Problemen in het gazon? Vind jouw oorzaak en oplossing hieronder!

Last van problemen in het gazon? Dat is jammer! Er kunnen verschillende problemen opduiken in het gazon. Denk bijvoorbeeld aan ziekten, schimmels en insecten. Doe je niks aan het probleem? Dan gaat het gazon er steeds minder mooi uit zien. Kom daarom op tijd in actie. Hieronder vind je verschillende oorzaken en oplossingen voor de problemen in jouw gazon.
kale plek 2

Welk probleem heb je in het gazon?

Mos i græsplænen

Mos in het gazon?

Oorzaken

Een zure bodem, schaduw, verdichting van de grond, te kort maaien of te weinig bemesting kunnen mos veroorzaken.

 
Oplossing

Het gras verticuteren waardoor mos, vilt en onkruid verwijderd worden. Daarna AZ-Kalk en Gazon-AZ strooien over het hele gazon en de kale plekken doorzaaien met Graszaad-Herstel. In de zomer de tweede gift met Gazon-AZ en rond september/oktober Gazon-AZ Najaar strooien. Ter voorkoming van mos- en viltvorming in de winterperiode en te zorgen voor weerstand van het gras en een goede bodemstructuur, na de laatste maaibeurt Gazon-Grond strooien.

Meer over mos in het gazon

Graszaad algemeen 4

Graszaad ontkiemt niet

Oorzaken

Het gebeurt vaak dat na het verzorgen van het gazon, waaronder het strooien van graszaad, er wordt vergeten om het graszaad vochtig te houden totdat het ontkiemt. Het graszaad verdroogt als er niet regelmatig regen op valt, hierdoor zal het niet meer kunnen ontkiemen.

 
Oplossing

Bij droog weer ervoor zorgen dat het graszaad vochtig blijft door het te beregenen, net zo lang totdat het zaad ontkiemt en het gras gaat groeien.

Meer over graszaad

clover_lawn

Klaver in het gazon

Oorzaken

In een stikstofarme omgeving groeit gras moeizaam, maar klaver juist heel goed! Klaver heeft weinig stikstof uit de grond nodig, dit plantje haalt het uit de lucht en slaat dit op in de knolletjes.

 
Oplossing

Strooi Bloedmeel op de klaver plekken, zo wordt het proces omgedraaid. Het gras groeit flink door en de klaver kwijnt weg, de hoeveelheid klaver loopt terug. Dit proces start direct na het strooien, maar het duurt even voordat het effect duidelijk zichtbaar wordt. Bloedmeel is goed te combineren met Gazon-AZ.

Meer over klaver in het gazon

kale plek 1

Kale plekken

Oorzaken

Larven van de mei-, juni-, rozen- of sallandkever. De engerling heeft een meerjarige cyclus en eet van de graswortels. Resultaat: losliggend gras wat verdort en je zo op kunt pakken.

 
Oplossing

Aaltjes tegen engerlingen zijn zeer effectief tegen larven tot 2 cm, grotere larven zijn moeilijk te ‘behappen’. Gezien de cyclus van de engerling, kun je de aaltjes het beste meerdere jaren achter elkaar inzetten om van de plaag af te komen. Dood gras weghalen, kale plekken inzaaien met Graszaad-Herstel en bemesten met Gazon-AZ voor herstel van de grasmat.

Meer over engerlingen

droog-gazon-kale-plekken

Kale plekken

Oorzaken

Larven van de langpootmug. De emelt heeft een 2-jarige cyclus. De emelt eet van het gras en trekt de grassprieten naar beneden, wat kale en gele plekken oplevert.

 
Oplossing

Zet aaltjes tegen de emelt 2 tot 3 weken nadat de langpootmuggen worden waargenomen in. Er kunnen meerdere vluchten per jaar zijn. Aaltjes zijn zeer effectief tegen larven tot 2 cm, grotere larven zijn moeilijk te ‘behappen’. Je kunt de aaltjes het beste meerdere jaren achter elkaar inzetten om van de plaag af te komen. Strooi graszaad nadat je de aaltjes hebt ingezet om de kale plekken in het gazon te verhelpen en gebruikt Gazon-AZ voor het verdere herstel.

Meer over emelten

woman-s-hands-flower-soil-1080

Slechte structuur

Oorzaken

Kan ontstaan door dichtlopen of weinig organische stof in de grond.

 
Oplossing

2 keer per jaar het gazon beluchten met een spitvork, of bij grotere gazons met een beluchtingsmachine. Dit brengt lucht in de bodem en bij de graswortels. Na het prikken het gazon afstrooien met Gazon Grond. De gaten worden opgevuld, vocht en voeding worden beter vastgehouden. Hierdoor gaat het gras beter groeien. Weegbree en madelieven groeien graag op verdichte gronden en krijgen hierdoor dus ook minder kans.

Meer over bodemstructuur

schaduw

Schaduw

Oorzaken

Gras heeft zon nodig om goed en dicht te groeien. Onder bomen en erfafscheidingen is het schaduwrijk, waardoor een gazon het op die plekken vaak moeilijk heeft. Bomen gebruiken daarbij veel water, wat in droge periodes het gazon extra kwetsbaar kan maken.

 
Oplossing

Door een goede verzorging wordt het maximale resultaat behaald, maar op schaduwrijke plekken zal het gazon altijd bewerkelijker blijven.

sneeuwschimmel-snow-mold-lawn

Sneeuwschimmel

Oorzaken

De aangetaste plekken tonen eerst wit en waterig en later gelig/oranjebruin. Vaak is er een link met een tekort aan kali. Komt vooral voor in het najaar bij een hoge luchtvochtigheid en koelere temperaturen.

 
Oplossing

Hark de aangetaste plekken goed open zodat er lucht bij komt. Zaai de ontstane kale plekken door met Graszaad-Herstel en strooi op de aangetaste plekken Vinassekali. Bemest na enkele weken het hele gazon met Gazon-AZ.

Rooddraadschimmel

Rooddraadschimmel

Oorzaken

Te herkennen aan roodbruine vlekken waarin roze gekleurde schimmeldraden te zien zijn. Vaak is er een tekort aan stikstof, ook groeit deze schimmel graag op een dichtgeslagen toplaag.

 
Oplossing

De aangetaste plekken goed openharken en beluchten. Als er kale plekken ontstaan deze doorzaaien met Graszaad- Herstel. Strooi Bloedmeel op de schimmelplekken en volg verder het bemestingsplan met Gazon-AZ.

pythium-in-lawn

Omvalziekte

Oorzaken

Vettig en waterig ogende bruine vlekken die ontstaan bij warm en vochtig weer. De wortels sterven af en het gras gaat dood. Vaak is herstel zichtbaar bij groeizaam weer.

 
Oplossing

Beregenen en zorgen voor een goede ontwatering. Kale plekken doorzaaien met Graszaad-Herstel en de bodemstructuur in het najaar verbeteren met Gazon Grond. Volg het jaarlijkse bemestingsplan met Gazon-AZ.

witbol-wild-grass

Wild gras

Oorzaken

Krijgt kans bij een fosfaattekort in de bodem.

 
Oplossing

Het wilde gras uitsteken, kale plekken opvullen en inzaaien met Graszaad-Herstel. Naast het bemesten met Gazon-AZ ook wat Beendermeel strooien om het fosfaattekort op te heffen.

Onkruid bestrijden

Onkruid in het gras

Oorzaken

Hiertegen heeft ECOstyle geen geschikt bestrijdingsmiddel. Ultima tegen onkruid werkt niet selectief maar op alle groene delen waarmee het in aanraking komt, dus is het niet geschikt voor gebruik in het gazon.

 
Oplossing

Wieden, uitsteken en er voor zorgen dat de grasmat goed bemest en dicht is zodat onkruid geen kans krijgt, kale plekken goed doorzaaien.

Paddenstoel

Paddenstoelen in het gazon

Oorzaken

Ontstaan vaak in een vochtige periode op gronden waar wat grovere delen in de bodem zitten, het geeft aan dat het bodemleven actief is. Geven geen schade of negatief effect.

 
Oplossing

Gewoon met het gras mee afmaaien. Bij drogere omstandigheden verdwijnen de paddenstoelen vanzelf weer.

urine-in-lawn

Urineplekken in het gazon

Oorzaken

Als (huis)dieren in het gazon plassen ontstaan er lichte plekken met een donkere rand eromheen, het gazon kan er daardoor lelijk en gevlekt uit gaan zien.

 
Oplossing

AZ-Kalk strooien, dit neutraliseert de ureum en ammonium uit de urine. Daarbij natuurlijk het dier in kwestie ervan proberen te weerhouden in het gazon te plassen. Indien nodig lichte plekken even openharken en wat graszaad strooien zodat de plekken snel herstellen.

mieren-mobile

Mieren in het gazon

Oorzaken

Mieren zitten buiten niet alleen onder terrassen en paden, ook het gazon kan enorme hoeveelheden mieren herbergen. Het gras heeft hieronder te lijden en kan geel worden en zelfs afsterven.

 
Oplossing

MierenPoeder strooien op de loopwegen en plekken waar veel mieren te zien zijn. Daarnaast MierenPoeder ook oplossen in water en in de bodem gieten, zo mogelijk in de buurt van de nesten. Er kan ook gekozen worden voor aaltjes tegen mieren. Deze aaltjes verdrijven mieren van de plekken waar de aaltjes ingezet worden, maar doden de mieren niet.

Meer over mieren

Houd je gazon langer mooi met de producten van ECOstyle

Blader door onze producten voor een diepgroen gazon

Gazon-AZ+ Gazonmest
Gazon-AZ+ Gazonmest

Een groen, sterk gazon ligt binnen handbereik! Geef je ...

vanaf € 12.99

kalk voor de tuin
AZ-Kalk

Corrigeer de zuurgraad van de bodem in het gazon, de ...

vanaf € 6.29

Graszaad-Herstel
Graszaad-Herstel

Zeg maar gedag tegen kale plekken in het gazon. ...

vanaf € 5.99

Nieuw

SowEazy Graszaad Herstelrol 3 m2
SowEazy Graszaad Herstelrol 3 m2

Snel en gemakkelijk een nieuw gazon aanleggen? Ga aan de ...

€ 17.49

Gazon-AZ+ Najaar
Gazon-AZ+ Najaar

De weerstand van het gazon verhogen? Geef je gazon de ...

vanaf € 12.99

Duurzaamheid

Ga voor duurzaam

Kies voor ECOstyle

Niemand kan zo goed de natuurlijke balans herstellen en ondersteunen, als de natuur zelf. Daarom werken we graag mét de natuur, niet ertegen. Zo kan zij optimaal haar werk doen in de moestuin en om ons heen.

Hulp nodig?

We staan voor je klaar.

Bezoek ons Kenniscentrum en vind het antwoord op jouw vraag, of neem direct contact met ons op.