Last van gazon problemen? Zo los je ze op | ECOstyle Last van gazon problemen? Zo los je ze op | ECOstyle
gazon kale plekken

Last van gazon problemen? Zo los je het snel op

Helaas kunnen er verschillende problemen opduiken in jouw gazon. Denk dan aan ziekten en insecten maar ook aan kale plekken, onkruid of mos. Doe je hier niks aan? Dan kan het jouw gazonplezier behoorlijk bederven. Kom daarom op tijd in actie.

Gazon probleem keuzehulp 💡 Gazon probleem keuzehulp 💡

Gazon probleem keuzehulp 💡

Hulp nodig bij het vinden van het juiste product voor jouw probleem in het gazon?

Een sterk gazon met ECOstyle

Shop alles voor gazon 

Shop alles voor gazon 

Hoe ontstaan problemen in het gazon?

Veel problemen hebben te maken met het onderhoud in combinatie met weersomstandigheden. Is je gazon niet in topconditie? Dan hebben schimmels en ongedierte de vrije hand om jouw gazon aan te tasten. Goed onderhoud is daarom essentieel. Hoe sterker jouw gazon, hoe groter de weerstand tegen aantastingen.

Hoe voorkom ik problemen in het gazon?

De bodem is als het ware het hart van jouw gazon. Is de bodem in slechte conditie? Dan zie je dit ook terug in jouw gazon. Je gazon is dan namelijk vatbaarder voor ziektes, schimmels en insecten. Maar ook je gras zal er minder fraai bijstaan.

Zorg daarom voor een goede bodemstructuur en zuurgraad door het gazon te kalken. Ook is het belangrijk dat jouw bodem de juiste hoeveelheid voedingsstoffen bevat. Bemest het gazon daarom twee tot drie keer per jaar. Dan kan jouw gazon er weer tegenaan en is het weerbaarder tegen problemen.

Veelvoorkomende problemen in het gazon

Klaver

Hoewel klaver een zeer nuttig plantje is, is het vaak een ongewenste gast in een gazon. Het is geen goed teken als je veel klaver in je gazon ziet. Jouw grond is dan arm aan stikstof klaver krijgt de overhand. Klaver is een hardnekkig onkruid dat stikstof uit de lucht vist en hierdoor in rap tempo doorgroeit. Klaver heeft geen stikstof uit de grond nodig, maar haalt het uit de lucht en slaat het op in de bolletjes. De klaver neemt de ruimte in het gazon in en verstikt op deze manier het gras.

Wil je van de klaver af? Gebruik Bloedmeel, dit is een speciale stikstofmest om de voedingsstoffen in de bodem snel aan te vullen. Je strooit het op de plekken waar klaver groeit, wat de klaver heel onplezierig vindt. Daardoor kwijnt het geleidelijk weg. Het gras groeit juist flink door, want dat is dol op stikstof in de bodem. Zo lost het probleem zich prachtig en natuurlijk op.

Lees alles over klaver in het gazon.

Kale plekken

Kale plekken in het gazon: één van de grootste ergernissen van veel tuineigenaren. Je kent het vast wel: een gazon waar her en der de bodem doorheen piept. Kale plekken in het gazon kan een aantal oorzaken hebben: intensief gebruik door spelende kinderen of dieren, kou, te kort maaien, regenwater wat blijft staan door slechte afwatering of huisdieren die hun behoefte doen op het gazon. Ook kunnen larven van de kever of langpootmug zorgen voor deze schade.

Gelukkig zijn kale plekken zo opgelost door opnieuw in te zaaien met Graszaad-Herstel. Zo ligt je gazon er binnen een mum van tijd weer fris en fruitig bij.

Lees alles over kale plekken in het gazon.

Mos

Mos in het gazon? Helaas ben je niet de enige. Mos tast de groei van jouw gazon flink aan. Gras wortelt niet in mos en heeft daarom geen schijn van kans om goed te groeien. Ook vormt mos een dikke bovenlaag waardoor het gras verstikt raakt.

Mos in het gazon ontstaat door een aantal redenen: de bodem heeft te weinig zuurstof, een te lage zuurgraad, te weinig voedingsstoffen of het gras wordt te kort gemaaid.

Gelukkig is mos goed te verwijderen door het gazon te verticuteren, te zorgen voor de juiste zuurgraad óf door de bodemstructuur te verbeteren. Ga daarna het gazon bemesten zodat het gras goed doorgroeit. Zo verdwijnt mos uit je grasmat. Aan de slag dus!

Lees alles over mos in het gazon.

Vilt

Heb je een gazon? Dan krijg je vaak te maken met de viltlaag. De viltlaag is een soort deken die tussen de grassprieten ontstaat. Deze laag bestaat uit allerlei natuurlijke materialen die in het gras blijven hangen. De viltlaag ben je dus liever kwijt dan rijk. Je doet dit door het gazon te verticuteren. Zo verwijder je ook nog het aanwezige mos en onkruid.

Door te verticuteren krijg je meer lucht in het gazon. Vul de kale en open plekken met Graszaad-Herstel. Het gras groeit daarna weer vrolijk door. Denk er aan om óók AZ-Kalk en Gazon-AZ te strooien. Hoe dichter en gezonder het gras, hoe minder groot de kans op vilt.

Lees alles over vilt in het gazon.

Mieren

Mieren leven in grote groepen bij elkaar en maken graag hun nesten in het gras. Mieren zijn erg nuttige insecten, ze zorgen er namelijk voor dat het gazon voor een groot deel insectenvrij blijft. Ook brengen hun gangen lucht in de bodem. Wat mieren zijn daarom dus geen enkel probleem.

Zorgen de mieren voor veel overlast in de tuin en brengen ze schade aan in je gazon? Dan heb je te maken met een plaag. Er ontstaan dan bijvoorbeeld kale plekken. De mieren graven veel onder het gras, daardoor kan het gras niet meer herstellen. Dit vergroot vervolgens weer de kans op onkruid. Ervaar je veel overlast van mieren? Zet dan aaltjes in tegen mieren of gebruik MierenPoeder om de plaag tegen te gaan.

Het poeder kun je naast strooien ook oplossen in water. Je giet het, indien mogelijk, in de buurt van het nest in de grond. Een handige manier om in het gazon te gebruiken, maar doe het alleen als de mieren een echte plaag vormen. Elk beestje heeft tenslotte een taak in de natuur.

Lees alles over het bestrijden van mieren.

Mollen

Mollen zijn zeer bedreven gravers en maken op die manier hun jachtgebied in jouw gazon. Hun aanwezigheid is op zich een goed teken. Het geeft namelijk aan dat jouw tuin een goed bodemleven heeft: er is voor de mol voldoende eten te vinden. Ze doorlopen de gangen meerdere keren per dag als onderhoud en controleren de gangen op voedsel. Bij het graven van de gangen werkt de mol de grond via een gang naar boven. Deze grond vormt zo een molshoop in het gazon. Dit kan schade aanbrengen aan het gazon.

Mollen zijn daarentegen erg nuttig, ze eten insecten zoals engerlingen en emelten. Mollen zijn gelukkig makkelijk de verjagen. Ze leven een solitair leven en hebben een territorium, daarom zijn de molshopen in de tuin altijd van één mol. Ervaar je overlast van een mol in jouw gazon? Dan kun je mollen bestrijden met behulp van een ultrasone verjager. Gebruik hiervoor de Mole free. Het apparaat produceert een hoge piep die de mol vervelend vindt, hierdoor verlaat hij jouw gazon en zoekt hij veel liever een nieuwe plek.

Lees alles over mollen bestrijden.

Engerlingen

Bruine plekken in het gazon en een grasmat die makkelijk loslaat? Grote kans dat je last hebt van engerlingen. Dit zijn de larven van verschillende soorten kevers, waaronder de mei-, juni- en rozenkever. Gelukkig zijn engerlingen dankzij hun bijzondere uiterlijk goed te herkennen. Ze hebben een geelwitte kleur met een bruinoranje kop en flinke poten achter de kop. De larven veroorzaken veel schade aan het gazon.

De engerlingen vreten de wortels van het gras aan. Het gras neemt hierdoor geen voedingsstoffen en water op uit de bodem. Het gras sterft af en er ontstaan kale plekken.

Voorkom daarom een grotere plaag door de engerlingen te bestrijden. Doe dit met speciale aaltjes tegen engerlingen, dit zijn microscopisch kleine beestjes die in de grond leven en zijn de natuurlijke vijanden van deze plaag. Engerlingen hebben een meerjarige cyclus van twee tot vijf jaar, afhankelijk van de keversoort. Je kunt er dus meerdere jaren last van hebben als je niks doet. Zet een paar jaar achter elkaar aaltjes in om van het beestje af te komen. Let vervolgens ook goed op dat er geen nieuwe kevers eitjes leggen. Anders begint het probleem weer van vooraf aan.

Lees alles over engerlingen in het gazon.

Emelten

Last van gele plekken in het gazon en zie je steeds meer vogels pikken in het gras? Waarschijnlijk heb je te maken met emelten. Dit zijn de larven van de langpootmug. De larve heeft een grijsbruine kleur en heeft geen duidelijk hoofd. Daarom is het lastig te zien wat de voor- of achterkant is. De larven leven in de bovenste lagen van het gras. ‘s Nachts wurmen ze zich maar boven om zich te voeden met het gras. Ze bijten zich vast in een grasplant en trekken deze hun holletje in. Hierdoor ontstaan er kleine, cirkelvormige, kale plekken in het gras.

De langpootmug plant zich snel voort, daarom is het belangrijk een plaag op tijd te bestrijden. Doe dit met speciale aaltjes tegen emelten, dit zijn microscopisch kleine beestjes die in de grond leven en zijn de natuurlijke vijanden van deze plaag. Zie je langpootmuggen? Wacht ongeveer twee tot drie weken en zet de aaltjes in. De larven zijn dan nog klein, waardoor de aaltjes de plaag heel effectief en snel bestrijden.

Tip: Aaltjes hebben meer moeite met het bestrijden van grote, al wat oudere emelten. Leg 's nachts zwart plastic op een deel van je gazon en til het de volgende ochtend op.

Vaak vind je dan meerdere en al wat grotere emelten. Zij denken namelijk dat het nog nacht is, dit is wanneer de het meest actief is. Daarom zijn ze nog bovengronds. Je kunt de emelten nu eenvoudig weghalen. Pak de volgende nacht een ander gedeelte van je gazon en wissel het zo regelmatig af.

Lees alles over emelten in het gazon.

Paddestoelen

Door het jaar heen kunnen er, als het een langere tijd vochtig is, paddenstoelen uit de grond schieten. Met name in het najaar komen we ze regelmatig tegen, maar ook in een natte zomer kun je ze wel eens omhoog zien piepen. Gelukkig kunnen ze geen kwaad en zijn ze niet giftig.

De zwammen groeien uit sporen, je ziet ze vaak op organische en voedzame ondergronden. Eigenlijk dus best een goed teken die paddenstoelen! In combinatie met een vochtige grond en de juiste temperatuur, wordt de kans op paddenstoelen vergroot.

Heb je paddenstoelen in het gazon? Maai gewoon het gras, de paddenstoelen verdwijnen dan vanzelf. Zij brengen geen schade toe aan je gazon. Bemest met Gazon-AZ+ en strooi AZ-Kalk over het gazon voor een bodem in balans.

Lees alles over paddenstoelen in het gazon.

Hulp nodig?

We staan voor je klaar.

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.