Gezonde bodem: de basis van elke tuin | ECOstyle Gezonde bodem: de basis van elke tuin | ECOstyle
Het leven op aarde is afhankelijk van gezonde bodems!

Het leven op aarde is afhankelijk van gezonde bodems!

Ja echt! De grond onder onze voeten is meer dan alleen een laag aarde. Hij zit vol leven. Miljarden bacteriën en meterslange schimmels, van protozoa, springstaarten en duizendpoten tot mieren, spinnen, wormen en naaktslakken. Van insectenlarven, kevers en zandbijen tot mollen, muizen en konijnen. Meer dan een kwart van de biodiversiteit op aarde bevindt zich onder onze voeten. Dit maakt een gezonde bodem zo onwijs belangrijk. Wie had dat gedacht?

Wat is een gezonde bodem? 🪱

Een gezonde bodem bestaat uit een aantal bouwblokken, we noemen ze hieronder:

 • Bouwblok 1 Bodemstructuur

  Goede grond begint met een goede structuur. Hierdoor kunnen de planten beter wortelen en loopt het water beter weg. De verhouding water, zuurstof en organische stof moet goed in balans zijn.

  Lees meer over bodemstructuur
 • Bouwblok 2 Organische stof

  Organische stof beïnvloedt de structuur en dient als voedsel voor het bodemleven. Actief bodemleven breekt organische stof af tot voedsel voor de plant. Een gezonde bodem is rijk aan organische stof.

  Lees meer over organische stof
 • Bouwblok 3 Zuurtegraad

  Verzuring is een natuurlijk proces, maar een te zure bodem heeft een nadelig effect op de plantengroei. Het remt de ontwikkeling en activiteit van het bodemleven. Gezonde grond is dus niet te zuur.

  Lees meer over zuurtegraad
 • Bouwblok 4 Bodemleven

  Regenwormen, bacteriën en schimmels hebben elk hun eigen functie. Een bodem met talrijke micro-organismen zorgt voor de voeding van de plant. Een gezonde bodem zit vol leven.

  Lees meer over bodemleven

👉 Waarom een gezonde bodem?

Lang leve de bodem! De bodem is de basis van een gezonde en biodiverse tuin. De grond is het zwarte goud. Als de grond in je tuin niet goed is, zullen planten verwelken en is een goede oogst verre van gegarandeerd. Een gezonde tuin zit vol leven, vooral in de bodem. Door het bodemleven te stimuleren en te bevorderen, creëer je een tuin in balans.

De bodem is letterlijk en figuurlijk het startpunt van iedere tuin. In de bodem zitten immers de voedingstoffen, het vocht en de zuurstof die een plant nodig heeft om te groeien. Maar ook zit de bodem vol leven. Deze ondergrondse biodiversiteit voert allerlei belangrijke taken uit waarvan planten profiteren. Kortom: voor een gezond groeiende plant moet je in eerste instantie een gezonde bodem hebben met een rijke biodiversiteit aan bodemdieren.

Bodem verbeteren in 4 stappen

In 4 stappen naar een gezonde bodem? Het is nog nooit zo makkelijk geweest, download ons themablad en we leggen uit hoe je dit doet!

Bodem verbeteren in 4 stappen

Hulp nodig?

We staan voor je klaar.

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.

1
Free Gift