Natuurlijke vijanden

Alles wat je moet weten

De natuur is ook werkelijk van álle markten thuis. Ze heeft overal een oplossing voor. Je tuin kan soms wat uit balans raken waardoor plagen en insecten de vrije hand hebben. Hierdoor moet je soms de nodige maatregelen treffen. Vaak kan dit met behulp van organische bestrijding, zoals het inzetten van natuurlijke vijanden en nuttige insecten. Alles weten over deze handige beestjes? Lees dan vooral verder!

natuurlijke vijanden

Natuurlijke vijanden: wat wil je weten?

Gaasvlieg natuurlijke vijand

Informatie

Wat zijn natuurlijke vijanden?

Maak kennis met de natuurlijke vijanden
aaltjes

Informatie

Wat zijn aaltjes?

Leer alles over aaltjes

Maak kennis met

de natuurlijke vijanden

Wat zijn natuurlijke vijanden?

Natuurlijke vijanden zijn jouw bondgenoten, ze zijn werkelijk goud waard. In de natuur is alles met elkaar verbonden. Dit hele ecosysteem is mooi in evenwicht. Een bladluis zuigt de sappen van een plant op. Vervolgens wordt de bladluis door een roofinsect als het lieveheersbeestje gegeten. Het lieveheersbeestje wordt vervolgens opgepeuzeld door een ekster. De één zijn brood, is de ander zijn dood zullen we maar zeggen… Doordat de natuur zo mooi in evenwicht is, ontstaan er normaal ook geen plagen.

Als de natuur uit balans is, kunnen planten zo nu en dan toch met ziekten en plagen te maken krijgen. Het is belangrijk om dit altijd natuurlijk te bestrijden, zodat de natuur hier zo min mogelijk door wordt ontwricht. Gebruik maken van de natuurlijke vijand van de plaag is hier de ideale oplossing voor. Er bestaan heel veel verschillende natuurlijke vijanden voor in de tuin. Denk hierbij aan nuttige insecten, aaltjes, bacteriën, schimmels en virussen. Zij vormen de basis voor een effectieve en organische bestrijding. Zo keert de balans in de tuin terug zonder ongewenste effecten.

Spring snel naar:

 

lieveheersbeestje

Waarom gebruik je natuurlijke vijanden?

In de tuin beslissen we zelf wat we planten en wat er wel en niet groeit. Hierdoor beïnvloeden we, vaak onbewust, de natuurlijke processen. Onderdelen in de tuin verliezen zo hun natuurlijke evenwicht, zoals de voedselpiramide. Zo krijgen bepaalde insecten vrij spel. Zij vinden het wel erg gezellig in de tuin en vermeerderen zich. Ondertussen vreten ze jouw planten kaal aangezien hun natuurlijke vijanden toch wegblijven uit je tuin. Zij hebben bijvoorbeeld geen plek om te overwinteren of niet iets om zich achter te verschuilen.

Vaak wil je iets aan de plaag doen, zodat jouw net geteelde sla of prachtige rozen met rust worden gelaten. Hiervoor wordt vaak gedacht dat je dit enkel met chemische bestrijding kan doen, maar niets is minder waar. Maak dankbaar gebruik van alles wat de natuur te bieden heeft. Door natuurlijke vijanden in te zetten bestrijd je plagen op natuurlijke wijze zonder het milieu verder te belasten. Er blijven geen schadelijke stoffen achter en je bestrijdt niet meer organismen dan nodig is.

 

Hoe gebruik je natuurlijke vijanden?

Laat het jagen op plaagdieren gerust over aan hun natuurlijke vijand. Zij weten als geen ander wat er van hun wordt verwacht. Zelf hoef je niks te doen. De plaag belandt vanzelf op het menu van de natuurlijke vijand. Om je tuin terug in evenwicht te brengen, is het belangrijk dat ook de natuurlijke vijanden zich thuis voelen. Zorg voor genoeg planten en bloemen in de tuin die de natuurlijke vijand aantrekt en ga na of er genoeg plekken zijn waar dieren zich kunnen terugtrekken of schuil houden. Denk dan aan hoopjes bladeren, struiken en bomen.

Is de plaag té groot en doe je hier het liefst zo snel mogelijk iets aan? Dan kun je zelf natuurlijke vijanden loslaten. Er zijn veel natuurlijke vijanden verkrijgbaar die je eenvoudig loslaat door uit te strooien, in het gietwater te mengen of door op het blad te sprayen. Lees hiervoor de gebruiksaanwijzing goed door. Dan weet je precies wat je te wachten staat.

 

Natuurlijke vijanden

voor in en om het huis

Er zijn heel veel natuurlijke vijanden. Zo is een kat de natuurlijke vijand van de muis. Een muis de natuurlijke vijand van de slak. En een slak is de natuurlijke vijand van de hosta in jouw tuin. Zo heeft haast ieder dier wel weer een vijand boven zich. Hieronder een lijstje van de meest voorkomende natuurlijke vijanden die je in huis of tuin gebruikt:

Welke natuurlijke vijanden zijn er?

Aaltjes als natuurlijke vijand

aaltjes_Nematode small

Aaltjes zijn ontzettend effectief in het bestrijden van plagen als rouwvliegjes, slakken, mieren, engerlingen, emelten, taxuskevers, ga zo maar door... Ontzettend veel dus. Aaltjes kun je niet zien, want ze zijn microscopisch klein. Ze leven van nature in de bodem. Maar lenen zich uitstekend als plagenbestrijder voor insecten die bóven de grond leven. Denk dan aan insecten die jouw binnen- of buitenplanten aanvallen. Aaltjes dringen de plaag binnen waar ze zich ontzettend snel vermenigvuldigen. Zo gaat het plaaginsect binnen 2 tot 3 dagen dood.

 

Roofmijt als natuurlijke vijand

Roofmijt

Roofmijten maken het leven van hun natuurlijke vijand behoorlijk zuur. Er bestaan heel veel verschillende mijten, tegen spint, bloedluis of trips bijvoorbeeld. De roofmijt is ongeveer 1 millimeter groot en leeft van nature in de bovenste centimeters van de bodem. De roofmijt gaat actief op zoek naar de vijand en hun schuilplaatsen. Ze gaan 24 uur per dag door om zo de plaag op te ruimen. Op het menu van de roofmijt staan eitjes, larven, nimfen en volwassen exemplaren. Ze zijn dus erg vraatzuchtig. Een volwassen roofmijt eet zo’n 5 tot 25 prooien per dag. Zeg maar gedag tegen jouw plaag!

 

Sluipwesp

Sluipwesp 2

De sluipwesp heeft een naam waardoor hij gevaarlijker lijkt dan dat hij werkelijk is. Deze natuurlijke vijand van onder andere de witte vlieg en de mot bedoelt het namelijk allemaal niet zo slecht. Sluipwespen komen in hun zoektocht naar een geschikte plek om hun eitjes in kwijt te kunnen namelijk uit bij de larven van de witte vlieg, én van de fruitmot. Zo komen de eitjes van de sluipwesp wél uit en die van je plaag niet – en wordt de plaag zo verholpen.

 

Lieveheersbeestje

Lieveheersbeestje

Lieveheersbeestjes, ze klinken zo lief en onschuldig. Bij een bladluizenplaag zijn ze je grootste vriend. Want het liefst eet het lieveheersbeestjes de bladluis de hele dag door. Zowel de larven als de volwassen lieveheersbeestjes eten ze op. De larven eten gemiddeld 120 bladluizen per dag! Zo ben je binnen een mum van tijd van je bladluizen af.

 

Gaasvlieg als natuurlijke vijand

Gaasvlieg

Gaasvliegen zijn super harde werkers en ruimen met gemak jouw plaag bladluizen op. De vrouwtjes leggen hun eitjes in de buurt van een bladluishaard. Na één week komen uit deze eitjes grijsbruine larven met forse kaken. Daar grijpen ze hun prooi makkelijk mee vast die ze vervolgens leegzuigen. Een larve kan, voordat hij zich twee tot drie weken later verpopt, wel 50 bladluizen per dag opeten! Hongerige wolven zijn het. Naast bladluis eten de larven ook trips, spintmijt, witte vlieg en kleine rupsen. Handig!

Organisch bestrijden doe je met natuurlijke vijanden

Dit zijn onze natuurlijke vijanden

Aaltjes tegen larven varenrouwmug

Aaltjes tegen larven varenrouwmug

Vliegen er kleine vliegjes rondom jouw kamerplanten? Dan ...

vanaf € 21.95

Aaltjes tegen mieren

Aaltjes tegen mieren

Mieren zijn nuttige insecten, maar kunnen ook overlast ...

vanaf € 21.95

Larven lieveheersbeestje tegen bladluizen

Larven lieveheersbeestje tegen bladluizen

Last van bladluizen? Bladluizen zorgen voor vervormde ...

vanaf € 18.95

Sluipwesp tegen witte vlieg

Sluipwesp tegen witte vlieg

Last van de witte vlieg? Witte vliegen voeden zich met ...

€ 27.95

Gaasvlieg tegen bladluis

Gaasvlieg tegen bladluis

Bladluizen in de tuin? Bladluizen zorgen voor vervormde ...

€ 29.95

Duurzaamheid

Ga voor duurzaam

Kies voor ECOstyle

Zonder zorgen genieten van een tuin in topvorm. Nuttige insecten en vogels die druk in de weer zijn terwijl jij geniet in je groene en gezonde tuin. Klinkt dat niet als muziek in de oren? Door bewust en organisch te bestrijden zorg je ervoor dat jij je geen zorgen hoeft te maken. Door natuurlijke bestrijdingsmiddelen of vijanden in te zetten gebruik je geen giftige stoffen die achter blijven, zo behoud je de biodiversiteit in je tuin en laat je de natuur met rust.

Hulp nodig?

We staan voor je klaar.

Bezoek ons Kenniscentrum en vind het antwoord op jouw vraag, of neem direct contact met ons op.