Pancake plant

Pannenkoekplant verzorgen

De pannenkoekplant is heeft een erg uniek uiterlijk. Door de makkelijke verzorging is het een populaire keuze bij zowel beginnende als ervaren plantenliefhebbers.

Kamerplanten A-Z

Pannenkoekplant

De Pannenkoekplant, oftewel Pilea Peperomioides, maakte de laatste jaren een opvallende comeback, want in de jaren '70 was deze plant al razend populair. Deze retro kamerplant kenmerkt zich door zijn platte, ronde bladeren, die sterk tot de verbeelding spreken. Het doet mensen bijvoorbeeld denken aan pannenkoekjes of aan muntstukken -in het Engels heet hij namelijk 'Chinese Money Plant'. De plant is onwijs makkelijk en dit maakt hem ook zo geliefd bij mensen. We vertellen je hoe je de pannenkoekplant het best kan verzorgen. 

De Pannenkoekplant in het kort

Water geven

Water geven

1x per week
Standplaats

Standplaats

Half schaduw
Verpotten

Verpotten

Om de 2 - 3 jaar
Stekken

Stekken

Ja, via nieuwe uitlopers
Giftig

Giftig

Nee
Luchtzuivering

Luchtzuiverend

Matig

Alle informatie die je nodig hebt

De pannenkoekplant is oorspronkelijk afkomstig uit de Zuidwestelijke regio van China. In 1940 werd de plant door een Noorse missionaris ontdekt en geïntroduceerd aan de buitenwereld. Zijn opvallende ronde bladeren en lage onderhoudsbehoefte maakten het al snel tot een favoriet onder liefhebbers van kamerplanten.

Een van de belangrijkste aspecten van het verzorgen van een pannenkoekplant is het water geven. Deze plant houdt van gelijkmatig vochtige grond, maar vermijd te veel water. Dit kan namelijk voor wortelrot zorgen. Laat de bovenste laag van de grond altijd licht opdrogen tussen gietbeurten.

Een plek met veel indirect lichtinval is ideaal voor de pannenkoekplant. Vermijd direct zonlicht, omdat dit de gevoelige bladeren kan verbranden. Plaats de plant bij een raam op het oosten of westen voor de beste resultaten. Als de plant te weinig licht krijgt, kunnen de bladeren naar het licht toe groeien en omkrullen. Draai de pannenkoekplant af en toe zodat hij niet scheef gaat groeien.

Tijdens het groeiseizoen, dat van de lente tot de herfst loopt, kun je jouw pannenkoekplant elke week een vloeibare en organische plantenvoeding geven. Zo zorg je dat jouw plant snel nieuwe bladeren aanmaakt. Ga bijvoorbeeld voor GroenVoer, dan krijgt de plant alle voedingsstoffen die het nodig heeft. Voer je pannenkoekplant tijdens het groeiseizoen, in de winter hoef je niet te voeden.

Jonge pannenkoekplanten groeien snel en hebben om de 2 tot 3 jaar een nieuwe pot nodig. Kies een pot die slechts enkele centimeters groter is dan de huidige pot en gebruik een goed doorlatende potgrond, bijvoorbeeld een GroeiGrond Kamerplanten.

De pannenkoekplant is misschien wel een van de populairste kamerplanten om te stekken. De plant groeit namelijk zijn eigen babyplantjes! Om een pannenkoekplant succesvol te stekken, selecteer je een gezonde volwassen plant die uitlopers heeft. Snijd het babyplantje voorzichtig van de moederplant af. Laat de stek enkele uren tot een dag drogen om rot zo te voorkomen. Gebruik StekPoeder voor een snelle beworteling. Plant de stek vervolgens in potgrond en zet hem op een lichte, maar niet te zonnige plek. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft en na enkele weken zul je merken dat de stek begint te groeien.

Hoewel pannenkoekplanten over het algemeen vrij resistent zijn tegen plagen en ziektes, kunnen ze soms last hebben van spint of bladluizen. Controleer regelmatig de bladeren op tekenen van plagen en behandel ze indien nodig. Om problemen te voorkomen is het belangrijk om voor de beste omstandigheden te zorgen en de plant regelmatig voedingsstoffen te geven.

hibiscus-verzorgen

Blader verder door onze plantenbieb

Op zoek naar informatie over tuin- of kamerplanten? Vind hier alle soorten terug.

Bekijk plantenbieb

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Meer leren over kamerplanten? Word lid van de ECOstyle nieuwsbrief en ontvang tips & inspiratie in je inbox.