel voor het bemesten van je gazon:

Eén kilo is genoeg voor tien vierkante meter.

Problemen in je gazon?

lawn_problems_empty spots

Ondanks al je goede inspanningen en het uitvoeren van ons 4-stappenplan, kan het gebeuren dat je toch weer last krijgt van problemen in je gazon. Je kunt hierbij denken aan mos, vilt, klaver, engerlingen of emelten. We helpen je graag bij het oplossen van deze problemen.

Houd je gazon langer mooi met de natuurlijke producten van ECOstyle

Blader door onze producten voor een diepgroen gazon

Gazon-AZ

Gazon-AZ

Gazon-AZ geeft een diepgroen en blijvend mosvrij gazon. ...

vanaf € 11.49

Gazon 4-in-1 totaalpakket

Gazon 4-in-1 totaalpakket

Gazon 4-in-1 herstelt snel en optimaal kale plekken in het ...

vanaf € 10.99

Gazon Gemak 750 g

Gazon Gemak 750 g

Een gazon krijgt het soms zwaar te verduren, met kale ...

€ 7.99

Gazon Grond 30 ltr

Gazon Grond 30 ltr

Hoogwaardige grondverbeteraar, verrijkt is met ...

€ 9.49

Gazon-AZ Najaar

Gazon-AZ Najaar

Deze meststof is rijk aan kalium voor extra bescherming ...

vanaf € 11.49

Duurzaamheid

Ga voor duurzaam

Kies voor ECOstyle

Ga voor een natuurlijke en verantwoorde behandeling van je gazon. De producten van ECOstyle zijn natuurvriendelijk en zorgen voor een gezonde bodem. Zo profiteren zowel jij als het natuurleven in jouw tuin van een topfit gazon.

Hulp nodig?

We staan voor je klaar.

Bezoek ons Kenniscentrum en vind het antwoord op jouw vraag, of neem direct contact met ons op.