Tuinkalender april: dit is er deze maand allemaal te doen

Checklist april cover website2x
April is de maand van de lange weekenden: denk aan Pasen en Koningsdag. Ideaal dus om lekker in de tuin aan de slag te gaan, want in april is er best veel te doen! De temperaturen stijgen en planten beginnen actief te groeien. Ook veel beestjes komen weer tot leven. Waar je het bezoek van de ene misschien leuker vindt dan van de andere. Toch hebben ze allemaal een functie in de tuin, hoe klein ze ook zijn. Deze maand hoef je in ieder geval niet stil te zitten.

Het woord april komt van het Latijnse aperire, wat openen betekent.

Het verwijst naar de planten en de bloemen die in april weer beginnen te groeien en bloeien.

Te doen in het gazon

kale-plek-inzaaien

Wil je een gezonde, doepgroene grasmat? Dan is de lente hét seizoen om aan de slag te gaan. Ben je in maart nog niet aan de slag gegaan? Geef je gazon dan in april een flinke onderhoudsbeurt. Gebruik hiervoor ons 4-stappenplan.

Dit staat in april op de planning voor het gazon:

 • Verticuteer je gazon, zo verwijder je mos en vilt uit het gazon waardoor het gras meer ademruimte krijgt.
 • Zaai kale plekken in. De bodem wordt vaak al wat warmer in april, dit helpt het graszaad ontkiemen. Zorg er wel altijd voor dat het graszaad vochtig blijft, want als het verdroogt ontkiemt het niet meer.
 • Bemest en bekalk het gazon om het een flinke natuurlijke boost te geven. Zo groeit het gras sterk en fit door en is het vitaler tegen ongedierte en ziekten.
 • Maai het gras op zijn tijd, houd een maailengte van ongeveer drie á vier centimeter aan. Als je het korter maait wordt het kwetsbaarder.

Te doen in de border

vaste-planten-az

In april lopen de temperaturen vaak op. Steeds meer planten beginnen daarom uit te lopen of te bloeien. De hoogste tijd dus om de border voor te bereiden op het groei- en bloeiseizoen. Dit is er in april te doen in de border:

 • Veel planten kun je in april snoeien, mocht je dat nog niet gedaan hebben. Geef bijvoorbeeld rozen, hortensia’s en lavendel hun voorjaars-knipbeurt. Ook de vlinderstruik mag je fors terugsnoeien, hij zal snel weer uitlopen. Algemene regel die voor de meeste planten geldt: snoei niet als de plant al in bloei staat, doe dit pas als de bloemen zijn uitgebloeid.
 • April is een mooie maand om de beplanting eens goed te bemesten, planten nemen de voedingsstoffen nu optimaal op. Dit kun je bijvoorbeeld doen met Vaste Planten-AZ.
 • Zijn je plantenpotten of -bakken verkleurd of bedekt met groene aanslag? Schrob en poets deze dan goed schoon.
 • Plant of zaai bloemen in de border. Let wel op dat de nachttemperatuur soms nog koud is in april. Dus wacht iets langer als je planten of zaden in de border wilt hebben die niet goed tegen vorst kunnen. Graaf een ruim plantgat, maak de kluit van de plant goed nat en doe wat Aanplant Grond in het gat. Je zult zien dat je planten goed en sterk aanslaan.

Te doen in de moestuin

seedling-pepper-plants-1080

Vanaf april start je ook met de voorbereidingen voor de moestuin. Hoewel je misschien denkt dat je het moestuinseizoen al volledig kunt openen, is dat niet helemaal waar. In april wil het vaak nog vriezen. Ook is de bodem voor veel groenten en kruiden nog te koud. Gelukkig kun je al best iets doen! Dit is er in april op het gebied van de moestuin te doen:

 • Maak de moestuin helemaal klaar voor gebruik. Doe dit door de grond goed rul te maken en onkruid te verwijderen. Let goed op dat je de grond vooral niet gaat spitten, dit brengt het bodemleven in de war en daar hebben planten last van. Dit merk je later in het seizoen door een lagere opbrengst of tragere groei.
 • Je kunt in april volop binnen voorzaaien. Denk dan bijvoorbeeld aan komkommer, broccoli, rode kool, tomaten of paprika’s.
 • Verder zijn er een aantal zaadjes die al in de grond kunnen. Denk dan aan zomerwortels, spinazie, tuinbonen, rode bietjes of pluksla.
 • De middellate aardappels kunnen vanaf half april ook de grond in.
 • Heb je jouw moestuinplan al klaar? Hierin denk je uit wat je komend seizoen waar gaat planten, zaaien of poten. Kijk goed welke groenten wel of niet graag naast elkaar staan. Houd ook in gedachten dat je dezelfde gewassen niet op dezelfde plek als vorig jaar. Dit zorgt voor een betere kwaliteit van de grond en een betere oogst.

Te doen binnenshuis

StekPoeder 3

Ook binnenhuis is te merken dat het voorjaar is begonnen. Kamerplanten krijgen weer meer licht waardoor ze weer actief gaan groeien. Dit is er binnenshuis te doen is in april:

 • Vanaf april hebben je kamerplanten wat meer water nodig. Doordat er meer zonlicht is, is de sapstroom van de planten actiever en verdampt er daarnaast ook meer water. Houd dus goed in de gaten dat je plant voldoende water krijgt, zonder dat ze te nat komen te staan. Even goed met je vinger in de potgrond voelen is een handige methode.
 • Pak een scherp mesje of schaar, want april is de ideale maand om planten te gaan stekken. Gebruik bijvoorbeeld StekPoeder, dit zorgt ervoor dat het stekje snel wortels vormt en goed aanslaat. Dan kan je snel genieten van je nieuwe aanwinst.
 • Ga de standplaats van je kamerplanten na. Grote kans dat je jouw kamerplanten in de winter wat dichter bij het raam hebt neergezet voor het nodige licht. In april is er weer meer zon en wordt de zon daarnaast ook sterker. Het is goed om planten vanaf april weer wat verder bij het raam vandaan te zetten zodat de bladeren niet verbranden. Een plant die wel van zonnebaden houdt is de Strelitzia, een echt sieraad met zijn frisse, grote bladeren.

Tuinkalender ebook download

Meld je aan voor de ECOstyle nieuwsbrief en ontvang de tuinkalender download in je inbox!

Het leven in de tuin

oak-processionary-caterpillars-1080

Vanaf april duiken ook langzaam de eerste plagen in huis en tuin op. Doordat de temperatuur stijgt, ontwaken de plaagdieren uit hun winterslaap. Dit gebeurt er in de tuin in de maand april:

 • Vanaf april wordt de taxuskever actief. Je ziet hem meestal niet, want hij wordt pas actief als het donker is. Je herkent hem vooral aan de schade die hij achter laat. De taxuskever laat ronde happen achter in vooral de azalea, hortensia en rododendron, maar ook andere planten kan hij aantasten. Zet aaltjes op tijd in zodat de plaag binnen de perken blijft en de planten gespaard worden.
 • Ook duikt vaak al in april de eikenprocessierups op. Het is belangrijk dat je vroeg aan de slag gaat met bestrijding. Zet hiervoor ook specifieke aaltjes in, dit zijn weer andere aaltjes dan die tegen de taxuskever werken. De aaltjes zijn het meest effectief als de rups zijn haartjes, die zo ontzettend jeuken, nog niet heeft en dat is in het begin van de plaag.
 • Plaats een vogel(drink)bad of -schaal om vogels naar de tuin te lokken. Zij zijn de ideale partner bij het natuurlijk bestrijden van bepaalde plagen, zoals slakken, mieren en luizen.
 • Plaats een insectenhotel. Het ziet er mooi uit, zorgt voor leven in je tuin en is daarnaast ook nog goed voor de biodiversiteit. Zo blijft je tuin in balans en hebben plagen en minder grote kans om toe te slaan. Leuk om in de gaten te houden welke beestjes inchecken!

Overige zaken

compost-with-worms

Verder zijn er in april nog wat aandachtspunten voor in huis en tuin. Dit is wat er nog meer te doen is:

 • Beits schuttingen, houten tuinmeubelen en het tuinhuis als dit nodig is.
 • Installeer een regenton om dit jaar kraanwater te sparen en het regenwater te benutten. Planten hebben meestal ook nog eens liever regenwater dan kraanwater aangezien dit water minder ‘hard’ is en dus minder kalk bevat.
 • Eind april is de Nationale Bijentelling. Doe jij ook mee? Maak je tuin bij vriendelijk door bloemen met veel nectar en stuifmeel om bijen te lokken.
 • Plaats een compostbak om aan de slag te gaan met composteren. Ook al heb je geen grote tuin, composteren kan altijd. Erg leuk om te doen en je krijgt er prachtige tuingrond voor terug! Je kunt het composteringsproces ook nog eens versnellen met Compostmaker.

Bekijk de tuinkalender van alle maanden: