Plantenbieb A-Z
Oleander
Wist je dat oleander al duizenden jaren wordt gekweekt en vaak wordt afgebeeld in oude Romeinse en Griekse kunstwerken? Ondanks zijn schoonheid is oleander ook berucht vanwege zijn giftigheid. Alle delen van de plant zijn giftig bij inname, wat de plant zijn bijnaam “dodenstruik” heeft opgeleverd. Toch is oleander een populaire keuze in tuinen, vanwege zijn weerstand tegen droogte en de prachtige bloemen.
Oleander in het kort
Bloeiperiode
Juli - september
Winterhard
Ja
Standplaats
Zonnig
Biodiversiteit
Trekt weinig bijen, vlinders en insecten aan
Waterbehoefte
Veel
Type plant
Heester - Niet-inheems
Alles over oleander verzorgen 🌸
Oorsprong
Oleander is inheems in het Middellandse Zeegebied en delen van Azië. De plant groeit van nature in droge, zonnige streken en wordt al eeuwenlang gewaardeerd om zijn sierwaarde. Dankzij zijn robuuste karakter en de spectaculaire bloemen heeft oleander zijn weg gevonden naar tuinen over de hele wereld.
Water geven
Oleander is vrij tolerant voor droogte, maar voor een optimale bloei heeft de plant regelmatig water nodig. Vooral in potten en met warm weer kan de plant snel uitdrogen en dorst krijgen. Geef de plant in de zomermaanden wekelijks water, vooral als hij in een pot staat. In de winter, wanneer de plant in rust is, kun je de watergift verminderen. Pas op dat je de grond niet te nat maakt, vooral in de koudere maanden.
Licht en standplaats
Oleander groeit het beste op een zonnige, warme plek waar hij minstens 6 uur direct zonlicht per dag krijgt. Een beschutte plek tegen koude wind is belangrijk. Oleander kan lichte vorst verdragen, maar met strenge winters is het raadzaam om de plant in een pot te kweken en hem in de winter naar binnen te verplaatsen.
Voeding geven
Tijdens het groeiseizoen heeft oleander baat bij regelmatige voeding om de bloei te stimuleren. Gebruik in het voorjaar een meststof met een uitgebalanceerde samenstelling Aangezien de roots van de oleander rondom de Middelandse Zee liggen is het aan te raden om Mediterrane planten-AZ meststof te gebruiken. Zo weet je zeker dat je jouw plant alles geeft dat het nodig heeft.
Verpotten
Oleander die in potten wordt gekweekt, moet om de paar jaar worden verpot om ervoor te zorgen dat de wortels voldoende ruimte hebben. Verpot de plant in het vroege voorjaar in een pot die iets groter is dan de vorige, met een goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de nieuwe pot drainagegaten heeft om wateroverlast te voorkomen en gebruik hoogwaardige potgrond zoals GroeiGrond.
Ziektes
Oleander is over het algemeen een sterke plant, maar kan soms last hebben van plagen zoals bladluizen, spint en dopluis. Zorg ervoor dat de plant voldoende luchtcirculatie heeft om problemen te voorkomen. Regelmatige controle en een goede verzorging helpen de plant gezond en bloeiend te houden. Ook is het belangrijk om de plant regelmatig voeding te geven zodat hij vitaal blijft en zich goed kan beschermen tegen problemen van buitenaf.
Oleander snoeien
De oleander snoeien is belangrijk om de oleander in vorm te houden en een dichte, volle groei te bevorderen. De beste tijd om oleander te snoeien is direct na de bloei of in het voorjaar. Verwijder alle dode of zwakke takken en knip de takken terug om een mooie vorm te behouden. Oleander kan ook drastisch worden gesnoeid om oudere planten te verjongen. Gebruik bij het snoeien altijd handschoenen, omdat het sap van de plant giftig is en huidirritatie kan veroorzaken.
Oleander soorten
Oleander komt in verschillende soorten, elk met zijn eigen unieke eigenschappen en kleuren. Hier zijn drie populaire soorten:
- Nerium oleander 'Hardy Red': Deze soort is bekend om zijn felrode bloemen en winterhardheid, wat hem geschikt maakt voor iets koudere klimaten.
- Nerium oleander 'Variegata': Deze variëteit heeft bont blad met groene en crèmewitte strepen, en produceert zachtroze bloemen, wat een interessante visuele afwisseling biedt.
- Nerium oleander 'Petite Pink': Dit is een compacte variëteit die perfect is voor kleinere tuinen of potten. Hij bloeit met delicate, roze bloemen en heeft een dichte, bossige groeiwijze.
Is oleander giftig?
Let wel goed op: de sappen van de oleander zijn giftig. Daarom is het belangrijk dat je altijd handschoenen draagt bij het snoeien en je gereedschap na afloop weer goed ontsmet.