Natuurlijke vijanden inzetten tegen plagen | ECOstyle Natuurlijke vijanden inzetten tegen plagen | ECOstyle
Natuurlijke vijanden: wat zijn het, hoe zet je ze in en handige tips

Natuurlijke vijanden: wat zijn het, hoe zet je ze in en handige tips

De natuur is ook werkelijk van álle markten thuis. Ze heeft bijna overal een oplossing voor. Maar je tuin kan soms toch wel wat uit balans raken waardoor plagen en insecten de vrije hand hebben. Hierdoor moet je soms de nodige maatregelen treffen. Vaak kunnen nuttige insecten, ook wel natuurlijke vijanden genoemd, je daarbij helpen. Alles weten over deze handige beestjes? Lees dan vooral verder!

Wat zijn natuurlijke vijanden?

Natuurlijke vijanden zijn jouw bondgenoten, ze zijn werkelijk goud waard. In de natuur is alles met elkaar verbonden. Het hele ecosysteem is mooi in evenwicht. Een bladluis zuigt de sappen van een plant op. Vervolgens wordt de bladluis door een roofinsect, zoals als het lieveheersbeestje, opgegeten. Het lieveheersbeestje wordt vervolgens opgepeuzeld door een ekster. De één zijn brood, is de ander zijn dood zullen we maar zeggen…het is de kringloop van de natuur. Doordat alles in de vrije natuur zo mooi in evenwicht is, ontstaan daar normaal dan ook geen plagen.

Als de natuur uit balans is, kunnen planten zo nu en dan toch met ziekten en plagen te maken krijgen. In de tuin zit het toch wat anders in elkaar dan hoe de situatie in de vrije natuur is. Onze hulp wordt dan gevraagd om te helpen bij het oplossen van problemen. Het is belangrijk dat, als je moet helpen, dit altijd op een natuurlijke manier aan te pakken. Zodat er geen impact is op het milieu..

Gebruik maken van de natuurlijke vijand van de plaag is hier de ideale oplossing voor. Er bestaan heel veel verschillende natuurlijke vijanden voor in de tuin, die je zelf kunt bestellen en inzetten. Denk hierbij aan nuttige insecten maar ook aan aaltjes en bacteriën. Daarnaast spelen ook vogels, kikkers en egels een grote rol. In de aanpak van een plaag. Zij allen vormen samen de basis voor een effectieve en natuurlijke bestrijding. Zo keert de balans in de tuin terug zonder ongewenste effecten.

Waarom gebruik je natuurlijke vijanden?

In de tuin beslissen we zelf wat we planten en wat er wel en niet groeit. Hierdoor beïnvloeden we, vaak onbewust, de natuurlijke processen. Onderdelen in de tuin verliezen zo hun natuurlijke evenwicht, zoals de voedselpiramide. Zo krijgen bepaalde insecten vrij spel. Zij vinden het wel erg gezellig in de tuin en vermeerderen zich. Ondertussen vreten ze jouw planten kaal aangezien hun natuurlijke vijanden toch wegblijven uit je tuin. Zij hebben bijvoorbeeld geen plek om te overwinteren of niets om zich achter te verschuilen.

Vaak wil je iets aan de plaag doen, zodat jouw net geteelde sla of prachtige rozen met rust worden gelaten. Hiervoor wordt vaak gedacht dat je dit enkel met chemische bestrijding kan doen, maar niets is minder waar. Maak dankbaar gebruik van alles wat de natuur te bieden heeft. Door natuurlijke vijanden in te zetten bestrijd je plagen op natuurlijke wijze zonder het milieu verder te belasten. Er blijven geen schadelijke stoffen achter en je bestrijdt niet meer organismen dan nodig is.

En is er echt geen natuurlijke vijand tegen jouw plaag dan kun je een natuurlijk middel zoals LuisVrij of Spruzit-R gericht inzetten. Na de effectieve werking breekt het middel volledig af in de natuur. Zo laat het geen schadelijke stoffen achter. Er is geen werking bij andere dieren zoals huisdieren, vogels, egels, kikkers, padden en dergelijke.

Hoe gebruik je natuurlijke vijanden?

Laat het jagen op plaagdieren gerust over aan hun natuurlijke vijand. Zij weten als geen ander wat er van hun wordt verwacht. Zelf hoef je niks te doen. De plaag belandt vanzelf op het menu van de natuurlijke vijand. Om je tuin terug in evenwicht te brengen, is het belangrijk dat ook de natuurlijke vijanden zich thuis voelen. Zorg voor genoeg planten en bloemen in de tuin die de natuurlijke vijand aantrekt en ga na of er genoeg plekken zijn waar dieren zich kunnen terugtrekken of schuilhouden. Denk dan aan hoopjes bladeren, struiken en bomen.

Is de plaag té groot voor de natuur om het probleem zelf op te lossen? Dan kun je zelf natuurlijke vijanden bestellen en uitzetten. Er zijn veel natuurlijke vijanden die je eenvoudig loslaat door ze uit te strooien, in het gietwater te mengen of op het blad te sprayen. Lees hiervoor de gebruiksaanwijzing goed door. Dan weet je precies wat je moet doen.

Welke natuurlijke vijanden zijn er?
  • Aaltjes

    Aaltjes zijn ontzettend effectief in het bestrijden van plagen als rouwvliegjesmieren, engerlingen, emelten, en ga zo maar door... Ontzettend veel dus. Aaltjes kun je niet zien, want ze zijn microscopisch klein. Ze leven van nature in de bodem. Ze zijn uitstekende plagen bestrijders van insecten die bóven de grond leven, maar vooral ook eronder. Aaltjes dringen het plaaginsect of de larve daarvan binnen, waarna ze zich ontzettend snel vermenigvuldigen. Het plaaginsect gaat zo binnen 2 tot 3 dagen dood.

    Shop aaltjes
  • Roofmijt

    Roofmijten maken het leven van hun natuurlijke vijand behoorlijk zuur. Er bestaan verschillende mijten, tegen spint, bloedluis of trips bijvoorbeeld. De roofmijt is ongeveer 1 millimeter groot en leeft van nature in de bovenste centimeters van de bodem. De roofmijt gaat actief op zoek naar de vijand en hun schuilplaatsen. Ze gaan 24 uur per dag door om zo de plaag op te ruimen. Op het menu van de roofmijt staan eitjes, larven, nimfen en volwassen exemplaren. Ze zijn dus erg vraatzuchtig. Een volwassen roofmijt eet zo’n 5 tot 25 prooien per dag. Zeg maar gedag tegen jouw plaag!

    Lees alles over roofmijten
  • Sluipwesp

    De sluipwesp heeft een naam waardoor hij gevaarlijker lijkt dan dat hij werkelijk is. Deze natuurlijke vijand van onder andere de witte vlieg en de mot bedoelt het namelijk allemaal niet zo slecht. Sluipwespen komen in hun zoektocht naar een geschikte plek om hun eitjes in kwijt te kunnen namelijk uit bij de larven van de witte vlieg, én van de fruitmot. Zo komen de eitjes van de sluipwesp wél uit en die van je plaag niet – en wordt de plaag zo verholpen. Prachtig toch?

    Lees alles over sluipwespen
  • Lieveheersbeestje

    Lieveheersbeestjes, ze klinken zo lief en onschuldig. Bij een bladluizenplaag zijn ze je grootste vriend. Want het liefst eet het lieveheersbeestje de bladluis de hele dag door. Zowel de larven als de volwassen lieveheersbeestjes eten ze op. De larven eten gemiddeld 120 bladluizen per dag! Zo ben je binnen een mum van tijd van je bladluizen af.

    Lees alles over lieveheersbeestjes
  • Gaasvlieg

    Gaasvliegen zijn super harde werkers en ruimen met gemak jouw plaag bladluizen op. De vrouwtjes leggen hun eitjes in de buurt van een bladluishaard. Na één week komen uit deze eitjes grijsbruine larven met forse kaken. Daar grijpen ze hun prooi makkelijk mee vast die ze vervolgens leegzuigen. Een larve kan, voordat hij zich twee tot drie weken later verpopt, wel 50 bladluizen per dag opeten! Hongerige wolven zijn het. Naast bladluis eten de larven ook trips, spintmijt, witte vlieg en kleine rupsen. Handig!

    Bestel gaasvlieg tegen bladluis
Natuurlijk bestrijden doe je zo!

Natuurlijk bestrijden doe je zo!

Zonder zorgen genieten van een tuin in topvorm. Nuttige insecten en vogels die druk in de weer zijn terwijl jij geniet in je groene en gezonde tuin. Klinkt dat niet als muziek in de oren? Door bewust en natuurlijk te bestrijden zorg je ervoor dat jij je geen zorgen hoeft te maken. Door natuurlijke bestrijdingsmiddelen of vijanden in te zetten gebruik je geen giftige stoffen die achter blijven, zo behoud je de biodiversiteit in je tuin en laat je de natuur met rust. Meer weten over natuurlijk bestrijden?

Hulp nodig?

We staan voor je klaar.

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.