Problemen bij kamerplanten? Zo los je ze op! | ECOstyle
kamerplant geel blad

Last van problemen bij jouw kamerplanten? Zo los je het op!

Gaan jouw groene vrienden wat gebreken vertonen? Zoals gele bladeren, zwarte vlekken of bladeren die afvallen. Ai, dat is jammer! Je hebt natuurlijk liever dat ze er tiptop uitzien. Helaas komen er soms vervelende ziekten en insecten op bezoek. Doe je hier niks aan? Dan betekent dit vaak niet veel goeds... Denk je problemen te hebben? Kom dan op tijd in actie, dan is het snel op te lossen.

Kamerplanten verzorgen met ECOstyle

Shop alles voor kamerplanten 

Shop alles voor kamerplanten 

Dit zijn de meest voor de hand liggende problemen 🍁

Problemen herkennen is lastig. Bij planten zie je het snelst dat hij problemen heeft doordat er gebreken op het blad optreden. Herken jij de volgende problemen bij jouw kamerplanten, dan kan dit de volgende oorzaken hebben…

  • Geel blad: Te veel of te weinig water, te veel zonlicht of insecten.
  • Donkere vlekken: Tocht of droge lucht door de verwarming.
  • Bruine randen: Lage luchtvochtigheid.
  • Grijze vlekken: Insecten, meestal trips.
  • Afvallend blad: Een oud blad, onder aan de stam, dat afvalt is geen reden tot paniek. Dit is volkomen normaal. Wordt de plant opeens heel kaal dan wijst dit erop dat de plant te donker staat, te veel water heeft gehad of last heeft van insecten.
  • Krullend blad: Te veel of te weinig water of te lage luchtvochtigheid.
  • Kleine gele of witte vlekjes: Insecten of een plantenziekte.

Welke problemen kunnen zich bij kamerplanten voordoen? 🪰

Bladluis

Bladluis komt zowel binnen als buiten voor. Ze waaien vaak via een open raam naar binnen toe. Ze zijn gelukkig makkelijk te bestrijden, omdat ze goed te zien zijn. Meestal zijn ze groen en houden ze zich schuil in nieuwe groeipunten, aan bladstelen of op de onderkant van een blad. De bladluis bijt zich vast in de plant en zuigt zo de sappen van de plant op. Dit brengt de plant veel schade aan. Gelukkig zijn bladluizen gemakkelijk te bestrijden:

Lees alles over bladluis.

Dopluis en schildluis

Dopluis en schildluis zijn een pro in verstoppen. Ze zien er namelijk uit als een klein, bruin bobbeltje op je plant. Valt in eerste instantie dus niet erg op. Het lijkt namelijk erg op een vergroeiing of beschadiging aan je plant. Dopluis scheidt een plakkerige vloeistof (honingdauw) af. De schildluis doet dit niet. Langzaam raakt de hele plant geïnfecteerd en kan hierdoor lastig groeien. Zo kom je van deze beestjes af:

  • Weet je niet zeker of het deze luis is of bij de plant hoort? Dan probeer je ze er met je nagel af te wippen, waardoor je weet zeker of het geen vergroeiing van de plant is.
  • Zet sluipwesp in, de natuurlijke vijand van dopluizen. De sluipwesp legt eitjes in de dopluis waardoor deze sterft. 
  • Gebruik een bestrijdingsmiddel zoals Promanal-R. Zo bestrijd je hardnekkige insecten snel en effectief. Het is belangrijk dat alle insecten goed geraakt worden met het mengsel, aangezien dit een contactmiddel is.

Lees alles over dopluis.

Spint

Spint zijn heel kleine gele, rode of zelfs zwarte spinachtige beestjes tot één millimeter groot. Daarom zijn ze heel lastig te zien. Spint maakt hele fijne webjes tussen stelen, bladpunten en bladoksels. Doe je niks dan zitten de webjes eigenlijk overal wel… Ze prikken gaatjes in het blad om zo de sappen op te zuigen. Vinden ze lekker. De bladeren krijgen zo gele en bruine vlekjes. Dit doe je tegen spint:

  • Gebruik de natuurlijke vijand van spint: roofmijt Dit is een felrode mijt van ongeveer een halve millimeter groot. Op het menu van deze roofmijt staan de eieren, larven, nimfen en volwassen exemplaren van spintmijt. Ze zijn erg vraatzuchtig, een volwassen roofmijt eet zo’n 5 tot 25 prooien per dag.
  • Gebruik een bestrijdingsmiddel zoals Promanal-R. Zo bestrijd je hardnekkige insecten als spint snel. Het is belangrijk, dat alle insecten goed geraakt worden met het mengsel, aangezien dit een contactmiddel is.

Lees alles over spint.

Trips

Trips zijn zwarte langwerpige beestjes van zo’n één millimeter groot. De larven zijn klein en wit of lichtgeel. Trips bevinden zich zowel op als onder het blad en laten vaak zilverachtige vlekken achter. Trips zijn resistent tegen veel middelen en daarom lastig te bestrijden. Ze maken veel schade en planten zich snel voor, geen kinderspel dus. Bestrijd ze daarom op tijd en effectief.

  • Zet aaltjes in om de larven van trips te bestrijden. Dit is de meest effectieve manier van bestrijden en zorgt dat de larven worden uitgeroeid, zodat deze geen nieuwe plaag kunnen beginnen.
  • Zet roofwants in voor de volwassen trips. Dit zijn de natuurlijke vijanden van de volwassen insecten. 
  • Gebruik een bestrijdingsmiddel zoals Spruzit-R. Zo bestrijd je hardnekkige insecten, zoals trips, snel.

Lees alles over trips.

Varenrouwmug

Last van kleine, donkere vliegjes bij je kamerplanten of kasplanten? Grote kans dat dit de varenrouwmug is. De kleine vliegjes blijven graag rondom je plant hangen en leggen hun eitjes in vochtige potgrond. De larven eten de wortels van je plant en kunnen zo schade aanbrengen. Maar daarnaast zijn ze ook gewoon erg vervelend. Gelukkig zijn ze makkelijk te bestrijden:

  • Gebruik aaltjes, dit zijn hele kleine wormpjes en de natuurlijke vijand van de varenrouwmug. Ze leven van nature in de grond en eten graag de larven van de varenrouwmug op. Zeg maar dag tegen die plaag. Je bestelt ze snel en eenvoudig. Ook het inzetten van de aaltjes is een fluitje van een cent.
  • Zet Vangplaten in om de volwassen insecten weg te vangen, zo voorkom je dat er nieuwe eitjes gelegd kunnen worden.

Lees alles over varenrouwmug.

Witte vlieg

Witte vliegen zijn verre familie van de bladluizen. Ze leven voornamelijk buiten maar kunnen ook naar binnen vliegen en zo op kamerplanten terecht komen. Ze leven met name aan de onderkant van het blad waar ze aan de sapstroom van de plant zuigen. De plant verliest zo voedingsstoffen waardoor hij niet optimaal kan groeien. Ook scheiden witte vliegen honingdauw uit waardoor schimmels ontstaan. Tijd om de witte vlieg aan te pakken dus!

  • Witte vlieg bestrijd je met de sluipwesp. Deze sluipwesp legt haar eitjes in de larven van de witte vlieg. Hierdoor gaan de eitjes van de larve dood. Een enkele sluipwesp kan zo in twee à drie weken, zo’n 300 witte vlieg larven doden. Het uitzetten van sluipwespen is geschikt voor tuin, terras of balkon. Zet ze liever niet binnen uit.
  • Gebruik een bestrijdingsmiddel zoals Spruzit-R. Zo bestrijd je hardnekkige insecten, zoals witte vlieg, snel.

Lees alles over witte vlieg.

Wolluis

Wolluis herken je aan kleine witte plukjes die een beetje op haar of schimmel lijken. Ze houden zich vooral schuil in kleine hoekjes en gaatjes. Verwijder je het pluis, dan zie je daaronder een klein, wit beestje: de wolluis. Wolluis zuigt net zoals andere luizen het sap uit de plant waardoor de plant beschadigd raakt. De plant kan zo minder voedingsstoffen vasthouden. De wolluizen scheiden vervolgens het teveel aan suiker uit. Deze honingdauw maakt het blad plakkerig en gevoelig voor andere schimmels en ziektes. Gelukkig is wolluis makkelijk te bestrijden.

  • Zet roofkevers in, dit zijn de natuurlijke vijanden van wolluis waardoor je de plaag effectief en natuurlijk bestrijdt. 
  • Gebruik een bestrijdingsmiddel zoals Promanal-R. Zo bestrijd je hardnekkige insecten, zoals wolluis, snel. Het is belangrijk, dat alle insecten goed geraakt worden met het mengsel, aangezien dit een contactmiddel is.

Lees alles over wolluis.

kamerplanten voeding

Hoe voorkom ik problemen bij kamerplanten?

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Het is daarom belangrijk dat je gezonde planten hebt. Dan heb je minder snel last van plagen of ziekten. Geef planten daarom de juiste plek en goede verzorging. Dan blijft de plant een hoge weerstand hebben.

Zorg dat de plant niet te warm, op de tocht of in de felle zon staat. Geef je plant daarnaast niet té veel of té weinig water, geef voldoende kamerplanten voeding en goede kwaliteit potgrond. Zo kan jouw plant goed opboksen tegen die vervelende plaagdieren.

Hulp nodig?

We staan voor je klaar.

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.