Lepelplant verzorgen - tips & advies | ECOstyle 🪴 Lepelplant verzorgen - tips & advies | ECOstyle 🪴
Lepelplant verzorgen

Lepelplant verzorgen

De lepelplant is een erg makkelijke kamerplant. Met zijn vrolijke witte bloemen het hele jaar lang de woonkamer opfleurt!

Plantenbieb A-Z

Lepelplant (Spathiphyllum)

De lepelplant, oftewel Spathiphyllum, is een populaire kamerplant die bekend staat om zijn prachtige groene bladeren en opvallende witte bloemen. Deze plant is niet alleen een lust voor het oog, maar staat ook bekend om zijn luchtzuiverende eigenschappen. Als je van plan bent om een lepelplant in huis te halen of er al een hebt en wilt weten hoe je deze kunt verzorgen, dan ben je hier aan het juiste adres. Wij delen de belangrijkste informatie met je.

De Lepelplant in het kort

Water geven

2x per week

Standplaats

Half schaduw

Verpotten

Om de 2 jaar

Stekken

Ja, via nieuwe uitlopers

Giftig

Ja

Luchtzuiverend

Sterk luchtzuiverend

Alles over de lepelplant 🪴

Oorsprong

De lepelplant is oorspronkelijk afkomstig uit de regenwouden van Zuid-Amerika. Deze plant gedijt goed in vochtige en schaduwrijke omgevingen, wat zijn populariteit als kamerplant verklaart.

Water geven

Een van de meest cruciale aspecten van het verzorgen van een lepelplant is het juiste water geven. Deze plant houdt van vochtige grond, maar verdraagt geen natte voeten.  Geef het liefst regelmatig kleine hoeveelheden water in plaats van af en toe veel water. Dit helpt om de grond gelijkmatig vochtig te houden.

Licht en standplaats

Lepelplanten groeien het best op een lichte plek, maar vermijd direct zonlicht. Te veel zon kan de bladeren verbranden. Een plaats op de half schaduw is perfect.

Voeding geven

Tijdens het groeiseizoen kun je je lepelplant eens in de twee weken voeden met een vloeibare meststof. Gebruik een meststof speciaal ontwikkeld voor kamerplanten bijvoorbeeld voor GroenVoer. Wil je meer bloemen bevorderen? Ga dan voor BloeiVoer, zo krijgt de plant alle voedingsstoffen die het nodig heeft. Voer je lepelplant tijdens het groeiseizoen, in de winter hoef je niet te voeden.

Verpotten

Lepelplanten groeien redelijk snel, wanneer de plant te groot wordt voor zijn pot of als de grond uitgeput raakt, is het tijd voor een nieuwe pot. Kies een pot die slechts een paar centimeter groter is dan de huidige pot. Lepelplanten staan graag in een wat compactere pot. Gebruik een goed doorlatende potgrond, bijvoorbeeld GroeiGrond Kamerplanten.

Ziektes

Hoewel lepelplanten over het algemeen vrij sterk zijn, kunnen ze vatbaar zijn voor enkele veelvoorkomende problemen zoals spint en bladluis. Om problemen te voorkomen is het belangrijk om voor de beste omstandigheden te zorgen en de plant regelmatig voeding te geven.

Stekken

Wil je de lepelplant stekken? Dat is een heel eenvoudige klus. De lepelplant groeit namelijk eigen babyplantjes. Hieronder vertellen we hoe je dat doet:

  1. Kies een gezond babyplantje uit die minstens 4 bladeren heeft.
  2. Snijd de stengel net onder een knoop (daar waar hij aan de stengel vastzit).
  3. Plaats de stek in een pot met vochtige potgrond, dip de stek in StekPoeder om extra snelle wortelvorming te stimuleren.
  4. Zet de pot op een lichte plek. Na verloop zul je zien dat de stek stevig in zijn potje staat en voldoende wortels heeft. Dan kun je deze verder verzorgen als een volwassen plant.

Planten verzorgen met ECOstyle

Bekijk alle meststoffen 

Bekijk alle meststoffen 

Blader verder door onze plantenbieb

Blader verder door onze plantenbieb

Op zoek naar informatie over tuin- of kamerplanten? Vind hier alle soorten terug.

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.