Strelitzia verzorgen - tips & advies | ECOstyle 🪴 Strelitzia verzorgen - tips & advies | ECOstyle 🪴
strelitzia verzorgen

Strelitzia verzorging

De strelitzia, ook wel bekend als de paradijsvogelplant, is een exotische kamerplant. Ze is te herkennen aan haar mega grote bladeren. De plant geeft je interieur gelijk een botanische look. Dat maakt de strelitzia ook gelijk zo populair.

Plantenbieb A-Z

Strelitzia (Paradijsvogelplant)

De strelitzia is binnenshuis een echte eyecatcher, want deze plant kan groot - lees: enorm - worden. De plant is een rasechte zonaanbidder en is een van de weinige planten die in direct zonlicht kan staan. Gelukkig is de strelitzia verzorgen niet moeilijk. Naast haar fantastische uiterlijk is ze ook nog eens heel makkelijk. Maar je wilt haar pracht natuurlijk wel tot haar recht laten komen. Daarom hebben wij onze beste verzorgingstips voor je op een rijtje gezet.

Strelitzia in het kort

plant hoevaak water geven

Water geven

2x per week

plant zonlicht

Standplaats

Zonnig

wanneer kamerplant verpotten

Verpotten

Om de 2 jaar

plant stekken

Stekken

Nee

kamerplanten giftig voor huisdieren

Giftig

Ja

luchtzuiverende planten

Luchtzuiverend

Matig

Alles over strelitzia verzorging 🪴

Oorsprong

De roots van de strelitzia plant liggen in Zuid-Afrika, waar ze werkelijk enorm wordt. Haar grote bladeren vangen daarom ook enorm veel licht.

Water geven

Geef de plant twee keer per week kleine beetjes water. De strelitzia heeft het liefst continu een licht vochtige grond. Probeer te voorkomen dat de plant te lang droog staat. De strelitzia bestaat namelijk voor een groot deel uit water. Niet zo gek dus dat ze wel een behoorlijke slok lust.

In de warme zomermaanden heeft de strelitzia meer water nodig dan in de winterperiode. De strelitzia groeit dan actief en gebruikt dus ook meer water. Je geeft haar het best twee keer per week water. In de winter is een keer per week voldoende. Zorg er wel voor dat de plant niet met haar wortels in een laagje water staat. Dan zullen haar wortels gaan rotten. Dat wil je niet op je geweten hebben! Een sproeibeurt eens in de zoveel tijd kan ze ook wel waarderen. Dus houd de plantenspuit in de buurt en geef haar regelmatig een welverdiend welness momentje.

Licht en standplaats

Een plekje met zo veel mogelijk licht vindt deze plant het fijnst. Haar bladeren zijn sterk en verbranden niet zo snel.

  • De strelitzia kan tussen de drie en vijf uur direct zonlicht weerstaan. Krijgt ze meer zonlicht? Dan is er een kans dat haar bladeren dichtslaan.
  • Te weinig licht is vaak een groter probleem, dit zorgt vaak voor lelijk blad. De plant groeit dan weinig tot niet of het blad krult op en slaat dicht.

Verder is het aan te raden om de plant zo nu en dan te draaien. Dan voorkom je dat de plant scheef gaat groeien.

Voeding geven

Tussen maart en oktober geef je de strelitzia elke week vloeibare plantenvoeding. In de herfst- en wintermaanden hoef je haar helemaal geen voeding te geven. In deze periode is de plant als het ware in winterslaap. De plant groeit dan niet of nauwelijks en gebruikt dus ook geen voeding. Gebruik GroenVoer om haar van de nodige vitamines te voorzien. Dan maakt ze snel nieuwe bladeren aan.

Staat jouw strelitzia in bloei? Goed gedaan, dan heeft ze het naar haar zin bij jou thuis. Gebruik in dit geval BloeiVoer. Dan kun je lang genieten van haar prachtige, exotische bloemen. De strelitzia voeden is heel makkelijk: pomp drie keer voor de juiste hoeveelheid plantenvoeding voor een halve liter water. Geef de plant niet meer voeding dan nodig is.

Verpotten

De strelitzia groeit hard en kan enorm worden, daarom moet je haar ook regelmatig verpotten. Meestal is dit elke twee jaar. Je merkt wanneer ze letterlijk uit haar pot groeit, dan zie je dat de groei afneemt of je ziet wortels tevoorschijn komen. Kies voor een pot die 20% groter is dan de huidige pot. Dan weet je zeker dat ze niet te snel uit haar nieuwe huis groeit. Verpot het liefst in de lente, beschadigde wortels kunnen dan snel herstellen.

Ziektes

De strelitzia is een sterke plant, toch kunnen er soms problemen opduiken. We noemen een aantal voorbeelden op die kunnen voorkomen:

  • Bruine randen: Heeft jouw strelitzia bruine vlekken? Dan is dit vaak een teken van teveel water. Voel even goed met een vinger in de potgrond. Is de aarde goed nat? Check dan goed of de wortels nog in tact zijn, de kans dat de wortels van je strelitzia rot zijn is bij het teveel geven aan water groot.
  • Gele bladeren: Heeft je strelitzia gele bladeren of gele vlekken? Die ontstaan vaak doordat je jouw plant te weinig water hebt gegeven. Zijn de onderste bladeren van jouw plant geel? Maak je geen zorgen, dit zijn de oudste bladeren en sterven op natuurlijke wijze af. Zo maken ze weer plek voor nieuwe bladeren. Niets aan het handje dus! Ook kan geel blad een tekort aan voeding betekenen. Heb je jouw plant al lange tijd geen voeding gegeven? Dan is het tijd om aan de slag te gaan met het voeden van jouw strelitzia.
  • Blad krult: Krult het blad van jouw strelitzia op? Dan heeft je strelitzia dorst, is de lucht te droog of krijgt zij te veel of juist te weinig zonlicht. Voel de potgrond goed. Is deze kurkdroog? Dan mag je jouw plant vaker water geven. Is dit niet het geval? Ga dan de standplaats na, staat je plant te dicht bij het raam, te ver of juist vlak bij een verwarming? Zoek dan liever een ander plekje voor je plant.
  • Hangende bladeren: Heeft je stelitzia hangende bladeren? Dan is de kans groot dat zij dorst heeft. Geef haar in dat geval vaker een slokje drinken. Is de grond juist flink nat? Dan zijn je wortels waarschijnlijk rot. Geef de plant dan voorlopig wat minder water.
  • Beestjes: Zo nu en dan duiken er helaas ongewenste bezoekers op. Gelukkig is de strelitzia niet erg gevoelig voor plagen. Let vooral goed op spint en bladluis, deze kunnen soms nog wel toeslaan. Check de bladeren daarom regelmatig op ongedierte. Zo zie je geen plaag over het hoofd. Hoe eerder je ongedierte ontmaskert, hoe groter de kans is dat je ze nog kunt bestrijden. Bestrijd ze met InsectWeg. Of kies voor nuttige insecten zoals roofmijt of aaltjes. Dan is de kans groot dat je plant er binnen no-time weer bovenop komt.

Strelitzia stekken

Helaas! De strelitzia is een moeilijke kandidaat om te stekken. Hier heb je namelijk zaden voor nodig. Het in bloei krijgen van je plant is vaak al een hele opgave, kun je nagaan hoe moeilijk het is om hier vervolgens zaden van de kunnen oogsten. Gelukkig zijn er genoeg strelitzia’s te vinden bij plantenasiels in de buurt of op Marktplaats. Dan kun je vaak prachtige exemplaren adopteren.

Strelitzia soorten

Het Strelitzia geslacht bestaat uit vijf verschillende soorten, waarvan sommige populair zijn als kamerplant. De meest bekende soorten zijn:

  1. Strelitzia nicolai: Deze soort wordt ook wel aangeduid als de 'paradijsvogelplant'. In haar natuurlijke leefomgeving heeft de plant witte bloemen en grote bladeren. Ookal zal zij deze niet zo snel maken in de woonkamer.
  2. Strelitzia reginae: Deze soort staat ook bekend als de 'paradijsvogelbloem'. De plant heeft opvallende oranje-blauwe bloemen die lijken op de kop van een exotische paradijsvogel. Deze soort zal sneller tot bloei komen in de woonkamer.

Planten verzorgen met ECOstyle

Bekijk alle meststoffen 

  • KamerplantenVoer - Kamerplanten voeding KamerplantenVoer - Kamerplanten voeding

    6,49

  • Hortensia-AZ Hortensia-AZ

    Vanaf6,79

  • Citrus & Olijf voeding Citrus & Olijf voeding

    6,99

  • Rozen-AZ Rozen-AZ

    Vanaf6,79

  • BloeiVoer - Bloeiende planten voeding BloeiVoer - Bloeiende planten voeding

    6,49

  • Klimplanten-AZ organische mest kopen

    6,79

  • PlantKracht Voedingssticks PlantKracht Voedingssticks

    4,29

  • MoestuinVoeding MoestuinVoeding

    Vanaf6,99

Bekijk alle meststoffen 

bloemen tuin

Blader verder door onze plantenbieb

Op zoek naar informatie over tuin- of kamerplanten? Vind hier alle soorten terug.

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.