Kevers herkennen in je tuin: het verschil tussen kevers uitgelegd

Isabelle

Isabelle

kevers herkennen

Als je graag in je tuin vertoeft, dan heb je waarschijnlijk wel eens een kever gezien op je planten of bloemen. Kevers zijn intrigerende insecten met een grote verscheidenheid aan soorten. In dit artikel bespreken we vier veelvoorkomende kevers die je in je tuin kunt tegenkomen: de rozenkever, taxuskever, meikever en junikever. We zullen hun kenmerken bespreken, zodat je goed het verschilt kan herkennen.

 

 

Verschillende kevers herkennen in de tuin

Er zijn talloze soorten kevers die je in je tuin kunt tegenkomen, elk met hun eigen unieke kenmerken. Denk bijvoorbeeld aan de rozenkever, taxuskever, meikever en junikever. Maar er zijn natuurlijk nog veel meer kevers aanwezig in de tuin, denk aan lieveheersbeestjes. Dit kleine kevertje ken je waarschijnlijk wel. Het ontdekken en herkennen van de verschillende kevers is belangrijk wanneer je overlast ervaart, zo kun je snel over gaan tot een gepaste bestrijding.

 

De Rozenkever

De rozenkever, is een veelvoorkomende keversoort in tuinen. Ze hebben een ovaalvormig lichaam met een glanzende, vaak groene of bronzen kleur. Wat hen onderscheidt, zijn hun antennes, die aan het uiteinde verdikken tot een soort 'knop'. Rozenkevers zijn vooral actief gedurende de lente en zomer. Rozenkevers voeden zich vooral met bladeren, bloemknoppen en bloemen, waarbij ze vaak kleine gaatjes achterlaten. Maar brengen niet super veel schade aan.

 

rozenkever

 

De Taxuskever

De taxuskever, ook wel snuitkever genoemd, is een ander type kever dat vaak in tuinen wordt aangetroffen. Ze zijn ongeveer 1 cm lang en hebben een donkerbruin tot zwart lichaam. Het opvallendste kenmerk van taxuskevers is het ontbreken van vleugels, waardoor ze er meer als torren uitzien. Ze zijn vooral 's nachts actief en verstoppen zich overdag in de grond of onder bladeren. De taxuskevers laten grote ronde happen achter, vooral in de taxus of rododendron.

 

Taxuskever_op_blad

 

De Meikever

De meikever, een kever die vooral in de late lente verschijnt, is een opvallende verschijning. Ze zijn vrij groot, ongeveer 2,5 cm en hebben een bruin tot roodbruin lichaam. Meikevers hebben een ovale vorm en zijn bedekt met kleine haartjes. Een opvallend kenmerk van meikevers is hun vliegvermogen. Ze kunnen luid zoemende geluiden maken terwijl ze in de lucht vliegen. Volwassen meikevers voeden zich voornamelijk met bladeren, hoewel hun schade meestal beperkt is. 

 

may-beetle-melolontha-meikever

 

De Junikever

De junikever, is een veelvoorkomende keversoort in de zomermaanden. Ze hebben een grootte vergelijkbaar met die van meikevers en hebben een metallic bronzen kleur. Ook junikevers hebben haartjes. Junikevers hebben goed ontwikkelde vleugels en zijn actieve vliegers, vooral tijdens de schemering. De schade veroorzaakt door junikevers is vergelijkbaar met die van meikever. Ze voeden zich voornamelijk met bladeren en bloemen, maar meestal zorgt dit niet voor grote problemen.

 

junikever-june-beetle

Kevers bestrijden

Last van kevers in de tuin? Vooral de taxuskever zorgt voor veel problemen. Zij laten grote, ronde happen achter in onder andere de taxus of rododendron. Dit kan voor veel schade zorgen waar de plant zelfs aan onderdoor kan gaan. Zet een speciale aaltjesval in om de volwassen taxuskevers te bestrijden. Heb je kevers in de tuin? Dan hebben zij waarschijnlijk ook eitjes gelegd, dit is veel erger. De grootste schade wordt namelijk aangebracht door de larven, ook wel bekend als engerlingen. Gelukkig bestrijdt je deze effectief met aaltjes. Onthoud: hoe eerder je erbij bent, hoe makkelijker de larven de bestrijden zijn.

Shop alles voor plagen en problemen

Aaltjes tegen larven taxuskever

Natuurlijke vijanden

vanaf € 21.95

Aaltjes tegen engerlingen

Natuurlijke vijanden

vanaf € 21.95

Aaltjes tegen rouwvliegjes (varenrouwmug)

Natuurlijke vijanden

vanaf € 17.49

Larven lieveheersbeestje tegen bladluis

Natuurlijke vijanden

vanaf € 19.95

Aaltjes tegen emelten

Natuurlijke vijanden

vanaf € 21.95

Aaltjes tegen mieren

Natuurlijke vijanden

vanaf € 21.95

Aaltjes tegen trips

Natuurlijke vijanden

vanaf € 21.95

Aaltjes tegen taxuskevers (val)

Natuurlijke vijanden

€ 29.95

LuisVrij

Gewasbescherming

€ 9.99

Rouwvliegjes Bundel

Natuurlijke vijanden

€ 19.95

Escar-Go

Gewasbescherming

vanaf € 6.49

Aaltjes tegen rupsen buxusmot

Natuurlijke vijanden

€ 26.95

Tree planting-1

Wij staan voor duurzaam

Duurzaam tuinieren, daar staan we al ruim 50 jaar voor. Het is onze missie om mét de natuur te werken, om haar te beschermen en ondersteunen. Nu, én in de toekomst.

Globe

Onze taak?

Het natuurlijke evenwicht van onze planeet herstellen en ondersteunen. Zo kunnen we haar weer een stukje mooier achterlaten voor toekomstige generaties.

Toe aan nog meer groene content?