Aaltjes inzetten als

microscopische superhelden

De meest natuurlijke superheld van het dierenrijk is meteen ook de kleinste. We hebben het over aaltjes. Je zet ze in tegen heel veel verschillende soorten insecten en zijn vaak zelfs al effectief voordat deze actief zijn en voor overlast zorgen. Hoe dat precies zit, leggen we je hier uit.

colorado-potato-beetle-1080px

De populairste plagen om aaltjes tegen te gebruiken

Aaltjes zijn populaire strijders van rouwvliegjes, slakken en mieren.

Zet aaltjes in als

natuurlijke plaagbestrijder

Wat zijn aaltjes?

Aaltjes zijn ontzettend effectief in het bestrijden van plagen als rouwvliegjes, slakken, mieren, motten, rupsen, pissebedden... Ontzettend veel dus. Aaltjes kun je niet zien, want ze zijn microscopisch klein. Van nature leven aaltjes in de bodem - waar ze overigens ook hard strijden voor het beschermen van jouw tuin - maar je kunt ze ook inzetten als plagenbestrijder voor insecten die bóven de grond leven , bijvoorbeeld tegen insecten die jouw binnen- of buitenplanten aanvallen.

Bijzonder hè? Goed om eens te kijken hoe aaltjes precies werken, en tegen welke plagen je ze in kunt zetten.

aaltjes_Nematode small

Hoe werken aaltjes?

Aaltjes zijn dus microscopisch klein. Zó klein, dat de aaltjes de plaag (of de larve daarvan) binnendringen en zich daar ontzettend snel vermenigvuldigen. Zo gaat het plaaginsect binnen 2 tot 3 dagen dood. En door die vermenigvuldiging gaan aaltjes snel opzoek naar nieuwe insecten, waar ze zich in kunnen nestelen.

Aaltjes inzetten is een volledig natuurlijke en biologische manier van bestrijden. Aaltjes zijn namelijk niet schadelijk voor je plant of de potgrond. En zodra de plaag is opgelost, sterven de aaltjes vanzelf uit en is er niets aan de hand. Aaltjes werken overigens 24 uur per dag, dus je plant is non-stop in bescherming.

Waarom zou je aaltjes gebruiken?

Aaltjes zijn natuurlijke vijanden van veel insecten die zorgen voor overlast. Bij natuurlijk bestrijden maak je alleen gebruik van werkzame stoffen uit de natuur of natuurlijke vijanden van insecten. Hiermee belast je het milieu zo min mogelijk en blijven er geen schadelijke stoffen achter.

Alle plagen om aaltjes tegen in te zetten

Je kunt aaltjes gebruiken tegen ontzettend veel plaaginsecten. Als deze insecten jouw planten gaan aanvallen verdelen ze zich in twee teams: de bodeminsecten en de blad- en staminsecten. Hieronder zie je welk insect je waar vindt:

Hoe gebruik je aaltjes?

 1. Meng het volledige bakje met aaltjes met 1 liter water, ongeacht hoeveel aaltjes je hebt.
 2. Roer de aaltjes goed door het water heen met een lepel. Dit is nu je concentraat.
 3. Voor het beste resultaat verdeel je je concentraat bij grote hoeveelheden m2 over evenredige porties, bijvoorbeeld 5 porties van 200 ml.
 4. Deze 200 ml meng je vervolgens met 20 liter water, waardoor je een totaal krijgt van 100 liter water.
 5. 100 liter water is vervolgens goed voor 100m2 om te besproeien over je gazon, moestuin of border.

 

 1. Meng het volledige bakje met aaltjes met 1 liter water, ongeacht hoeveel aaltjes je hebt.
 2. Roer de aaltjes goed door het water heen met een lepel.
 3. Vul daarna de oplossing aan tot de hoeveelheid die je nodig hebt. Die hoeveelheid staat op de verpakking van de aaltjes. Heb je 10 m2 gekocht? Dan vul je aan met 1 liter. Voor 20 m2 vul je aan met 2 liter, enzovoorts. Is je gieter te klein? Verdeel dan eerst je concentraat over verschillende hoeveelheden.
 4. Spray de substantie over het blad, stam of over de plant, zo dicht mogelijk bij waar de aaltjes zich bevinden.

Tips

 • Gebruik aaltjes liever niet in de volle zon. Ze kunnen dan uitdrogen. Het beste kun je de aaltjes toepassen in de avond of bij bewolking.
 • Zorg dat de bodem vochtig is. Houd de bodem ook nog vochtig in de week tot twee weken na toepassing.
 • Bij bladtoepassing is het het beste om ervoor te zorgen dat de plant vooraf én minstens twee uur na behandeling goed vochtig is en blijft. Voorkom wel dat het water van de bladeren druipt.

Weet je niet welke aaltjes je nodig hebt?

Geen probleem, wij helpen je.

Aardrups

Kool_mot_shutterstock_220160458

De aardrups is een bruine rups die niet vies is van een lekker sier- of moestuinplantje. Ze zijn actief van april tot en met oktober, een vrij lange periode dus. Zie je hapjes uit je sier- en moestuinplanten? Dan heb je misschien wel te maken met de aardrups.

Aardrupsen brengen veel tijd door in de bodem. Dat is dan ook precies de plek waar je de aardrups het beste kunt bestrijden. Hoe? Door een leger aan miljoenen aaltjes in te zetten. Deze verdeel je over de grond en de aaltjes gaan in de bodem op zoek naar de aardrups. Vervolgens dringen ze deze aardrupsen binnen en vermenigvuldigen zich hierin. Daar kan de aardrups niet tegen, waardoor hij uitsterft.

 

Bladwesp

Bladwesp

De larve van een bladwesp lijkt net op een rups. Het lijf is echter wat meer geribbeld en zo’n 2 centimeter groot. Ze eten vaak aan de vruchten en bladeren van kruiden en bomen.

De bladwesp zelf is op zich niet zo vervelend, maar de larve van de bladwesp kan flinke schade aanrichten aan bijvoorbeeld boomgaarden. Dat wil je natuurlijk zo veel mogelijk voorkomen.

Zet daarom aaltjes in. Aaltjes spuit je op het blad en binnen een paar minuten dringen ze de larve van de bladwesp binnen. Van daaruit vermenigvuldigen ze zich en zo sterven de larven binnen no-time uit.

 

Buxusmot

caterpillar-boxwood-on-buxus-600px

Je hebt een schitterende buxus staan, maar ziet dat deze na verloop van tijd kaal of bruin begint te worden. De mot die dit aanricht houdt zó bijzonder specifiek van de buxus, dat we hem er maar gewoon naar hebben vernoemd. Want het is duidelijk: jij hebt last van de buxusmot.

De buxusmot kun je gelukkig op verschillende manieren bestrijden. Eén daarvan is het inzetten van aaltjes. Aaltjes dringen de rups van de buxusmot binnen en zorgen er zo voor dat die niet verder kan groeien, want hij sterft uit. Dat komt doordat de aaltjes zich binnenin het lijf van de mot vermenigvuldigen.

 

Coloradokever

colorado-potato-beetle-1080px

De coloradokever heeft dan wel een mooie, lichtoranje kleur, zo wenselijk is hij niet in jouw tuin. Zowel de volwassen coloradokever als zijn kleine larven zijn namelijk erg hongerig. De larven herken je aan dezelfde oranje kleur en de rij zwarte stippen aan beide kanten en lijken eigenlijk meer op een kever dan op een larve.

Zowel de kever als de larve richt vraatschade aan op het blad van planten zoals aardappelen, tomaten, aubergines en paprika’s.

Red je moestuin dus van deze kever! Dat doe je het beste door middel van aaltjes. Die dringen binnen in de larve van de coloradokever en vermenigvuldigen zich binnenin het lichaam, waardoor de larve sterft.

 

Eikenprocessierups

Eikenprocessierups

De eikenprocessierups is inmiddels een berucht fenomeen. Zowel mensen als dieren ondervinden er oog- en huidirritaties van. Het zijn namelijk de brandharen van deze rups die zorgen voor jeuk en uitslag. En het ergste: het lijkt ieder jaar weer erger te worden met de eikenprocessierups.

De eikenprocessierups is niet per definitie schadelijk voor jouw gewassen, maar je wilt natuurlijk zo weinig mogelijk last hebben van de brandharen. Zorg dat je de aaltjes vroeg in het seizoen verspreidt, rond april. Dan heeft de eikenprocessierups nog niet zoveel haar en zijn ze makkelijker te bestrijden.

Hoe werkt dat dan? De aaltjes dringen de rups binnen en vermenigvuldigen zich, waardoor de rups uitsterft. Sproei de aaltjes niet overdag maar ‘s avonds over de rupsen heen, anders heb je kans dat de aaltjes uitdrogen.

 

Emelten

Larven_langpootmug (1)

De emelt is de larve van een langpootmug. Die doen op zich weinig kwaad, maar de emelt zelf kan wel veel schade aanrichten aan jouw gazon. Ze bevinden zich namelijk ondergronds. Ze hebben een lang, dik, grijsbruin lijf met aan de voorkant iets wat lijkt op een soort van zuignap. Het is eigenlijk net een kruising tussen een rups en worm. Langpootmuggen - en dus de larven ervan - komen tegenwoordig het hele jaar voor.

Emelten knabbelen aan de wortels van de grasplantjes die zorgen voor jouw diepgroene gazon. Als je de emelt maar gewoon zijn gang laat gaan, zul je op termijn last krijgen van kale plekken in je gazon.

Bestrijd de emelten met aaltjes. Deze aaltjes doen al het werk wat eigenlijk geen enkel ander middel kan, namelijk: het binnendringen van de emelt ondergronds. Daar vermenigvuldigen ze zich en zo zorgen ze ervoor dat de emelt uitsterft.

 

Engerlingen

Engerlingen

Heb je last van kale plekken in het gazon? Grote kans dat dit is ontstaan door de eetlust van de engerling. De engerling is de larve van een aantal verschillende soorten kevers. De engerling zelf heeft een rupsachtig lichaam met een duidelijke C-vorm en een roodbruine kop.

Engerlingen hebben honger en beginnen te eten van jouw grasplantjes, ofwel: je gazon. Dat zorgt voor kale plekken in het gras en losliggende graszoden. Dat wil je natuurlijk voorkomen.

Er is eigenlijk maar één manier om de engerling effectief te bestrijden: aaltjes. De aaltjes dringen de engerlingen binnen en vermenigvuldigen zich vervolgens razendsnel. De engerling gaat naar verloop van tijd dood. De aaltjes gaan vervolgens op zoek naar een nieuwe prooi.

 

Fruitmot

FRUITMOT Pest worm (codling moth caterpillar) climbing on nectarine_shutterstock_142331149

Heb je een moestuin? Dan wil je voorkomen dat de fruitmot komt meeprofiteren van jouw gewassen. De rups van de fruitmot is namelijk dol op... fruit. Fruitmotten zelf zijn 1,5 tot 2 centimeter groot en zijn bruin met een koperkleurige achterkant. De larven zijn 1 millimeter groot en transparant wit.

De rupsen van de fruitmot graven al etende gangen in jouw fruit en zorgen daarmee voor vroegtijdige rotte plekken. Deze rupsen zijn vanaf mei actief, wanneer de fruitmotten actief worden en de vlucht starten. De vlucht duurt tot eind augustus en gedurende deze periode legt het vrouwtje haar eieren op vruchten en bladeren. Twee weken later komt de rups tot leven, en je raadt het al: die heeft honger.

Aaltjes zorgen ervoor dat de larve geen kans krijgt om jouw fruit binnen te komen. Ze dringen zich namelijk binnenin de larve en vermenigvuldigen zich daar vervolgens. Daar kan de larve niet tegen en na verloop van tijd gaat hij dood.

 

Koolvlieg

Koolvlieg

Heb je een moestuin en ben je kool aan het kweken? Pas op dat de koolvlieg, of eigenlijk de larven ervan, niet mee komen genieten van jouw kool. Dat resulteert in het uisterven van je jongere koolplanten, maar het leidt eerst tot slaphangende bladeren en gebreksverschijnselen. Daar doe je het niet voor, toch?

De koolvlieg lijkt op een eenvoudige huisvlieg en is zo’n 4 tot 7 millimeter lang. De koolvlieg legt haar eitjes in de buurt van jouw kool, zodat haar telg aan larven daar lekker kan van eten, om zelf óók weer uit te groeien tot een koolvlieg. En zo gaat de cirkel steeds weer rond. Ze knagen met name aan de wortelshals en het onderste gedeelte van de stengel.

Tijd om hier een einde aan te breien. Je bestrijdt de larven van de koolvlieg op een natuurlijke manier aan de hand van aaltjes. Aaltjes leven in de grond, waar ook de larven va de koolvlieg zich bevinden. Ze dringen de larve binnen en vermenigvuldigen zich, waardoor de larve sterft.

 

Mieren

ant-close-up-1080px

Mieren zijn nuttige insecten. Máár: soms veroorzaken ze overlast. Ze hebben weleens de neiging om nesten te bouwen in het gazon of onder je terras, en zo kunnen ze voor veel schade zorgen. Ze creëren ze lelijke, kale plekken in het gazon, of kunnen zelfs een verzakking in de oprit of het terras veroorzaken.

Aaltjes zelf zijn niet schadelijk voor de mieren, maar ze verjagen ze wel. Mieren houden niet van aaltjes in hun leefomgeving. Zodra de aaltjes worden gesignaleerd in hun nesten, worden alle troepen bij elkaar gehaald om te zoeken naar een nieuwe verblijfplaats. En het liefste zo ver mogelijk uit jouw tuin. Hoe ver ze zich verplaatsen, is afhankelijk van de bodemstructuur, vochtigheid en weersomstandigheden.

 

Miljoenpoot

Miljoenpoot

Een miljóén poten? Oke, dat is wel een beetje overdreven. Je hoeft ze echter niet allemaal te tellen om te weten dat je te maken hebt met de miljoenpoot. Ze zijn zo’n 10 tot 18 millimeter groot en leven in de bodem. Als het vochtig is, voelen ze zich extra comfortabel. Oh, en ze hebben veel poten. Héél veel poten.

Blijft de miljoenpoot lekker in de bodem zitten? Prima. Daar ruimt hij zelfs nog een beetje op, want onder de grond zoekt hij naar dood organisch materiaal om op te eten. Maar vroeg of laat wordt hij écht hongerig. Dan komt hij tevoorschijn en op het menu staat dan jouw gewassen uit je moestuin. Met name de wortelpunten van jonge planten – ofwel zaailingen – zijn favoriet.

Wil je dat hij met z’n poten van je zorgvuldig geteelde gewassen afblijft? Pak ‘m dan zodra hij denkt dat ‘ie veilig is: in de grond. Zet aaltjes in, want die zoeken de miljoenpoot onder de grond op en sluipen naar binnen. Eenmaal in de miljoenpoot vermenigvuldigen ze zich en daar gaat de miljoenpoot van dood.

 

(Naakt)slakken

Naaktslak

Heb je last van slakken? Pak ze zo snel mogelijk aan, want ze planten zich razendsnel voort. Slakken leven het grootste gedeelte van de tijd ondergronds, waar ze dood organisch materiaal eten. Is het buiten vochtig genoeg, dan komen ze tevoorschijn en zie jij ze in je tuin of soms zelfs in huis.

Slakken eten graag mee van wortels en planten, maar dat wil jij natuurlijk niet. En ook de glibberige slijmsporen heb je liever niet in of rondom je huis.

Omdat ze voornamelijk onder de grond zijn, kun je ze het beste bestrijden met aaltjes. Die zoeken ondergronds naar de verdikking op de rug van de slak en dringen zo de slak binnen. Daar vermenigvuldigen ze zich en na verloop van tijd sterft de slak. De dode slak wordt vervolgens als broedkamer gebruikt en na verloop van tijd gaan de aaltjes op zoek naar de volgende slak.

 

Pissebed

shutterstock_413167888

Pissebedden zijn onsmakelijke insecten die weleens in je kelder of bij je wc willen huisvesten, of in kassen. In grotere getalen zie je ze weleens tussen de bladeren of onder bloempotten. Ze houden van vochtige en schaduwrijke plekken.

Ze zijn niet alleen vies, ze richten ook nog eens veel vraatschade aan. Je ziet schade aan je planten maar ook aan je zaailingen. Zeker wanneer ze met velen aanwezig zijn, kunnen ze voor enorme zichtbare overlast zorgen.

Aaltjes dringen de pissebedden binnen. Door middel van een val worden de pissebedden gelokt waarna de aaltjes het lichaam van de pissebed binnendringt. Deze vermenigvuldigen zich vervolgens en de pissebed sterft uit. Komen er meer pissebedden op de val af? Dan gaan de aaltjes over naar de andere pissebed.

 

Rouwvliegjes

fungus-gnat-600px

Zie je kleine, zwarte vliegjes rondom je plant en merk je dat deze niet meer zo mooi groeit? Dan heb je waarschijnlijk last van de varenrouwmug, ofwel rouwvliegjes.

De varenrouwmug legt haar eitjes bij kamerplanten. Zijn de eitjes uitgekomen, dan voeden de larven zich met wortels en plantmateriaal van jouw plant. De kamerplant groeit hierdoor minder goed. Bij een ernstige plaag is het mogelijk dat je kamerplant het zelfs niet overleefd. De larven verplaatsen zich nauwelijks, dus je ziet hun vraatschade vaak alleen op bepaalde plekken.

Aaltjes tegen rouwvliegjes dringen de larven binnen en vermenigvuldigen zich vervolgens heel snel. De larve gaan op deze manier binnen 2 tot 3 dagen dood.

 

Rups

Rups

De rups is misschien wel de meest hongerige van alle wezens die zich durft te wagen in jouw moes- of siertuin. Hij is één van de snelst-groeienden in het dierenrijk, want hoe eerder ze uitpoppen tot een prachtige vlinder, hoe beter. Maar daarvoor moet hij wel ontzettend veel eten.

Hun vraatschade is goed te herkennen aan afgeknabbelde bladeren of opkrullend blad. Ze zijn het hongerigst aan het einde van de zomer en begin van de herfst, maar hebben ook steeds vaker eerder in het seizoen wel trek in een maaltijd uit jouw tuin.

Aaltjes kruipen de rupsen binnen zodra je ze hebt gesproeid op het blad en ze een rups tegenkomen. Eenmaal in de rups, vermenigvuldigen ze zich razendsnel en daar kan de rups niet tegen, waardoor hij uitsterft.

 

Taxus- of snuitkever

yew-beetle-600

De taxus- of snuitkever houdt misschien wel nét zo veel van jouw planten als jijzelf. En dat zie je: deze grijze kever van zo’n 1 centimeter groot neemt ronde happen uit de bladeren van bijvoorbeeld je azalea, camelia, fuchsia, hedera, liguster, rododendron en, natuurlijk, de taxus. Maar dat is nog niet eens zo erg: het zijn vooral de larven van de taxus- of snuitkever die schade aanrichten aan de wortels van je planten. Daardoor is je plant een minder lang leven voorbestemd. Omdat onze winters steeds warmer worden, blijft de taxuskever steeds vaker het hele jaar rond actief.

Dat wil je voorkomen. Zet daarom de aaltjesval in. Overdag komt de taxuskever schuilen en binnen enkele minuten dringen de aaltjes binnen in de taxuskever. Daar vermenigvuldigen zij zich en binnen no-time is de taxuskever dood, en kan hij dus geen eitjes meer leggen.

 

Tripsen

trips-600px

Trips kun je op allerlei planten tegen komen (iets minder snel op vetplanten). Het zijn hele kleine, dunne insectjes met een breedte van ongeveer een millimeter. De vleugels zijn transparant en je weet dat je last hebt van tripsen als je zilverachtige bladeren met donkergroene vlekjes hebt. En het ergste van allemaal: ze kunnen vliegen.

Dat is niet zo best, want daardoor verplaatst de trips zich snel door jouw kamer, van plant naar plant. En iedere plant is een uitstekende plek voor deze trips om eitjes te leggen, waardoor de familie van tripsen alleen maar groter en groter wordt. Voor je het weet koloniseren ze al je planten.

Tripsen bestrijdt je het beste met aaltjes. De aaltjes dringen binnen tot de trips zodra deze zich verpopt in de bodem van jouw plant. Daar kunnen de tripsen niet tegen, en zo sterven ze uit.

 

Uien-, wortel- en preivlieg

Uivlieg

Jouw ui-, wortel- en preiplanten zijn allesbehalve veilig voor de... je raadt het al, ui-, wortel- en preivliegen. Deze vliegen komen zó vaak voor op of rondom deze gewassen, dat we ze dus maar gewoon ook zo zijn gaan noemen. De vliegjes zijn slechts 4 tot 5 millimeter lang.

De eitjes die deze vliegjes leggen, liggen aan de basis van de jonge wortelplanten. Per seizoen kunnen er tot drie generaties voorkomen, van april tot soms wel oktober. Je ziet de eitjes best goed liggen, dus je herkent het probleem daarmee vrij makkelijk. Zodra de eitjes uitkomen hebben de larven van de vliegjes honger en beginnen ze te knagen aan de voet van de plant. De bladeren worden al snel geel en sterven af.

Bestrijd de larven van de ui-, wortel- en preivlieg met aaltjes. De aaltjes dringen binnen in de larve als deze zich op of in de plant bevinden en gaan zich dan razendsnel vermenigvuldigen. Daar kunnen de larven niet tegen.

 

Veenmol

Veenmol1_Hanna_Lemmens_4711

Veenmollen lijken qua uiterlijk heel erg op krekels, maar leven voor een groot deel onder de grond, evenals een mol. Ze zijn ongeveer 3,5 tot 5 centimeter groot en kunnen veel schade veroorzaken in met name jouw moestuin. Veenmollen zijn actief van april tot augustus.

Veenmollen creëren vraatschade aan wortels en blaadjes en vernielen zaailingen. Gelukkig kun je de nestplaatsen van veenmollen goed herkennen aan verdorde planten of vergeelde bladeren. De veenmol houdt gelukkig ook van engerlingen, maar ook van wormen. En wormen zijn juist wél erg functioneel voor jouw tuin. Kortom: overlast van de veenmol kun je beter bestrijden.

Dat doe je het beste met aaltjes. Aaltjes dringen de veenmol binnen zodra deze onder de grond aan het huisvesten is. De bacteriën van de aaltjes zijn slecht voor de veenmol. Het lichaam van de veenmol, die na enkele dagen sterft, wordt gebruikt als broedplaats ter vermenigvuldiging.

 

Bescherm je gewassen met aaltjes

Blader door alle aaltjes

Aaltjes tegen larven koolvlieg

Aaltjes tegen larven koolvlieg

De naam zegt het al: de koolvlieg is een plaag die schade ...

€ 26.95

Aaltjes tegen aardrups

Aaltjes tegen aardrups

Aardrupsen brengen schade aan in de tuin door te eten aan ...

€ 26.95

Aaltjes tegen rupsen

Aaltjes tegen rupsen

Rupsen kunnen een ware plaag vormen in moes- en siertuin. ...

€ 26.95

Aaltjes tegen engerlingen

Aaltjes tegen engerlingen

Engerlingen vreten aan de wortels van grasplantjes, ...

vanaf € 21.95

Aaltjes tegen emelten

Aaltjes tegen emelten

Schade veroorzaakt door emelten is vaak te zien in het ...

vanaf € 21.95

Duurzaamheid

Ga voor duurzaam

Kies voor ECOstyle

Ga voor een natuurlijke en verantwoorde behandeling van je gazon. De producten van ECOstyle zijn natuurvriendelijk en zorgen voor een gezonde bodem. Zo profiteren zowel jij als het natuurleven in jouw tuin van een topfit gazon.

Hulp nodig?

We staan voor je klaar.

Bezoek ons Kenniscentrum en vind het antwoord op jouw vraag, of neem direct contact met ons op.