Hibiscus verzorgen - tips & advies | ECOstyle 🌺 Hibiscus verzorgen - tips & advies | ECOstyle 🌺
Hibiscus verzorgen

Hibiscus verzorgen

De hibiscus is een prachtige, kleurrijke plant die iedere tuin opfleurt. Er zijn veel verschillende soorten en kleuren, dat maakt dat er vast wel eentje is die jij mooi vindt.

Plantenbieb A-Z

Hibiscus

Hibiscus planten, met hun opvallende en kleurrijke bloemen, zijn een prachtige aanvulling in elke tuin. Vanwege hun schoonheid zijn ze erg geliefd door tuiniers. Om de bloemen rijkelijk te laten bloeien, is het essentieel om de juiste verzorging te bieden. Wij zullen we dieper ingaan op verschillende aspecten van het verzorgen van hibiscus, zoals standplaats, water geven en het bestrijden van ziektes.

De hibiscus in het kort

Bloeiperiode

Juli - oktober

Winterhard

Ja

Standplaats

Half schaduw

Biodiversiteit

Trekt weinig biodiversiteit aan

Waterbehoefte

Normaal

Type plant

Heester - niet inheems

Alles over de hibiscus 🌺

Oorsprong

De oorsprong van de hibiscus ligt in warme en tropische regio's in Azië, de Stille Oceaan en delen van Afrika. Ondertussen heeft de hibiscus menig hart verovert en is ze haast overal ter wereld te vinden. De oude Egyptenaren en de oude Chinese culturen waardeerden de hibiscus om haar schoonheid en symbolische betekenis.

Water geven

Het is belangrijk om de grond rondom de hibiscus gelijkmatig vochtig te houden, maar niet doorweekt. Geef de hibiscus regelmatig water, vooral tijdens warme periodes. Controleer de grond regelmatig door je vinger ongeveer twee centimeter diep in de grond te steken. Als de grond droog aanvoelt, is het tijd om water te geven. 

Licht en standplaats

Hibiscus planten gedijen het beste op een plek met halfschaduw omgeving. Plaats ze bij voorkeur op een locatie waar ze 's ochtends en' s avonds zonlicht kunnen ontvangen, maar waar ze worden beschermd tegen de felle middagzon. De juiste balans tussen zonlicht en schaduw zal bijdragen aan een gezonde groei en overvloedige bloei.

Voeding geven

Hibiscus planten hebben voedingsstoffen nodig om gezond te groeien en prachtige bloemen te produceren. Gebruik een organische meststof die rijk is aan stikstof, fosfor en kalium, zoals Vaste planten-AZ. Geef de plant een eerste bemesting in het voorjaar en een tweede bemesting halverwege de zomer.

Verpotten

Jonge hibiscus planten kunnen om de paar jaar worden verpot om hun groei te bevorderen. Kies een pot die iets groter is dan de huidige pot, met goede drainage gaten. Gebruik een hoogwaardige potgrond die goed vocht vasthoudt en tegelijkertijd zorgt voor een goede luchtcirculatie rond de wortels zoals GroeiGrond.  Plaats je de hibiscus in de volle grond? Gebruik dan AanplantGrond. Verpot bij voorkeur in het voorjaar, net voordat het groeiseizoen begint.

Ziektes

Net als andere planten kunnen hibiscus planten vatbaar zijn voor ziektes en plagen. Witte vliegspint en bladluis zijn veelvoorkomende plagen. Inspecteer regelmatig de bladeren op tekenen van plagen. Om problemen te voorkomen is het belangrijk om voor de beste omstandigheden te zorgen en de plant regelmatig voeding te geven.

Snoeien

De hibiscus snoeien is een essentieel onderdeel om de gezondheid, vorm en bloei van de plant te bevorderen. Het is belangrijk om op het juiste moment te snoeien om de groei stimuleren, de luchtstroom bevorderen en de vorm van de hibiscus behouden. Bij voorkeur snoei je in het late voorjaar of de vroege zomer, net voor het groeiseizoen begint.

Verwijder dode, beschadigde of zieke takken door ze helemaal terug te snijden tot gezond hout. Om een compacte en bossige groei te bevorderen, kun je de bovenkant van de plant snoeien, waarbij je ongeveer een derde van de lengte van de takken verwijdert. Regelmatig snoeien zal niet alleen bijdragen aan een gezonde en weelderige hibiscus, maar ook aan een overvloedige en kleurrijke bloei.

Soorten

De Hibiscus familie omvat veel planten. De twee populairste soorten zijn de tropische hibiscus (Hibiscus rosa-sinensis) en de winterharde hibiscus (Hibiscus syriacus).

Tropische Hibiscus

  1. Hibiscus rosa-sinensis 'Cooperi': Roze bloemen en donkerrode bladeren.
  2. Hibiscus rosa-sinensis 'Double Peach': Dubbele bloemen in perzikkleur
  3. Hibiscus rosa-sinensis 'Snow Queen': Rode bloemen en witte vlekken in de bladeren.
  4. Hibiscus rosa-sinensis 'Cajun Blue': Lichte blauw-paarse bloemen

Winterharde Hibiscus

  1. Hibiscus syriacus 'Blue Bird': Lichtblauwe of lila bloemen met een donkere binnenkant
  2. Hibiscus syriacus 'Red Heart': Witte bloemen met een rood hart
  3. Hibiscus syriacus 'Aphrodite': roze bloemen met rode tinten
  4. Hibiscus syriacus 'Diana': Witte bloemen

Tropische hibiscus wordt vaak als potplant gehouden en gedijt in warme klimaten. Daarentegen is de winterharde hibiscus goed bestand tegen koudere temperaturen en wordt meestal in de volle grond wordt geplant.

Planten verzorgen met ECOstyle

Bekijk alle meststoffen 

Bekijk alle meststoffen 

Blader verder door onze plantenbieb

Blader verder door onze plantenbieb

Op zoek naar informatie over tuin- of kamerplanten? Vind hier alle soorten terug.

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.